Of de tegelkachel ook iets is voor jou om in huis te halen en benieuwd hoe het werkt? Lees dan snel verder.
Tegelkachels; Wat zijn het en waar gebruik je ze voor?
Het aanbod op het gebied van het huis verwarmen heeft de afgelopen jaren nogal een vlucht gekend. Waar we ooit begonnen met open haarden en gaskachels, kwam daar al snel het gemak van de centrale verwarming. Maar vandaag de dag is het aanbod aan haarden, warmtebronnen en manieren van verwarmen behoorlijk gestegen. Zo is daar ook de tegelkachel. Een relatief onbekende manier van verwarmen, maar wel één die enorm snel aan terrein aan het winnen is qua populariteit. En dit is ook goed te begrijpen want de tegelkachel kent veel voordelen.
De speksteenkachel is een relatief bekende variant van verwarmen in ons land. Maar voor de mensen die op zoek zijn naar iets meer kleur of een andere vorm is de tegelkachel in veel gevallen een mooi alternatief. De echte tegelkachel is gemaakt van chamotte, dit is een vuurvast keramisch materiaal. Het heeft vergelijkbare eigenschappen met speksteen, maar kan wel wat minder warmte opnemen en vasthouden. Daardoor zul je zien dat tegelkachels vaak groter van omvang zijn dan een speksteenkachel.
Net als de speksteenkachel gaat een tegelkachel al behoorlijk lang mee. De oorsprong ligt in Oostenrijk, de Scandinavische landen en Duitsland. Nog steeds zijn het daar zeer geliefde kachels. Tegelkachels kennen vaak ook een zeer opvallend design. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kachel voorzien van diverse tegels aan de buitenkant. Deze zijn vaak geglazuurd en daardoor is bijna geen tegelkachel hetzelfde. Althans, dat hoeft niet zo te zijn door alle diverse mogelijkheden. Tegelkachels kunnen echter ook gepleisterd zijn met speciale leem of mortel, hierdoor is het design van de tegels zelf minder zichtbaar.
De verbrandingstechniek van tegelkachels is vergelijkbaar met die van een speksteenkachel.
Een tegelkachel is een gesloten accumulatiekachel die is opgebouwd uit leemstenen, beton of metselwerk en afgewerkt met keramische tegels. Ook tegelkachels verwarmen de ruimte door middel van stralingswarmte, een gerichte manier van verwarmen die duurzamer is dan heteluchtverwarming. Een tegelkachel werkt dus ook op basis van tegenstroomprincipe waarbij lucht als het ware op dubbele wijze de ruimte verwarmt.
Kenmerkend voor de tegelkachel zijn de lange rookkanalen, doorgaans aan de zijkanten van de kachel gelegen en dus vaak voorzien van tegels. Hierdoor stromen de rookgassen van boven naar beneden, alvorens naar de schoorsteen afgeleid te worden. Door voldoende luchttoevoer in de verbrandingsruimte wordt een hoge temperatuur van 1100 tot 1200 graden bereikt. Dit biedt meerdere voordelen, zo wordt er extra warmte gecreëerd maar ook zullen de schadelijkste stoffen (roet, koolstofmonoxide enz.) verbranden en kan een volledige, snelle en relatief schone verbranding plaatsvinden. De geuroverlast en de uitstoot van fijnstof zijn door de schone verbranding van de tegelkachel dan ook minimaal. De rookgassen geven bijna al hun warmte af, zodat de gehele massa van de kachel op temperatuur komt. Doordat die massa de warmte niet bijzonder goed geleidt, komt deze slechts langzaam vrij aan de buitenkant van de kachel.
Doordat er bij tegelkachels allerlei verschillende samenstelling mogelijk zijn zij ze op het gebied van vorm en kleur zijn eindeloos. Bij modernere kachels is er ook de keuze voor een koppeling aan de centrale verwarming, dit kan zelfs in combinatie met zonnecollectoren. Iets wat de duurzaamheid van een tegelkachel nog verder verhoogt.
Het hout wat gebruikt wordt in een tegelkachel is vaak dat van een berg of els, deze houtsoorten zorgen voor een optimaal resultaat. De kosten van een tegelkachel kunnen zeer uiteenlopen, zoals gezegd kan het uiterlijk in zeer veel design vorm krijgen. Iets wat direct ook invloed heeft op de prijs.
Of er ook nadelen zijn aan een tegelkachel? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zul je wel het haardvuur eerst op moeten stoken voordat je de warmte ervaart. Het is dan wel een duurzame keuze, maar een elektrische haard is nog wel altijd een duurzamere keuze. Daarnaast is de exacte warmte lastig te reguleren, dit is niet te vergelijken met het gemak van een thermostaat.
Een tegelkachel kent echt een eigen, uniek karakter waar het gaat om het design en de uitstraling. Je kan ‘m er zeer klassiek uit laten zien maar hij past juist ook in een design interieur. In vergelijking met de speksteenkachel biedt de tegelkachel veel meer opties in uiterlijk en design. Vaak is er bij een tegelkachel echter wel maatwerk nodig. Iets wat de prijs wel hoger kan maken. Een tegelkachel is daarmee vaak een enorme eyecatcher in een interieur, maar wel één die gebruikt wordt om als aanvulling te dienen als sfeerverwarming en niet als centraal verwarmingssysteem.
Kortom, de tegelkachel is er één met een systeem wat al eeuwenlang meegaat. Het is een prachtige manier van verwarmen dat veel interieurs nét dat beetje extra zal geven. Het is echter wel zo dat het een vrij prijzige kachel kan zijn, en de installatie en het gebruik vragen wel de nodige tijd en aandacht. Toch is het met de innovatie en technologie van vandaag de dag wel mogelijk deze kachel ook tot een duurzame keuze te maken, waarbij je het zelfs kan laten aansluiten op andere warmtebronnen. Daarmee kunnen we stellen dat wanneer je op zoek bent naar een ware boost in je interieur, zowel qua design als warmte, je met de tegelkachel meer dan goed zit!