string(1) "a"

Deze drie haagplanten hebben geen last van de buxusrups

De buxusrups is een vervelend beestje, dat menig eigenaar van een buxushaag tot wanhoop heeft gedreven. Met deze 3 planten heb je hier geen last van.

Guido van Loon 30 November 2021

De buxusrups is de rups van de buxusmot en als dit beestje eenmaal je haag gevonden heeft, dan heeft hij deze vaak binnen een mum van tijd volledig kaal gegeten. En in een haag kan hij zich natuurlijk makkelijk van de ene plant naar de andere begeven, waardoor ook de haag snel kaal is. Natuurlijk kun je de buxusrups bestrijden met bestrijdingsmiddelen of door veel rups etende vogels aan te trekken in je tuin. Het probleem met bestrijden van de buxusrups is echter, dat je dit elk jaar opnieuw moet doen, omdat de buxusmot steeds opnieuw haar eitje in jouw haag kan leggen. Bovendien kan een buxushaag, die helemaal kaal gevreten is, lastig weer herstellen. Als de buxusmot veel voorkomt in jouw omgeving, kun je er misschien beter voor kiezen om nieuwe haag te plaatsen. Daarom zetten wij drie geschikte haagplanten op een rij, die een goed alternatief vormen voor de buxus en geen last hebben van de buxus rups.

1. Ilex Crenata

De Ilex Crenata wordt ook wel de Japanse Hulst genoemd en is een heel goed alternatief voor de buxus. De groeiwijze van de Japanse Hulst is namelijk ongeveer gelijk aan die van de buxus. Hij groeit langzaam, zodat je maar twee keer per jaar hoeft te snoeien. Bovendien kun je de Ilex Crenata, net als de buxus, in elke gewenste vorm snoeien. Een bol, een spiraal of gewoon een kaarsrechte haag is goed mogelijk. Hoe vaker de plant wordt gesnoeid, hoe dichter de plant wordt, waardoor je een mooie, steeds strakkere lijn kunt snoeien. De Japanse Hulst bloeit wel, maar dit is nauwelijks zichtbaar. De plant krijgt na de bloei kleine zwarte besjes, die vogels erg lekker vinden. De buxusrups vindt de Ilex Crenata echter niet lekker, dus hij zal deze plant met rust laten. Wil je zelf ook een ilex haag in je tuin? Ilex crenata is verkrijgbaar vanaf ca. 10 cm hoogte.

2. Portugese laurier

De Prunus Lusitanica Angustifolia, of de Portugese laurier, is een langzaam groeiende plant, waardoor ook deze plant uitstekend in een vorm te snoeien en te houden is. Hij heeft een kleiner blad dan de gewone of Hollandse laurier en is daarom beter vergelijkbaar met de buxus. De Portugese laurier blijft de hele winter groen en is dus een mooie aanwinst voor je tuin, als solitaire plant, maar ook als haagplant. In de zomer krijgt de Portugese laurier trossen met kleine, witte bloemetjes. Door de haag twee keer per jaar te snoeien wordt deze mooi compact en kan hij strak gesnoeid worden. De beste tijd om te snoeien is april en september.

3. Taxus Baccata

De Taxus baccata is een coniferensoort. Deze taxus groeit langzaam, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een uit de kluiten gewassen, 2 meter hoge conifeer in de tuin. Het is een sterke plant en hij blijft mooi groen in de winter. Het enige, waar je rekening mee moet houden, is dat de Taxus Baccata niet van natte voeten houdt. Hij is dus alleen geschikt voor een goed drainerende tuin. Als de wortels te nat worden, zal de Taxus Baccata bronskleurig worden. Hij kan goed tegen snoeien. Zelfs snoeien tot het oude hout kan de plant goed verdragen. Het beste is om de haag te snoeien na de laatste vorst, meestal in april, en eind september. Door de structuur van de plant kun je de haag mooi strak snoeien, net als een buxushaag.

Welk alternatief voor een buxushaag?

Zoals je ziet zijn er verschillende goede alternatieven voor een buxushaag. Als u de strijd met de buxusrups dus zat bent, dan kan een nieuwe haag in de tuin planten dus een goed alternatief zijn. Alle genoemde planten worden niet beschadigd door de buxusrups. Welke plant voor jouw tuin het meest geschikt is, is afhankelijk van je wensen en smaak. De Portugese laurier en de Japanse hulst zijn beide planten met kleine bladeren en lijken het meeste op de buxus. De taxus baccata is een conifeer en verschilt daardoor het meeste van de buxus, wat uiterlijk betreft. De taxus is echter een sterke, robuuste plant, die er bijna niet onder te krijgen is. Alle drie kunnen mooi en strak worden gesnoeid en zijn dus geschikt voor een strakke, moderne tuin. Welke plant je ook kiest, je kunt er zeker van zijn, dat het een aanwinst zal zijn voor je tuin.

Reacties