Foto: Keukenblad-Dekker-Zevenhuizen

Graniet of composiet: elk materiaal keukenblad uitgelicht

Voor je aanrechtblad kun je kiezen uit vele materialen. Lees alle voor- en nadelen van composiet, graniet, kunststof en meer.

Guido van Loon

Bron: Dekker Zevenhuizen

De belangrijkste plek in je keuken is ongetwijfeld 'het aanrecht'. Ga maar eens na hoeveel uur per week je daar bezig bent. Het is de basis voor het bereiden van een maaltijd want je maakt er alle ingrediënten op klaar. Tevens gebruik je je keukenblad als plek voor keukenmachines zoals koffiezetapparaten en blenders én als sierelement. Kortom, een werkblad neemt een centrale plaats in de keuken. In trendy keukenland is het keukenblad net zo onderhevig aan veranderingen als de rest van de keuken.

Hygiëne

Vier onderwerpen die bij de keuze van een werkblad een rol spelen zijn hygiëne, bestendigheid, kwetsbaarheid en beschadigingen. Een slecht werkblad kan vol zitten met schadelijke bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers. Bladen voorzien van een antibacteriële werking geven bacteriën en schimmels geen kans. Het werkblad moet water afvoeren naar de spoelbak en moet bestand zijn tegen de uitwerking van allerlei etenswaren. Let ook op de chemische reactie van schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het werkblad een plek waar hete pannen, messen en keukengerei gebruikt worden en moet dus wel bestand zijn tegen dergelijke beschadigingen.

HPL keukenblad

Ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. HPL is de afkorting van High Pressure Laminate en is samengesteld uit een aantal lagen. Door de harde transparante toplaag van melaminehars krijgt het blad een behoorlijk krasvast oppervlak dat nagenoeg ongevoelig is voor huishoudelijke middelen. Werkbladen met laminaat kunnen in tal van kleuren en dessins verkregen worden. HPL keukenbladen zijn niet poreus en glad van oppervlak, dus hygiënisch en makkelijk schoon te houden.

Volkunststof keukenblad

Werkbladen van volkunststof worden gemaakt van een mineraal vulmiddel dat gebonden wordt met een polyester- of acrylhars. Het resultaat is een oersterk materiaal dat voor een keukenwerkblad uiterst praktisch is. Door de grote dichtheid is het water- en vuilafstotend en ongevoelig voor de meeste huishoudelijke middelen. Schoonmaken met een doekje en wat afwasmiddel is meestal voldoende. Volkunststof heeft verder het voordeel dat het naadloos en vrijwel onzichtbaar verlijmd kan worden. Je krijgt daardoor een werkblad dat eruit ziet alsof het uit één geheel bestaat. Zelfs de spoelbak kan van hetzelfde materiaal worden vervaardigd en naadloos bevestigd worden. Eventuele beschadigingen kunnen gemakkelijk gerepareerd worden met een fijn schuurpapiertje. Bij grotere beschadigingen kan er onzichtbaar een nieuw stukje ingelijmd worden. Een bekende volkunststof is Corian®, een veelzijdig decoratief oppervlaktemateriaal. De hoge mate van designflexibiliteit, subtiele lichtdoorlatendheid, inspirerende kleuren, vlekbestendigheid en de mogelijkheid beschadigingen te herstellen maakt Corian® een geliefd materiaal dat goed combineert met hout, natuursteen, glas en rvs.

Massief hout keukenblad

Al vele jaren wordt massief hout als keukenwerkblad toegepast. Houten bladen passen niet alleen in de nostalgische keuken. Ook bij strakke keukenlijnen ontstaat een beeld waarbij de warme houtkleur een lust voor het oog is. Naast het klassieke beuken en eiken, worden nu ook houtsoorten als teak, noten, ahorn (esdoorn), en kersen toegepast. Lakken geeft een goede bescherming tegen vocht, maar beschadigingen zijn moeilijk te repareren. De meeste bladen worden dan ook geolied. Dat beschermt iets minder tegen vocht, maar kleine beschadigingen zijn eenvoudig met wat fijn schuurpapier en opnieuw oliën te herstellen. Een houten blad vraagt om een beetje zorg, maar je krijgt er dan ook een echte sfeermaker voor terug.

Natuursteen keukenblad

Van marmer en graniet tot lavasteen en Belgisch hardsteen; het grootste voordeel van natuursteen is de duurzaamheid: sommige soorten zijn wel 1,8 miljard jaar oud! Daarnaast kan natuursteen krasbestendig zijn, goed temperatuur- en zuurbestendig en makkelijk in onderhoud. Natuursteen is doorgaans leverbaar in alle diktes tot 10 cm. Er zijn drie afwerkingen mogelijk: gepolijst (glanzend), gezoet (mat) en anticato (gekorreld als een sinaasappelhuid). Graniet bestaat in drie varianten, namelijk de donkere, de gekorrelde en de gevlamde granieten.

Composietsteen keukenblad

Bladen van composiet zijn onder een veelheid van namen op de markt. De meeste daarvan eindigen op 'stone' en daar heeft dit unieke product dan ook het meeste van weg. Composietsteen is machinaal vervaardigd en bestaat voor ongeveer 95 procent uit kwartskorrels. Door toevoeging van een kleine hoeveelheid pigment is het blad in vele kleurschakeringen verkrijgbaar. Bladen van composietsteen zijn dus geen natuurproduct, maar bestaan wel uit natuurlijke materialen. Het materiaal is zelfs harder dan graniet, het is kras- en stootvast, heeft een gesloten oppervlak, is relatief hittebestendig en gemakkelijk in onderhoud. Composietsteen is met recht een uniek product dat zich gemakkelijk in iedere sfeer laat toepassen. Let wel op dat bij bladen met gezoete kleuren vingerafdrukken en vet eerder zichtbaar zijn.

Beton keukenblad

Beton is een sterk en natuurlijk materiaal dat uit één stuk gegoten wordt of uit modules bestaat. Natuurlijke kenmerken van beton zijn de verschillende structuren, haarscheurtjes en kleurschakeringen. Net als natuursteen is beton redelijk hitte- en krasbestendig en evenaart het vaak de uitstraling van natuursteen.

Rvs keukenblad

Roestvaststaal, of in de volksmond ook wel bekend als roestvrijstaal, is uitermate geschikt voor plaatsen waar veel met water wordt gewerkt. De mogelijkheden met dit materiaal zijn vrijwel onbeperkt. Het is verkrijgbaar in elke lengte, breedte, dikte en vorm. Het oppervlak kan uit verschillende reliëfstructuren (koord, ruiten, lijnen) bestaan en is mat of (zijde)glans. De spoelbak wordt meestal volledig geïntegreerd. Bij vlak rvs zullen door het gebruik krasjes ontstaan, maar dat hoort bij het karakter van het materiaal en tast de duurzaamheid absoluut niet aan. Voor normaal dagelijks onderhoud kan het oppervlak worden gereinigd met een vloeibaar schuurmiddel. Rvs is een hygiënisch, gebruiks-, onderhouds- en milieuvriendelijk materiaal.

Lavasteen keukenblad

Een keukenblad van lavasteen is een opmerkelijke combinatie van echt lavasteen en twee lagen glazuur. Nadat het lavasteen op de juiste dikte is gebracht, wordt een glazuurlaag aangebracht en vervolgens op een zeer hoge temperatuur gebakken. Dit proces wordt nog een keer herhaald met een glazuur kleurlaag. Het resultaat is een blad met een craquelé-effect dat nog meer spreekt door pigmentvlekjes die iets donkerder zijn dan de hoofdkleur. Een lavasteenblad kan in elke gewenste kleur worden gemaakt en worden geleverd tot een maximale lengte en breedte van 2,40 bij 1,30 meter. Lavasteen is zeer hittebestendig en heeft geen onderhoud nodig.

Keukenblad van glas

Zeker in de moderne of strakke keuken is glas in opkomst. Thermisch gehard glas is aan de bovenzijde geëtst en/of aan de onderzijde in een kleur gespoten of wordt voorzien van een coating. Het lijkt alsof er een dun laagje glas of gelaagd materiaal op een ondergrond werd geplaatst. De bladen zijn hard en daardoor kras-, slijt- en stootvast.

Milieuvriendelijkheid keukenblad

Het ene aanrechtblad is het andere niet. Dat gaat op voor zowel het gebruik als de milieuvriendelijkheid van het materiaal. Kunststof en hout zijn gevoelig voor hitte en vocht. Een hete pan en een plens water doen het blad geen goed. Beton, composiet, tegels natuursteen, glas en roestvaststaal kunnen daar wel tegen. Het maken van een glazen of roestvaststalen aanrechtblad kost minder energie dan een natuurstenen blad, of keramische tegels. Ook voor composiet bladen is veel energie nodig om ze te persen. Beton is het meest milieuvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden. Terrazzo is beton met kleine granietdeeltjes. Verrazzo is beton met gerecycled glas.

Smaak

Over het algemeen biedt kunststof meer kleuren dan natuurlijke materialen. Maar alle fabrikanten breiden hun kleurenpalet regelmatig uit. Kies een kleur afgestemd op de kleuren van de keukenkasten en de vloer of juist in een contrasterende kleur, zo maak je een statement. De dikte van het werkblad is een kwestie van smaak. Natuurlijk heeft een keukenblad van 15 cm een totaal andere uitstraling dan een dun blad van pakweg 1,5 cm dikte. Ook de randafwerking van een keukenblad is tegenwoordig een punt van aandacht. Met name natuurstenen en HPL werkbladen bieden decoratieve mogelijkheden. Maak een keuze die bij je past, want het keukenblad kan een echte blikvanger zijn in jouw keuken.Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Corinne-Le-Noble

Welk materiaal en kleur is het keuken werkblad op de foto?

8 jaar geleden