Foto: goedkope-keukens-keukenblokken-bron-Eatthis_com

Hét stappenplan voor een superschone keuken

Op deze manier wordt je keuken stralend schoon en fris!

Sandra van Koningshoven

De grote voorjaarsschoonmaak, doen we daar nog aan?

Vroeger was het vaste prik – in april en mei ging iedereen steevast aan de poets – ramen werden gelapt, gordijnen gewassen, kledingkasten werden uitgezocht en ook de badkamer en keuken kregen een uitgebreide schoonmaakbeurt.

Maar tijden veranderen en deze gewoonte gelukkig ook. We hebben tegenwoordig wel andere dingen te doen. Leukere dingen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal niet schoongemaakt moet worden.

Alleen stoffen en stofzuigen is niet genoeg

Aan een beetje stoffen en regelmatig stofzuigen komen we allemaal wel toe. Maar daarmee blijft je huis niet lekker schoon en fris. Je keuken bijvoorbeeld heeft zeker eens per maand – en voor de niet zo enthousiaste dames en heren: eens per twee maanden – een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig.

Gedoe? Ja, best wel. Maar fijn is het wel, want als je klaar bent ben je niet alleen trots. Je geniet keer op keer van een blinkende keuken. Maar hoe begin je? En wat heb je allemaal nodig?

Dit handige stappenplan vertelt je alles. Tip: als je jouw keuken goed bijhoudt, dan is ‘ie elke keer supersnel schoon. Dus hoe beter en vaker je de keuken schoonmaakt, hoe kleiner de klus de volgende keer is. Ben je er klaar voor?

Een goed begin is het halve werk

Laten we beginnen met wat je allemaal nodig hebt. Handig: zet alles klaar voordat je begin en ruim ook alles meteen weer op als je klaar bent.

- Stofzuiger
- Twee emmers
- Spons of stevige doek om mee te boenen
- Stofdoek, plumeau of Swiffer
- Meerdere schone (oude) theedoeken
- Allesreiniger (want hiermee kun je alles schoonmaken, wel zo makkelijk)
- Magnetron- of ovenreiniger
- Vloerreiniger (als jouw allesreiniger niet geschikt is voor vloeren)
- Sateprikker
- Dweil
- Schoonmaakazijn voor je RVS en keukenramen
- Vier stevige (kunststof) dozen om spullen in op te bergen tijdens het schoonmaken

Eerst opruimen

Je werkt het lekkerst in een opgeruimde keuken – dan kun je overal bij en hoef je niet telkens iets te verplaatsen. Haal het keukenblad en eventuele planken leeg en zet alles tijdelijk in een van de kunststof dozen. Ruim ook alle rondslingerende dingen netjes op en zet vuile vaat in de vaatwasser.
Haal als laatste de keukenkastjes en -lades leeg en zet alles in een kunststof doos.

Stoffen en stofzuigen

Begin altijd bovenaan. Dus ga met je swiffer of plumeau langs de randen van het plafond en over de planken. Pak daarna de stofzuiger en zuig alle losse stofjes en vuiltjes uit de keukenkastjes en lades. Stofzuig als laatst de vloer van je keuken grondig. Tip: neem altijd even het ventilatierooster van je koelkast mee. Dit is een grote vergaarbak van stof en vuil.

Poetsen maar!

Ook hier geldt: werk altijd van boven naar beneden omdat het vuil en stof anders op de net schoongemaakte delen valt. Maak een sopje van allesreiniger en warm water. Het liefst zo warm mogelijk, want daarmee ontvet je alles het best. Vul ook een emmer met handwarm water en schoonmaakazijn.

Bovenkastjes en planken schoonmaken

Begin met de buitenkant van de bovenkastjes en planken. Neem de binnen- en buitenkant af met het sopje met allesreiniger en eendoekje. Besteed extra aandacht aan de handgrepen, want die worden het meest vies. Alles schoon? Droog alles dan goed na met een schone theedoek.

Heb je een keukenblok? Vergeet dan niet om ook de achterwand schoon te maken. De achterkant van keukenblokken worden namelijk vaak vergeten.

Keukenblad en onderkastjes schoonmaken

De meeste keukenbladen kunnen goed tegen allesreiniger, maar het is verstandig om even na te gaan welk middel geschikt is voor de jouwe. Maak een emmertje met schoon sop van allesreiniger en herhaal de stappen van de bovenkastjes. Neem daarna je keukenblad goed af en eindig met de plint van de keuken. Daar vind je namelijk vaak vetvlekken en schoenstrepen.

Kookplaat schoonmaken

Je hebt ze tegenwoordig in heel veel verschillende ‘smaken’: je hebt gaskookplaten, elektrische kookplaten en kookplaten met inductie. En elke soort moet je op een andere manier schoonmaken. Check dus eerst goed in de gebruiksaanwijzing wat je mag gebruiken. Voor een grondige schoonmaak van een gaskookplaat kun je het best eerst alle losse delen (veilig) verwijderen. Daarna maak je het schoon met het sopje van allesreiniger en droog je het goed na. Voor extra glans neem je het nog een keer af met de verdunde schoonmaakazijn.

De afzuigkap schoonmaken

Haal eerst de roosters eraf en leg deze in een sopje van heet water met een flinke scheut afwasmiddel. Nu is de ombouw van je afzuigkap aan de beurt – de grootste bron van vet in je keuken.

Is de ombouw van jouw afzuigkap van roestvrij staal gemaakt? Dan kun je hem reinigen met een speciale rvs reiniger. Maar je kunt je ook prima aan de slag met wat afwasmiddel. Ook daarna even na-poetsen met verdunde schoonmaakazijn en je afzuigkap glimt je tegemoet.

De tegels en achterwand schoonmaken

We kunnen tegenwoordig uit heel veel verschillende soorten achterwanden kiezen. – achterwanden van tegels, geschilderd met afneembare muurverf, glas, rvs en natuursteen. Elke achterwand heeft een andere behandeling nodig, dus onderzoek welk schoonmaakmiddel geschikt is voor de jouwe. Kun je allesreiniger gebruiken? Neem de achterwand dan af met een sopje en een schuursponsje. Later nadrogen met een schone theedoek en klaar is Kees!

Oven en magnetron reinigen

Maak eerst de binnenkant goed schoon met een geschikte magnetron- of ovenreiniger. Tip: maak je oven na elk gebruik even schoon. Laat hem afkoelen tot 40 graden Celsius en verwijder losse restjes voedsel. Wrijf de deur, wanden, de plaat en het rooster daarna in met de reiniger en laat het even inwerken. Zet de oven ondertussen uit. Neem daarna goed af met een doekje met schoon water. De buitenkant van de oven of magnetron kun je afnemen met het verdunde schoonmaakazijn. Gaat het heel mooi van glanzen.

Koelkast schoonmaken

Haal je koelkast eerst leeg en controleer meteen of alles nog goed houdbaar is. Handig: als het buiten kouder dan 7 graden is, kun je alles in de tuin zetten, want dan blijft het goed koel. Werk in je koelkast ook van boven naar beneden. Maak de planken schoon, de rubbers, daarna de wanden en al laatst de rekken. Die kun je overigens ook goed afspoelen onder een (koude) kraan. Prik als allerlaatste in het gaatje van de afvoer met de satéprikker. Dan weet je zeker dat alle condens goed kan weglopen.

Vaatwasser schoonmaken

Maak wekelijks het filter van je vaatwasser schoon, want dat is hygiënisch en hij gaat daardoor langer mee. Dat kun je doen door hem heel simpel even af te spoelen onder de kraan met heet water. Zorg dat alle etensrestjes goed zijn verwijderd en plaats het filter weer terug. Neem daarna de randjes van de deur af en de rubbers.

Zet alles terug in de keuken

Nu is het tijd om je keuken weer in te richten. Alles is lekker schoon nu, dus zorg er ook voor dat alles wat je terugzet, ook schoon is. Hou de doek en het sopje met allesreiniger dus bij de hand.

De vloer dweilen

Tijd voor the finishing touch: de vloer. Loop hem even na op losse vuiltjes en veeg die op met stoffer en blik. Maak daarna een vers sopje en dweil je vloer grondig. Als je geen voetafdrukken wilt, droog je die ook even na met een droge (thee)doek.

En vergeet je de vuilnisemmer en het gft bakje niet?

Heb je nog wat sop over? Vergeet dan niet om ook je vuilnisemmer schoon te maken. Heel belangrijk. Haal hem leeg en reinig de klep en binnenkant goed met een schuurspons en allesreiniger.

Bij de aanschaf van je keuken heb je bovendien onderhoudsvoorschriften van je keukenleverancier ontvangen. Het allerbeste is je aan deze voorschriften te houden.

Reacties
blacksheepdigital

Very interesting discussion, love what's being said. My buisness here at Digital Agency In Vancouver really appreciate the insights.

4 jaar geleden