Kan elke woning duurzaam worden verwarmd?

Een monumentale woning uit 1910 Nul-op-de-Meter maken. Een flinke uitdaging. Het was in 2020 het eerste all-electric huis in Bloemendaal.

De ambitie lag vooral in het aardgasloos en toekomstbestendig maken van de meer dan honderd jaar oude woning. Het belangrijkste uitgangspunt is om de warmtevraag te verminderen en meer duurzamere energie te gaan gebruiken. Door goede isolatie en dubbel glas, is de warmtevraag teruggebracht. Hierbij zorgen warmtepomp, zonnecollectoren en -panelen op het dak voor de opwekking van duurzame energie.

De samenwerking tussen zonneboiler en warmtepomp

De zonneboiler is gekoppeld met een lucht/water warmtepomp. De zonneboiler zorgt voor voorverwarming, zodat de warmtepomp minder hard hoeft te werken. De twee systemen vullen elkaar aan en het werkt daarnaast ook nog comfort verhogend aangezien het mogelijk is om te koelen met een warmtepomp.

Geen overbodige luxe. En dat het werkt, bleek in de zomer van 2020. Dankzij de koelfunctie was het mogelijk om de temperatuur terug te brengen naar een comfortabele 24–25 graden, terwijl het buiten 10 graden warmer was.

De installatie

De duurzame installatie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Zonneboiler: ATAG CBSolar 200/3.2
    - 200L boilervat en 3,2 m2 zonnecollectoren
- Warmtepomp: ATAG Energion M Plus, 11T met 300 liter boilervat
- Vloerverwarming
- 17 zonnepanelen

Samen met de installateur heeft de bewoner een oplossing bedacht van innovaties die elkaar goed aanvullen. De combinatie zonneboiler en warmtepomp staat garant voor energiezuinigheid, betrouwbaarheid en comfort. Een uitdaging hierbij was het geluidsniveau van de installatie: De woning heeft een houten constructie en de buitenunit staat op het platte dak. Om trillingen zo laag mogelijk te houden, is gekozen voor een combinatie van betontegels en rubbers.

De upgrade van de woning uit 1910 naar aardgasloos verwarmen/ all-electric vormt één van de vier duurzaamheidsstappen die ATAG herkent in de energietransitie.

Wil je meer weten over hoe jouw woning verduurzaamd kan worden? Lees hier verder.

Een korte video, waarin de consument het hoe en waarom uitlegt van deze energietransitie, vind je hier.