5 tips bij het kopen van een warmtepomp

Verduurzamen of je cv-ketel stuk; er kunnen vele redenen zijn om voor een warmtepomp te kiezen. Maar waar let je op bij het kopen? Check deze 5 tips.

Het is inmiddels een bekend gegeven; de komende jaren gaan steeds meer woningen van het gas af. Daarom is het verstandig om, als je aan het nadenken bent over een nieuwe verwarmingsinstallatie, hier rekening mee te houden. Eén van de oplossingen waar we tegenwoordig veel over horen is de warmtepomp. Niet gek; want een warmtepomp is heel eenvoudig te gebruiken, duurzaam én je bespaart er flink mee. Voordat je echter tot het aanschaffen ervan overgaat, wil je je natuurlijk hier goed in verdiepen. Want waar moet je nu op letten en waar moet je rekening mee houden?

Wij geven je 5 tips. Maar allereerst leggen we je uit hoe een warmtepomp eigenlijk werkt.

Zo werkt een warmtepomp

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast, maar dan precies andersom. Waar een koelkast namelijk warmte uit de koelruimte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte vanuit buiten naar binnen. Deze warmte wordt gehaald uit grondwater, de bodem of de lucht. Hij verbruikt hiervoor weliswaar stroom, maar veel minder dan bijvoorbeeld elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Omdat je bovendien geen of veel minder gas verbruikt, gaat je energierekening omlaag. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen; zo kun je ervoor kiezen je huis te verwarmen met een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met je hr-ketel, terwijl je met een volledig elektrische warmtepomp helemaal van het gas af bent. In dat geval doet de warmtepomp alles wat de cv-ketel je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer.

Nu je een beeld hebt hoe een warmtepomp werkt, kunnen we gaan kijken waar je op moet letten als je een warmtepomp gaat kopen.

1. Kijk welk type warmtepomp bij jouw woning past

Het 'type' woning waar je in woont, bepaalt voor een groot deel welke warmtepomp het beste bij jou past. Belangrijk is sowieso om naar de isolatie van je woning te kijken. Je rendement is namelijk hoger, naarmate je woning beter geïsoleerd is. Het kan echter ook logischer zijn op een later moment te gaan isoleren, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Woon je in een relatief nieuwe woning (die erg goed geïsoleerd is), dan is een volledig elektrisch (all electric) warmtepomp een goede keuze. Maar je hebt hiervoor bijvoorbeeld wel weer vloerverwarming nodig, of speciale radiatoren.

Heb je een wat ouder huis, dan is een hybride oplossing waarschijnlijk geschikter. Dit is met name het geval voor woningen die ouder zijn dan 1992. Het is verstandig van te voren door een deskundige installateur uit te laten zoeken welk type warmtepomp het beste jouw situatie past.

2. Let op het geluidsniveau

Het is één van de meest gehoorde punten van twijfel over een warmtepomp: het geluid. Warmtepompen die de buitenlucht als bron gebruiken, hebben namelijk een buitenunit die geluid maakt als de warmtepomp draait. 
Maar hoeveel geluid maakt een warmtepomp nu eigenlijk? De huidige generatie warmtepompen wordt gelukkig steeds stiller. Van lawaai is dan ook zeker geen sprake meer. Sinds 2021 gelden overigens ook nieuwe geluidseisen voor warmtepompen met een buitenunit. De hoeveelheid geluid op de erfgrens mag 's nachts maximaal 40dB zijn en overdag 45 dB. Door de juiste apparatuur en de juiste plaats te kiezen voor je buitenunit kan het, in combinatie met de huidige stille warmtepompen, bijna niet misgaan.

De Consumentenbond heeft onlangs een test gedaan met verschillende warmtepompen en daarbij kwam de Compress 7400i AW van Nefit Bosch als stilste warmtepomp naar voren. Daarbij is deze ook de meest energiebesparende. De gasbesparing kan wel oplopen tot 60% of meer!

3. Houd de subsidieregelingen in de gaten

Hoe je het ook wendt of keert; de investering is hoger dan bij een gewone cv-ketel. Verstandig dus om de subsidieregelingen in de gaten te houden. Met het aanschaffen van een warmtepomp kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie. En dat kan écht behoorlijk hoog oplopen! Toch weer een mooi steuntje in de rug.

4. Kijk naar het rendement

Je wilt natuurlijk dat je warmtepomp een hoog rendement heeft. Bij warmtepompen kun je hiervoor kijken naar de Coëfficiënt Of Performance (COP). Kort gezegd geldt hiervoor: hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement en dus hoe zuiniger de warmtepomp. Het gaat in feite om de verhouding tussen de geleverde energie (dus de afgegeven warmte) en de gebruikte energie (de elektriciteit).

Vaak zie je bij dat er bij één warmtepomp verschillende COP's worden aangegeven. We kunnen zeggen dat over het algemeen geldt dat hoe kleiner het verschil in temperatuur is tussen het afgiftesysteem en de bron van de warmtepomp, hoe hoger het rendement is. Als de warmtepomp bijvoorbeeld maar 30°C in temperatuur moet ophogen, dan kost dat veel minder vermogen dan het ophogen van 60°C. Het hoogste rendement haal je dan ook bij een zo laag mogelijke cv-temperatuur. Daarom is de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming of laagtemperatuur convectoren zo populair. Een hybride warmtepomp haalt overigens ook bij 'gewone' radiatoren een goed rendement.

5. Alles valt of staat bij een goede installatie

Je kunt de best renderende en stilste warmtepomp gekocht hebben, als hij niet goed is aangesloten zul je niet optimaal van al deze pluspunten profiteren. De kennis en ervaring van de installateur is dan ook ontzettend belangrijk! Ga daarom ook altijd naar een erkende installateur. En kijk ook altijd of je referenties kunt vinden.
Hier vind je snel een erkende Nefit Bosch installateur.

Wil je na het lezen van deze 5 tips je verder oriënteren? Bekijk hier het volledige warmtepomp-aanbod van Nefit Bosch.