Leer onkruid liefhebben

Onkruid heet niet voor niets zo: het is kruid dat we niet in de tuin willen hebben. Het is ongewenst, komt ongevraagd op en is ontiegelijk hardnekkig.

De kracht van onkruid

Er worden honderden tips gegeven om voor altijd van onkruid af te komen, maar niets lijkt bestand te zijn tegen de kracht van de plantjes die je niet in de tuin of op je oprit wilt hebben. Wat kun je dan wel doen?

Onkruid waarderen

De minst vermoeiende optie is eigenlijk: leer onkruid waarderen. De enige reden dat een plant onkruid is, is omdat hij niet gewenst is. Dat maakt de plant absoluut niet minder mooi of waardevol dan een plant die wél in je tuin mag groeien. Als de hortensia zich zo had vermeerderd als heermoes, waren er waarschijnlijk een stuk minder hortensialiefhebbers. Bovendien is onkruid hartstikke subjectief, de één is dol op de paarse bloemetjes aan de dovenetel, de ander trekt de plant het liefst de grond uit. De meeste bestrijdingsmiddelen tegen onkruid zijn ook erg schadelijk, nog een reden om onkruid lief te hebben

Het voordeel van onkruid

Het is natuurlijk moeilijk om zo’n stap te zetten, maar waarschijnlijk helpt het om te bedenken dat er veel soorten onkruid zijn waar je thee van kunt zetten, of zelfs kunt eten. Van deze soorten kun je heerlijke thee zetten:

  • Brandnetel (wel even met een handschoen plukken). Giet kokend water over de brandnetels en de prik verdwijnt meteen. Het wordt sinds de middeleeuwen als vochtafdrijver gebruikt.
  • Heermoes zou goed zijn voor het herstel van bindweefsel.
  • Zevenblad kun je als thee drinken, rauw eten door de sla of er zelfs pesto van maken.
  • Paardenbloemblad of molsla kun je heerlijk verwerken in een salade.

Nog een voordeel van dit gebruik: je hebt een heerlijke salade of een kop thee, én je onkruid is weg. En als je er niet snel genoeg vanaf komt, kun je de planten ook laten drogen, versnipperen en bewaren voor je volgende verse kop kruidenthee.

Nog meer toepassingen

Hier houden de voordelen van onkruid natuurlijk niet op. Je kunt het ook nog voor andere middelen inzetten. Zo kun je kleefkruid voeren aan de kippen, wat erg goed is voor sterke eierschalen. Daarnaast heet Vogelmuur natuurlijk niet voor niets zo: voer het aan de vogels, ze zijn er gek op. Net zo gek als konijnen zijn op weegbree. Als er genoeg van groeit in de tuin, scheelt dat weer in je portemonnee.

Onkruid toch bestrijden

Drink je niet genoeg thee om van al die brandnetels en heermoes af te komen, en blijft je liefde voor onkruid nog haken achter de hortensia’s? Dan zit er toch niets anders op dan het weg te halen. Het meest effectieve middel hiervoor blijft wel om het direct uit de grond te trekken, zodra je het op ziet komen. Dit is het veiligst voor het milieu, en het houdt je in beweging! Een laatste troost: als er zo veel onkruid in de tuin groeit, betekent dat in ieder geval dat de grond vol met leven zit. Neem ook een kijkje op Goodgardn.nl waar je ook hele goeie bestrijdingstips kunt vinden!