10 tips om duurzaam te stoken met haardhout

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven. Maar hoe stook je nou zo duurzaam mogelijk met haardhout? We geven u 10 tips!

10 tips om duurzaam te stoken met haardhout

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven: we scheiden afval, verbruiken minder plastic en gaan bewuster om met de herkomst van producten. Toch kruipen velen van ons in de winter gedachteloos bij de open haard. Lekker knus, maar helaas niet altijd heel duurzaam. Gelukkig zijn hierin ook genoeg bewuste en verantwoorde keuzes te maken. Maar hoe stook je zo duurzaam mogelijk? We geven u 10 tips!Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven: we scheiden afval, verbruiken minder plastic en gaan bewuster om met de herkomst van producten. Toch kruipen velen van ons in de winter gedachteloos bij de open haard. Lekker knus, maar helaas niet altijd heel duurzaam. Gelukkig zijn hierin ook genoeg bewuste en verantwoorde keuzes te maken. Maar hoe stook je zo duurzaam mogelijk? We geven u 10 tips!

Maar eerst, wat is duurzaam stoken?

Bij duurzaam stoken draait het om efficiënt, verantwoord houtverbruik, het minimaliseren van de CO2-uitstoot en het beschermen van uw gezondheid. Hiervoor is het belangrijk om zo snel mogelijk een rustig, goed brandend vuur te maken en te onderhouden.

Tip 1 - Stook alleen met duurzaam haardhout

Simpel gezegd is duurzaam hout afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dat wil zeggen dat de houtkap niet ten koste gaat van de leefomgeving van planten en/of dieren en dat het bos dus haar ecologische functie behoudt. De Forest Stewardship Council (FSC) en Programme for Endorsement of Forest Certification (PEFC) zijn internationale organisaties die zich inzetten voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Kies daarom voor hout met het FSC-label en/of PEFC certificering.

Tip 2 - Realiseer een hoog rendement

Een houtkachel of houthaard met een hoog rendement geven relatief veel warmte terug in verhouding tot de hoeveelheid verbruikt hout. Met andere woorden: u heeft minder hout nodig om dezelfde warmte te creëren. Houtkachels, houthaarden en speksteenkachels hebben een veel hoger rendement - tot wel 5 x hoger !! - dan open haarden.

Tip 3 – Stook geen papier of karton

Papier en karton zijn zelfs verboden als brandstof, omdat de verbranding ervan veel rook en vliegas geeft. Gebruik daarom altijd uitsluitend droog haardhout voor het stoken in uw kachel of haard.

Kijk voor de rest van de tips:

Duurzame houtstook 10 tips van Haardhoutcompany.nl