Profielfoto van Volthera
Volthera
Website
Meerheide 101, 5521 DX Eersel

Hoe kan ik duurzaam verwarmen?

Er zijn verschillende alternatieven om je huis duurzaam te verwarmen en te voorzien van warm water. Lees in dit artikel er alles over

Duurzame opties voor het verwarmen van je huis

Op koude dagen willen we er natuurlijk allemaal voor zorgen dat ons huis goed verwarmd is. Duurzaam verwarmen speelt momenteel al een grotere rol en dit zal de komende jaren alleen nog maar groter worden. Benieuwd welke alternatieven er zijn voor aardgas? 

Zonneboiler systeem
In de volksmond wordt een zonneboiler vaak verward met een verwarmingssysteem of PVT-systeem. Het heeft echter een andere werking. Op het dak wordt een collector geplaatst, waarin water en antivries zit. Als de zon erop schijnt wordt de vloeistof warm, de collectoren zijn namelijk geïsoleerd. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar het boilervat, waar de warmte wordt overgedragen aan het water. Met dit water wordt er gezorgd voor warm kraanwater.

Dit systeem werkt zelfs op zonnige winterdagen, maar op zonnige zomerdagen zal het water vrij snel opgewarmd zijn en staat je zonneboilersysteem dus grote delen van de dag stil. Daarnaast werkt het systeem niet op bewolkte dagen.

Een zonneboiler is enkel ter ondersteuning van je tapwater en niet voor de verwarming. Je gehele huis verwarmen gaat dus niet met dit systeem.

Zonnepanelen
We kennen allemaal wel de zonnepanelen om je huis te voorzien van duurzame energie. Ze zetten zonne-energie namelijk om in stroom. Daarvoor hoeft het niet altijd helder zonnig weer te zijn, ook op bewolkte dagen leveren de panelen elektriciteit. Zonnepanelen zijn een goede optie om aan de reguliere energievraag van de woning voor bijvoorbeeld verlichting en de televisie te kunnen voldoen.

Zonnepanelen zijn echter puur voor duurzame elektriciteit, maar we willen natuurlijk ook ons huis verwarmen en warm tapwater hebben. Elektrisch verwarmen met zonnepanelen is in theorie een optie, alleen in de praktijk heb je bijna nooit voldoende dakoppervlak om de benodigde panelen te kunnen plaatsen.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor gas als fossiele brandstof. Deze zorgt er dus voor dat je huis voorzien is van warm tapwater en van verwarming. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Vervolgens voegt de warmtepomp daar zelf een deel elektriciteit aan toe, waar hij de warmte mee maakt die in de woning nodig is.

Bodembron
Zoals de naam het al doet zeggen, haalt het systeem zijn thermische energie uit de bodem. Er wordt, op eigen terrein, tot een diepte van ongeveer 100 meter een slang in de grond geboord. Het gaat daarbij om een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat de vloeistof in de slang niet in contact komt met de grond of het grondwater.

Vervolgens wordt de opgenomen energie via de vloeistof in de gesloten circuit naar de warmtepomp geleid. Deze temperatuur is alleen nog niet hoog genoeg om je huis te voorzien van warmte en om warm tapwater te krijgen. Daarom verwarmt de warmtepomp bij tot ongeveer de gewenste temperatuur.

Buitenunit, lucht/water warmtepomp
De lucht/water-warmtepomp haalt zijn thermische energie uit de buitenlucht. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. Het buitendeel kan op het dak, aan de gevel of in de tuin worden geplaatst. Het geluid van de ventilator kan daarbij wel voor geluidshinder zorgen.

Vervolgens wordt de opgenomen energie via de vloeistof in de gesloten circuit naar de warmtepomp geleid. Deze temperatuur is alleen nog niet hoog genoeg om je huis te voorzien van warmte en om warm tapwater te krijgen. Daarom verwarmt de warmtepomp bij tot ongeveer de gewenste temperatuur.

PVT-panelen
We hebben verschillende duurzame systemen behandeld, maar wat als je deze kan samenvoegen? PVT-panelen, ofwel fotovoltaïsche thermische panelen, zijn traditionele zonnepanelen en thermische collectoren in één. PVT-panelen wekken dus én elektriciteit én thermische energie op en worden daarbij aangesloten op een brine-water warmtepomp; een nagenoeg stille warmtepomp die in de technische ruimte binnen de woning geplaatst wordt.

Wil je meer weten over PVT-panelen? Klik dan hier

Meer weten over duurzaam verwarmen of wil je tips? Klik dan hier voor het hele artikel!