Foto: Stads-warmtepomp-zonder-buitenunit-voldoet-aan-nieuwe-geluidseisen

Stads-warmtepomp zonder buitenunit voldoet aan nieuwe geluidseisen

Volgens de voorzitter van de (DHPA) Frank Agterberg is het de vraag of er straks nog wel lucht-water-warmtepompen geplaatst mogen worden.

Volgens de voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA) Frank Agterberg is het de vraag of er straks nog wel lucht-water-warmtepompen geplaatst mogen worden. “Als minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vasthoudt aan de strenge geluidseisen, zet zij de lucht-water-warmtepomp buitenspel.” Dit geschetste negatieve toekomstbeeld gaat voorbij aan de stads-warmtepomp. Deze warmtepomp wordt geplaatst zonder buitendeel en geeft hierdoor nagenoeg geen buitengeluid.

De warmtepomp (Nav5a-i) wordt, zoals een CV ketel, volledig binnen opgesteld. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. Volgens Jack de Mooij van Enzavu is de stads-warmtepomp van zichzelf al zeer stil, vergelijkbaar met het geluid van een stille vaatwasser. Het is mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal, ook de lucht aan en afvoer slangen kunnen in deze omkasting geplaatst worden. Hierdoor is het mogelijk het geluidsniveau terug te brengen tot bijna 0 db. De lucht aan en afvoer vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementen complexen bestaat de mogelijkheid om de lucht aan en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden. Elk appartement krijgt op deze wijze zijn eigen installatie.

Zowel hybride als 100% gasloos

De stads-warmtepomp is geschikt als hybride oplossing maar kan bij vele woningen ook prima toegepast worden als 100% gasloze oplossing. De warmtepomp kan in combinatie met de speciaal ontwikkelde hydromodule op een compacte manier de volledige voorziening voor verwarming en tapwater afdekken. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.

Voor 2020 moeten volgens het klimaatakkoord 100 duizend huizen van het gas af, daarna moet dit versneld worden naar 200 duizend per jaar. Uiteindelijk moeten volgens Klimaatberaad voorzitter Ed Nijpels duizenden huizen per jaar aardgasvrij gemaakt worden. Het huidige tempo is op basis van de meest actuele cijfers (mei 2019), 57 huizen per dag. Dit lage aantal komt mede door het gebrek aan mankracht. Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug and play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd gemiddeld slechts 1 dag. In seriematige bouw bedraagt de de installatietijd slechts 4 uur, hierdoor kan er bij grotere projecten grote stappen gemaakt worden in de verduurzaming. De stads-warmtepomp is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie aan de buitenlucht. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). De verwarmingscapaciteit in combinatie met de hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.

Reacties