Waarom kies je voor Nederlands natuurgedroogd haardhout?

Veel webshops verkopen alleen ovengedroogd haardhout. Dit wordt met name gedaan om het proces van kappen en kloven naar de consument toe te verkorten...

Het drogen in de oven kost heel veel energie en is daardoor niet milieuvriendelijk

Hierdoor is het hout lichter van gewicht voor het transport en direct verkoopklaar.
Veel van dit hout komt uit de Baltische staten zoals Estland en Letland en uit Duitsland. In deze landen wordt het hout middels ovens gedroogd en na enkele dagen in de oven op transport gezet richting Nederland. Hierdoor is het hout lichter van gewicht voor het transport en direct verkoopklaar.

Tevens moet al het hout nog een lange weg per vrachtwagen afleggen.
Alles bij elkaar opgeteld is er veel energie en brandstof nodig om het hout bij de consument te krijgen. Het grootste bijkomende nadeel is de vrij hoge vochtigheid van ovengedroogd hout.

Uiteraard is de vochtgraad van tussen de 20% en 25% voldoende voor verbranding in uw buitenhaard, BBQ of kachel, echter is de vochtgraad met natuurgedroogd hout vele malen lager met minder dan 15%. Wij meten vaak tussen de 10% en 15%, waarbij de lagere metingen bij droger weer zijn en de iets hogere metingen bij wat vochtiger weer.

Hoe lager de vochtgraad hoe beter dit is voor een volledige verbranding met zo min mogelijk rook en

Ovengedroogd hout is vaak minder droog omdat het de snelheid van het productie en verkoopproces bevorderd om het hout zo snel mogelijk te kunnen leveren. Hierdoor worden er dus concessies gedaan aan de kwaliteit van het stookhout.

Zon & Windgedroogd haardhout 

Bij HaardGoud wordt al het hout buiten in Katwijk aan Zee gedroogd.
Het grootste deel van het droogproces komt tot stand door de wind. Aan de kust is er altijd relatief veel wind en door het hout in open kratten en afgedekt zeil bovenop te plaatsen op een open veld krijgt de wind alle ruimte voor het drogen van het hout.

Naast wind is zon ook een belangrijke factor in het drogen van hout.
Gemiddeld schijnt de zon per jaar zo’n 1.500 uur en in het westen van het land vaak iets meer omdat boven zee de wind de wolken wegdrijft. Wij beginnen vroeg in het kalenderjaar al met kloven en hebben zodoende al het hout gedurende voorjaar en zomer buiten staan, waarbij het de meeste zonuren pakt.

Direct het beste natuurgedroogd haardhout bestellen met KORTING ?

Dat kan! Vul bij het afrekenen bij Haardgoud onder het 'kopje kortingsbon de code: VUURLAB2020 in en ontvang € 5 korting bij je bestelling in de webshop van Haardgoud.