Aanbouw: een behaaglijk klimaat in de serre

Als je serre voorzien is van optimale isolatie, zonwering en ventilatie, dan biedt de serre het hele jaar door een aangenaam klimaat. Lees hier tips.

Guido van Loon 29 Mei 2014

Afhankelijk van de functie die de serre gaat vervullen - grofweg variërend van een eenvoudige plantenkas tot volwaardige woonserre - moeten er bepaalde eisen gesteld worden aan het voorzieningenniveau. Het klimaat in de serre is sowieso belangrijk.

Ventilatie in de serre

Op een mooie zomerdag is een goede zonwering absoluut noodzakelijk. Ook voldoende ventilatie mag niet ontbreken. Dat kan in de vorm van dakramen, schuiframen, roosters, vouw- of schuifdeuren. Je wilt immers wél de zon, maar níet de hitte in huis. Ook een optie: een serre waarvan het dak open kan. Immers: warme lucht stijgt op en kan er met een (elektrisch) schuifdak op een natuurlijke wijze uit. Zo loopt de temperatuur 's zomers nooit al te hoog op.

Frisse lucht in de serre

Er zijn schuifdaken met een speciale ontluchtingsstand die het mogelijk maken te ventileren zonder dat er regen of koude wind naar binnen trekt. Helemaal luxe zijn de geavanceerde ventilatiesystemen die volautomatisch het klimaat in je serre beheersen. Zodra de thermostaat of hygrostaat aanslaat, worden automatisch af- en aanvoerunits geopend. Zonder dat je er iets aan hoeft te doen, wordt de verbruikte lucht afgevoerd en frisse, gefilterde lucht aangevoerd. Zo heb je dus nooit meer last van oververhitting of condensproblemen. Er zijn ook computergestuurde systemen met een regensensor en windmeter. Verder is het mogelijk de temperaturen in te stellen waarop het dak automatisch open dan wel dicht moet gaan. Regelmatig ventileren helpt condensvorming te voorkomen. Condens ontstaat - zeker in serres met enkel glas - doordat vochtige lucht binnen warmer is dan buiten. Revolutionaire airco- en klimaatbeheersingssystemen helpen een gezond binnenklimaat tot stand te brengen.

Isolatie in de serre

Slecht geïsoleerde serres zijn dan slechts gedurende een deel van het jaar te gebruiken. De isolatiewaarde wordt vooral bepaald door het enkel, dubbel dan wel drievoudig beglazen, de dikte van het gebruikte materiaal en de spouwgrootte tussen de bladen. Met het oog op zonwering, isolatie en energiebesparing is warmtewerend/-reflecterend glas een slim idee. Optimaal geïsoleerde serres houden behalve zon en kou ook veel geluid tegen.

 Behaaglijk binnenklimaat in de serre. Bron: Redwell

Verwarming in de serre

Vloerverwarming, open haard, brandende gelei, designradiator of cv. Er zijn zoveel manieren om je serre te verwarmen. Voor mensen die liever geen radiatoren in het zicht hebben hangen, is vloerverwarming een prima alternatief. De keuze voor ofwel elektrische vloerverwarming ofwel vloerverwarming die is aangesloten op de cv hangt af van de gebruiksdoelen van jouw serre.

Radiator 

Indien je radiatoren in de serre kiest, dan is het verstandig om een expert te laten kijken naar de capaciteit van je huidige cv-ketel. Die moet toereikend zijn voor de uitbreiding die je wilt realiseren.

Thermostaat

Extra aandacht moet uitgaan naar de aansturing van serreverwarming (radiatoren en vloerverwarming). De aansturing van de bestaande centrale verwarming gebeurt namelijk meestal door een thermostaat die zich buiten de serre bevindt. Als er op de serre een koude oostenwind staat, schiet een dergelijke temperatuurcontrole mogelijk tekort. Ook een klokthermostaat die de temperatuur 's nachts in de gehele woning verlaagt, kan problemen geven, bijvoorbeeld met gevoelige serreplanten!

Infraroodverwarming

Met infraroodverwarmingpanelen is men in staat om per ruimte onafhankelijk en snel de gewenste temperatuur te regelen. Ideaal voor in de serre! Men kan een paneel op iedere gewenste plaats monteren of gebruikmaken van een mobiel model, die daar waar nodig ingezet kan worden.

Haard of kachel 

Bij de keuze voor een haard of kachel staat meestal het ontwerp centraal. Toch is het juist de techniek die de veiligheid en de mogelijkheden vergroot. Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden die ook decoratief zijn in de serre. Gesloten verbrandingssystemen verdienen hierbij de voorkeur. Een gastoestel met een gesloten verbranding heeft een gecombineerde aanvoer van verbrandingslucht naar het toestel en een gelijktijdige afvoer van rookgassen door hetzelfde dubbele kanaalsysteem. Steeds populairder in het Nederlandse interieur: de zogenaamde bio-ethanolhaarden. Sommige modellen zijn traditioneel van vorm, compleet met schouw. Andere modellen zijn strak en sober en stralen in alle koelte hun warmte uit. Het toppunt van 'instant-sfeer' is wel de elektrische haard. Je steekt de stekker in het stopcontact en er zijn ‘vlammen’. Een afvoerkanaal is niet nodig, want van echte vlammen is geen sprake. Toch lijken ze behoorlijk echt, zeker als er een fraaie schouw omheen zit. Omdat elektrische haarden meer sfeer brengen dan warmte, worden ze vrijwel alleen geplaatst in serres die tevens aangesloten zijn op de cv.

In het kort de voordelen van een gesloten systeem:

- Eenvoudige montage 

- De dak- of gevelaansluiting kan overal geplaatst worden

- Bestaand rookkanaal 

- Geen rook- en gasventilator nodig 

- Geen negatieve invloed op het leefklimaat in de woning 

- Geen gevaar voor koolmonoxide

- Geen aparte luchttoevoer

Zonwering in de serre

Heb je de hele dag zon in je serre, dan is het misschien een idee om zonwerende beglazing te plaatsen. Deze weerkaatst de warmte, maar laat het licht wel binnen. Voor optimale zonwering kies je tevens voor externe zonwering; denk aan knikarmschermen, markiezen, vlakhangende zonwering (sunscreen), terrasschermen of zelfs rolluiken. Eén andere en tevens decoratieve mogelijkheid is binnenzonwering. Een doeltreffende oplossing om tegelijkertijd een andere sfeer aan de leefruimte te geven. Er is een enorme diversiteit aan zonwering, elk met andere eigenschappen. Rolgordijnen zijn er zo lichtdoorlatend als je maar wilt en in onvoorstelbaar veel dessins en kleuren. De trend van afgelopen jaren, vouwgordijnen, zijn op elk gewenste maat te verkrijgen, óók voor dak- en geveltoepassingen. Met horizontale jaloezieën kun je perfect de stralingswarmte en de reflectie regelen en verticale jaloezieën, shutters, paneelgordijen en lamellen zijn in veel verschillende breedtes te verkrijgen. De plissé is een eigentijdse remedie tegen fel en ongewenst zonlicht. Daarbij heeft de plissé ook een goede isolerende werking. Kies uit diverse doorzichtigheidgraden voor het gewenste effect.


Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties