Foto: Zelf-schutting-plaatsen-1

Zelf een schutting plaatsen: handige tips

Een schutting plaatsen kun je best zelf. Maar natuurlijk hangt dat wel af van de plaats van de schutting en het type schutting dat je wilt plaatsen.

Guido van Loon

De ene schutting staat zo overeind, terwijl de andere schutting heel wat meer werk vereist. Wil jij zelf een schutting plaatsen in je tuin? Dit zijn handige tips.

Tip 1. Kijk naar het type schutting

Er zijn best veel verschillende soorten schuttingen. Sommige zijn gemakkelijk zelf te plaatsen, andere zijn een stuk moeilijker. Dit zijn bekende schutting-types:
- Houten tuinscherm schutting. Deze is het eenvoudigst. De schutting bestaat uit schermen, die je alleen maar aan de houten palen hoeft te schroeven.
- Houten planken schutting. In dit geval plaats je de palen, waarna je er losse planken aan schroeft. Dat is wat uitdagender, maar is nog steeds niet echt moeilijk.
- Schutting met betonlaag en betonpalen. Deze schutting is vaak wat lastiger te plaatsen, omdat beton gestort moet worden in een mal. Of je gebruikt betonbalken, maar deze zijn vaak zwaar en onhandig. Het is dus goed om voor dit type schutting een professional in te huren.
- Schutting van steenkorven. Bij deze schutting hangt het af van de verhoudingen van de steenkorven of je ze zelf kunt plaatsen. Is de schutting opgebouwd uit twee lagen betongaas waar je stenen tussen stort, dan kun je dat zelf. Bestaat de schutting uit dichte steenkorven, dan kunnen die erg zwaar en onhandig zijn.

Tip 2. Zet goede lijnen uit in de tuin

Een veelgehoorde klacht bij het zelf plaatsen van een schutting is dat de schutting scheef staat. Dat heeft vaak te maken met het feit dat niet iedereen een goed ‘timmermansoog’ heeft. Je gaat sneller scheef dan je denkt. Zet dus van tevoren goede lijnen uit en meet ze na. Zet meerdere touwen uit en werk daar netjes langs. Zowel laag als hoog dien je goede lijnen te hebben. Je kunt een paslood gebruiken om te zien of de palen wel mooi recht staan. Wees hier bij het plaatsen kritisch in, want een scheve schutting valt snel op en kan heel storend zijn.

Tip 3. Gebruik degelijke materialen

Dit is een tip die vaak onderschat wordt. Een schutting is een schutting, toch? In de praktijk valt dat echter tegen. Vooral tuinschermen zijn er in zeer uiteenlopende kwaliteiten. Een dun tuinscherm is goedkoop, maar zal ook niet zo heel lang meegaan. Kies dus voor een stevig tuinscherm of goed hout. Zorg voor palen met paalhouders of smeer de onderkant in met teer om houtrot te voorkomen. En gebruik alleen schroeven en spijkers die een coating hebben of van RVS zijn. Anders is de kans groot dat je over een paar jaar de schutting opnieuw zult moeten schroeven omdat de boel is gaan roesten.

Tip 4. De afwerking van de schutting

Als de schutting staat, moet je hem soms nog afwerken. Maar soms kan dat ook al tijdens of zelfs vóór de bouw. Het beitsen van hout gaat bijvoorbeeld het handigst als je de planken behandeld voordat je ze plaatst. Zo kun je er goed bij en kun je ze gemakkelijk beitsen. Bij een tuinscherm kun je ook achteraf beitsen. Zorg je dat de schutting goed is afgewerkt, dan gaat hij gemakkelijk 10-15 jaar langer mee. En als je hem regelmatig onderhoudt en elke paar jaar opnieuw behandeld, kan hij in principe bijna oneindig lang blijven staan.

Een schutting zelf plaatsen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als doe-het-zelver kun je een schutting best zelf plaatsen. Vaak kun je daarmee veel geld besparen, zodat je met een klein budget je droomtuin toch kunt realiseren. Al hangt dat wel af van het type schutting dat je gekozen hebt. Kies je voor sterke materialen, een goede voorbereiding en een goede afwerking, dan blijft je schutting jarenlang mooi.

Reacties