Een persoonlijk verhaal, met oog voor de toekomst

Een zuinig energieverbruik en vooral heel veel lichtinval. Vanuit die wensen vatte Lien De Vuyst de totaalrenovatie van haar rijwoning in Destelbergen aan.

“We wilden volledig ons eigen ding doen en meteen ook alles energetisch op punt zetten. Daar hoorden niet alleen stijlvolle materialen en afwerkingen bij, maar ook nieuwe technieken”, zegt Lien, die als architecte (Ypsilon architecten) ook zelf het ontwerp maakte.

Na ruim een halve eeuw was de rijwoning uit Destelbergen aan een upgrade toe. In 2018 werd het huis volledig gestript. Bestaande afwerking en pleisterwerken werden afgebroken, de vloer moest eruit, … “Op een gegeven moment zaten we hier met onze voeten in de aarde en de blote hemel boven ons”, herinnert Lien De Vuyst zich. “Daarna konden we grondig isoleren, onze favoriete afwerkingen kiezen en nieuwe technieken toevoegen. We willen hier lang wonen, dus anticipeerden we meteen op de uitdagingen van vandaag en morgen.”

Betrouwbare ventilatie nog belangrijker

Wie luchtdicht verbouwt en grondig isoleert denkt het best meteen ook na over een goed ventilatiesysteem. Niet enkel warmte, maar ook vervuilde binnenlucht raakt snel gevangen in de luchtdichte bouwschil. Voldoende aanvoer van verse buitenlucht is dan ook geen overbodige luxe. En als ervaren architecte weet Lien dat ventileren bij renovatie nog belangrijker is dan bij nieuwbouw. “Als je na-isoleert duiken gewoonlijk hier en daar bouwknopen op. Koudebruggen die je niet kan oplossen, zijn risicozones voor vochtophoping en schimmelvorming. Op termijn kan dat zelfs structurele schade aan het gebouw veroorzaken. Een goed ventilatiesysteem voert vochtige lucht tijdig af en vervangt die door droge, verse lucht.” Met een C+-ventilatiesysteem maakten ze in Destelbergen alvast komaf met deze typische renovatie-uitdaging.

“Koudebruggen die je bij het na-isoleren niet kan oplossen, zijn risicozones voor vochtophoping en schimmelvorming.”

Maximaal licht, minimale zomerhitte

Van bij de start van de verbouwplannen lag ook zonwering mee op tafel. Door de screens meteen in het ontwerp te integreren, was een hoogwaardige esthetische afwerking mogelijk. Zowel de doekkast als de zijgeleiders van de buitendoekzonwering zijn volledig onzichtbaar in de gevel ingewerkt. “We wilden heel veel licht binnentrekken en dan is oververhitting zeker een aandachtspunt”, legt Lien uit. “Onze achtergevel is bovendien volledig op het zuiden gericht. Zalig om de zon binnen te halen in de winter, maar liever niet in de zomer. Met de screens kiezen we als bewoners zelf wanneer we de zon binnen laten en hoe veel of hoe weinig we dat doen. Als we weg zijn, werken de screens automatisch (op basis van een zonnesensor), zodat we ’s avonds in een aangenaam koel huis thuiskomen. Op donkere dagen profiteren we dan weer maximaal van de warmte van de zon en zo besparen we heel wat op stookkosten.”

“Met de screens kiezen we zelf wanneer en hoeveel zon we binnenhalen.”

Positieve reacties als bevestiging

De totaalrenovatie is voor Lien alvast erg geslaagd. De aanvankelijke wensen, met de focus op veel daglicht, zijn vervuld. Bovendien ademen de bewoners gezond, genieten ze van aangename temperaturen en haalde de keuze voor screens zelfs nog enkele punten van hun E-peil. Het gezin houdt van de nieuwe thuis. En zij niet alleen. “Als er bezoek komt, is de grote lichtinval meestal het eerste gespreksonderwerp. Missie geslaagd”, besluit Lien.

meer info: www.renson.eu

Isoleren vraagt om grondig ventileren - YouTube

Veel daglicht en toch nooit te warm binnen? Renovatie geslaagd - YouTube