Smartwares SH8-99103 Rookmelder set

Met de Smartwares Rookmelder Set ontvang je een melding op je smartphone bij een noodsituatie, zelfs als je niet thuis bent. Zo kan je direct hulp inschakelen en zelfs vooraf ingestelde noodcontacten laten waarschuwen. Lees hoe het werkt.

Getest door:

Even voorstellen...

Voor iemand die altijd geïnteresseerd is in (slimme) technologie is het natuurlijk erg leuk en interessant om deze slimme rookmelders te mogen testen. Ik ben met name benieuwd naar hoe het installeren in zijn werk gaat (is het eenvoudig om connectie te maken met de rookmelders?).

Het installeren

Het eerste wat opvalt is dat het pakketje helemaal niet groot is, het is zelfs een relatief klein doosje. Als ik het openmaak zie ik twee rookmelders, een 'Link' (het apparaatje dat de rookmelders 'slim' gaat maken), een stroomkabel en een netwerkkabel. En uiteraard een korte beschrijving hoe het installeren in zijn werk moet gaan. Eerdere pogingen om slimme apparaten aan mijn netwerk toe te voegen hebben, enkel dan een hoop frustratie, niets opgeleverd. Ik ben dus erg benieuwd en ga vol goede moed aan de slag! En ik moet zeggen; het gaat verbazingwekkend eenvoudig. - Je sluit de Link aan op de stroom en op de router. Vervolgens download je de app (HomeWizard Link). - In de app hoef je vervolgens alleen maar de instructies te volgen om de Link te installeren. Hierna kies je in de app je product, in mijn geval dus de rookmelder. - Daarna doe je de (bijgeleverde) batterijen in de rookmelder en wacht je even af. Het apparaat gaat nu ijken. Vervolgens test je de melder, krijg je een alarm dan doet hij het! Je ziet dit, als het goed is, ook in de app. Niet erg ingewikkeld dus!

De app

In de app zitten een paar handige functies. Zo kun je de rookmelders een naam geven. Ik heb er voor gekozen ze de naam te geven van de ruimte waar ze hangen. Zo weet ik om welke rookmelders het gaat. Daarnaast kun je altijd de status controleren van de afzonderlijke melders. Ook als je niet thuis bent. Precies wat je wilt dus! De app is verder duidelijk en gebruiksvriendelijk. Als het goed is, hoef je de app (en de melders) ook niet of nauwelijks te gebruiken. Hopelijk zie ik in de toekomst alleen meldingen als de batterijen leeg zijn. Eén van de dingen die ik overigens is een statusoverzicht van de batterijen, dus hoe voor hoeveel procent ze nog vol zijn of hoe lang het duurt voordat ze leeg zijn.

Rook gesimuleerd

De redactie van WONEN.nl stuurde met het testsetje ook een testspray mee om rook te simuleren, zodat ik kan testen hoe een melding in zijn werk gaat. Want daar gaat het natuurlijk om. Ook hiervoor zijn deze rookmelders glansrijk geslaagd! Op hetzelfde moment dat het rookalarm afgaat, geeft de app in de telefoon ook meldingen. Een geruststellend idee.

Goede prijs

Een setje van deze twee slimme rookmelders kost 79 euro, dit vind ik alleszins een heel schappelijke prijs. Zeker als je bedenkt dat je vanaf dat moment altijd een melding krijgt als er thuis brand is (en dus ook kunt ingrijpen).

Conclusie

Ik ben heel erg enthousiast. Voorafgaand aan de installatie was ik wat huivering; ik heb niet alleen goede ervaringen met het installeren van slimme apparatuur, terwijl ik toch echt geen digibeet ben. Maar het is echt heel goed te doen, de app is vervolgens ook erg eenvoudig en duidelijk. Zoals gezegd zou ik het zelf nog handig vinden te kunnen zien hoe lang de batterijen nog meegaan, maar dat is mijn enige commentaar.

Reacties