Foto: 2022/Tuin-zomerklaar-maken-in-4-stappen.jpg

Tuin zomerklaar maken in 4 stappen

Het zomerklaar maken van je tuin is een onderhoudswerkje dat je het best verricht in de lente.

Guido van Loon 13 Mei 2022

De zon begint te schijnen en jij denkt alweer aan de lange zomeravonden die je met vrienden of familie door gaat brengen in de tuin. Ontspannen in de hangmat, de BBQ aansteken, een boekje lezen, het begint te kriebelen. Om optimaal van je tuin te genieten in de zomer, maak je deze helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Onkruid verwijderen

Voor jouw beplanting is het het beste om alle onkruid te verwijderen uit je tuin. Zeker als de temperaturen op gaan lopen, zal het onkruid razendsnel uit de grond schieten. Het wordt een stuk makkelijker om je planten te onderhouden als je het onkruid hebt weggehaald. Iedere keer dat er een nieuw plantje tussen de tegels doorkomt kan je deze direct verwijderen, wat je een hoop gezwoeg scheelt. Voor het onderhoud van je tuin of onderhoud groendak kan je ook een professional inschakelen.

Eikenprocessierups bestrijden

Steeds meer mensen hebben last van de brandharen van de processierups. De eikenprocessierups preventief bestrijden zorgt ervoor dat jij deze zomer geen last krijgt van vervelende huidproblemen. Als je huisdieren hebt is dit helemaal een must, want ook honden en katten kunnen problemen ondervinden door de brandharen van de eikenprocessierups. Vaak ontstaan de brandharen in mei.

Gazon opknappen

Vaak ziet het gras er na de winter niet op zijn best uit. Vroeg in het voorjaar kun je het gazon bemesten, zodat de grond weer vruchtbaar wordt en bijkomt van de winter. Vervolgens ga je in de weer met de grasmaaier. Je kunt pas maaien als het niet meer vriest, ook niet in de nacht. Maai het gras tot zo’n 4 centimeter om het gazon nieuw leven in te blazen. Door het gazon na het maaien nogmaals te mesten geef je het gras een extra boost.

Knippen en snoeien van heggen en struiken

Sommige heggen en struiken kun je het beste snoeien in het voorjaar of de zomer, in plaats van in de herfst. Door te snoeien bij hogere temperaturen voorkom je dat jouw planten, struiken of bomen gaan rotten. De beplanting is nog volop in de groei, waardoor de afgeknipte takken sneller helen en verder groeien. Ook gaat je beplanting zo een stuk minder kwetsbaar de volgende winter in. Wacht met snoeien tot het einde van de bloeiperiode.

Tuin aanvegen en netjes maken

Jouw tuin is weer helemaal verzorgd en fris. Maak het af door een bezem over je terras te halen, losse blaadjes en takjes te verwijderen en een gezellig kleedje buiten neer te leggen. Als ook je loungeset weer staat ben jij helemaal klaar voor de zomer!

Reacties