Open, maar toch dicht

Als er één groot verschil is tussen terrasoverkapping en carport, dan is het wel de gewenste openheid.

Bij de terrasoverkapping willen Belgen maximale transparantie. Bij een carport is dat minder. Het dak mag gerust zichtdicht zijn en richting buren wordt meer dan eens zelfs een vaste wand gemonteerd. Ook de achterzijde, de tuinkant van de carport, willen we steeds vaker gesloten. We kiezen daarbij niet zomaar voor een wand, maar steeds vaker voor een extra berging waar ook de fietsen droog en veilig staan. Toch moet de carport een voldoende lichte ruimte blijven. Vandaar dat de wanden niet plafondhoog zijn en/of valt er licht binnen via een lichtkoepel of -straat. Een terrasoverkapping willen we absoluut open hebben in alle richtingen! Hoewel onder dak, willen we toch buiten zijn of tenminste het gevoel hebben. Visueel contact met de tuin, incluis boomkruinen, maar ook zon en wolken, zelfs sterren en maan staat daarbij centraal. Hier dus liefst een transparant dak en geen, tenzij transparante wanden. Polycarbonaat en glas zijn dan ook de meest gebruikte materialen, met een koppositie voor het polycarbonaat. Het laat zich gemakkelijker verwerken en is heel wat lichter in gewicht, met dus de mogelijkheid om alle verbindingen en steunen minder volumineus, lees meer elegant te maken. Glas is trouwens niet zomaar glas. Omwille van de ‘dakpositie’ moet het minstens de kwaliteit veiligheidsglas of gelaagd glas zijn. Maar zelfs dan is het niet zo stevig als polycarbonaat. “Polycarbonaat is zelfs 250 maal sterker dan glas” benadrukt men in de sector. Bovendien is het niet gebonden aan ‘vlakke’ uitvoering. De platen kunnen namelijk gebogen en bestaan bovendien in diverse uitvoeringen: enkelvoudige en dubbelwandige plaat, maar ook kanaal- of meerkamerplaat en -net als glas- doorzichtig, opaal of fumé.

Bye bye buren en zon

Opaal en fumé doen afbreuk aan het maximale buitengevoel dat je nastreeft met een terrasoverkapping. Maar soms kan je niet anders. Denk aan het niet willen te kijk zitten voor de buren en het willen weghouden van brandende zon. Nadeel van het ondoorzichtig maken van het dak is dat je daarmee ineens ook het invallende licht tempert. Onder het dak is dat in regel geen probleem. In de woonkamer die erop aansluit vaak wel. Vandaar dat je realisaties ziet waarbij de terrasoverkapping in een dichtbebouwde buurt en tegen zuidgeoriënteerde gevels, wel in transparant materiaal is uitgevoerd, maar wordt gecombineerd met een zonnescherm. Dat komt dan gewoon tegen de muur te hangen. Best installeer je het boven de terrasoverkapping. Zo wordt de warmte tegengehouden voor ze zich door het glas kan boren en/of er zelfs door versterkt wordt.

Leunen en/of staan?

Een terrasoverkapping en carport kunnen op zich staan, maar bouwen we in de meeste gevallen toch aanleunend aan de woning. Zo blijft alleen de tuinzijde te stutten. Dat gebeurt vanzelfsprekend op zo transparant mogelijke wijze en dus met een minimum aantal steunen.

Hoeveel steunpalen nodig zijn hangt af van de overkapping, zowel van oppervlakte als gebruikte materiaal of voeg samen tot het gewicht dat omhoog moet worden gehouden. In een combinatie van polycarbonaat en aluminium kan je gerust stellen dat overkappingen van 5 x 7 meter volstaan met op elke vrijstaande hoek een steun. Hoe en wat die eruit ziet, verschilt van producent tot producent. Zonder uitzondering gaan ze voor zo slank mogelijke palen. Vierkant of rechthoekig krijgt daarbij gezelschap van palen met gebombeerde of net naar binnen gebogen wanden. Op kleur staat geen rem. Zowat alle RAL-kleuren zijn mogelijk. Ook voor de koppelstukken. Erg vaak zijn dat ‘gewrichten’, scharnierelementen die in elke hoekpositie te monteren zijn. En dat is nodig! Elke tuin, elk project is anders en zelfs een rechttoe rechtaan dak ligt niet ‘plat’. Regenwater moet namelijk steeds weg kunnen. Het ligt daarom licht hellend naar een goot. Die kan zowel aan de huis- als tuinzijde zijn of zelfs aan de twee kanten! 5 % helling wordt door de meeste constructeurs gehanteerd als minimum hellingshoek. Vlakker kan ook maar wreekt zich op wegspoelen van stof en vuil dat op het dak terecht komt. Iets meer helling en zeker richting tuin is een meenemer, want creëert een gevoel van geborgenheid. Tegelijk houd je de overdag in tegels en muren opgeslagen warmte of warmte van een straler of brander beter gevangen. Idem voor de gebogen terrasoverkappingen. Mooi gebogen richting tuin creëren ze zelfs ineens een geborgen sfeer. Een symmetrisch gebogen overkapping gebruik je beter niet, tenzij je gaat voor een industrielook.

Puur tuinkamereffect

Een mooie terrasoverkapping gaat voor een maximaal tuinkamereffect. Producenten voorzien ze daarom van alle mogelijke snufjes. Verlichting toevoegen en/of opbouwen hoeft niet meer. In de dakprofielen worden led-lampen of -strips ingebouwd. Zelfs stopcontacten voor warmtestralers en alles wat maar stroom nodig heeft kan geïntegreerd en om het knus te houden, willen we steeds vaker ook wandpanelen. Liefst doorzichtig! Het kan. Zelfs als schuifwand, kwestie van wind en lagere temperaturen totaal buiten te sluiten. Noem de overkapping echter nooit veranda. Die neemt namelijk de vorm aan van een home-extension, waarbij de muur tussen woning en veranda meestal wordt weggenomen. De veranda moet daarmee de woning volgen in afwerking en isolatiekwaliteiten. Bij de terrasoverkapping blijft de woning in regel onaangetast. De terrasoverkapping is een seizoenskamer met maximale openheid naar de tuin. Dat je af en toe de koude wil buitensluiten verandert daar niets aan. Zelfs niet als je dat doet met een telescopisch in elkaar schuivend systeem van zowel dak- als wandelementen. Toegegeven, het is nog een buitenbeentje op de markt, maar dan wel met ontzettende groeicijfers. Bij mooi weer schuif je de frames of kaders met zowel dak als voorwand, samen zodat je terras maximaal openlucht ligt, terwijl je bij regen, wind of mindere temperatuur alles uitschuift en je helemaal onder polycarbonaat of glas zit.

Meer informatie: www.axess-europe.com