Foto: vloerverwarming-elektrisch-voordelen-nadelen

Wat is elektrische vloerverwarming?

Een ruimte kan op verschillende manieren worden verwarmd, maar de laatste jaren is elektrische vloerverwarming in woningen een populaire keuze.

Guido van Loon

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer verwarmd doormiddel van elektriciteit, door deze stralingswarmte wordt vervolgens de desbetreffende ruimte onafhankelijk van je CV verwarmd. Dit proces werkt via elektrische elementen die onder de vloer worden geplaatst, daarnaast zijn er drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming: kant-en-klare matten waar de verwarmingskabel in is verwerkt, verwarmingsfolie waar verwarmingselementen in zijn verwerkt én verwarmingskabels die doormiddel van frezen in de bestaande vloer worden gelegd. Vloerverwarming frezen gaat met behulp van een freesmachine, deze machine maakt gleuven in de dekvloer waar later vloerverwarmingsbuizen geplaatst kunnen worden.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van overige vloerverwarmingstypes en gasgestookte verwarming, hieronder worden de belangrijkste uitgelicht:

- Elektrische vloerverwarming is per kamer regelbaar met een eigen thermostaat, waarbij het ook mogelijk is om met een handige app in één oogopslag je hele huis te overzien en te bedienen.
- Door stralingswarmte heb je geen last van droge lucht en stofverplaatsing zoals bij CV verwarming.
- De elektrische vloerverwarming ligt dicht onder de gekozen afwerkvloer, hierdoor wordt de vloer en ruimte snel én gelijkmatig warm.
- Elektrische vloerverwarming is toepasbaar onder diverse soorten vloeren als laminaat, klik-pvc en houten vloeren.
- In combinatie met zonnepanelen kan het gebruik van elektrische vloerverwarming voordelig zijn. De zonnepanelen kunnen namelijk energie opwekken die nodig is voor het verwarmen, waardoor de gebruikskosten vaak voordelig uit kunnen pakken.

Nadelen van elektrische vloerverwarming

Wat onder bepaalde omstandigheden voordelen zijn, zijn in andere sitaties helaas nadelen:

- Door de korte reactietijd en dunnere vloer ontstaat er minder bufferwerking, de vloer geeft de warmte minder geleidelijk vrij waardoor uw ecologische voetafdruk vergroot wordt.
- Het hoge energieverbruik is een bekend nadeel, in het geval van zonnepanelen kan het zijn dat alle opgewekte energie voor de verwarming wordt gebruikt óf dat de opgewekte energie niet voldoende is.
- In de meeste gevallen is elektrische verwarming geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming.

Waar wordt de elektrische vloerverwarming gelegd?

Er zijn twee verschillende opties bij het leggen van elektrische vloerverwarming, deze zou diep in de vloer gelegd kunnen worden of juist dichtbij het oppervlakte. Als de elektrische vloerverwarming diep in de vloer ligt, wil dat zeggen dat de daarboven liggende cementlaag een warmtebuffer wordt. Dit zou een goede optie kunnen zijn als je gebruik wilt maken van een nachtstroomtarief, hierdoor worden de stroomkosten lager maar duurt de opwarmtijd langer. De elektrische vloerverwarming kan dus ook direct onder de plavuizen vloer, betonvloer, PVC vloer, zwevend houten vloer, zwevend laminaatvloer en onder een tapijt met geweven rug neer worden gelegd, hierdoor wordt de vloer én ruimte sneller warm. Echter is het energieverbruik hier wel hoger, omdat er namelijk minder bufferwerking ontstaat. Bereken en vergelijk daarom de verschillen en kies de optie die het beste bij jou past.

Hoe leg je elektrische vloerverwarming in 7 stappen aan

De laminaatverwarming en andere infrarood vloerverwarming van Polarheat worden inclusief aansluitsnoeren geleverd, hierdoor kan iedere doe-het-zelver de vloerverwarming eenvoudig aanleggen. De lengte van het aansluitsnoer kun je helemaal zelf bepalen. Het is daarnaast ook mogelijk om verwarmingsfolie per rol te bestellen, echter worden deze geleverd zonder aansluitabel.
Hieronder staan beknopte stappen voor het leggen van elektrische vloerverwarming:

1. Kies het vermogen, een elektrische vloerverwarming en de keuze van het vermogen zijn afhankelijk van de aanwezige vloerbedekking en ondervloer.
2. Plannen en meten, bereken voordat je de vloerverwarming koopt hoeveel rollen er nodig zijn. Als het kan zorg er dan ook voor dat je maximaal twee matten aanhoudt voor de aansluiting op de thermostaat, vanaf drie matten wordt het namelijk lastiger om de leidingen met de thermostaat te verbinden.
3. Schets maken, maak nu op basis van de berekeningen een schets van de ruimte waar de vloerverwarming moet komen. Nu moet je weten hoeveel matten je nodig hebt, de afmetingen voor de verwarmingsmatten zijn gewoonlijk kleiner dan het totale vloeroppervlak.
4. Testen, test de elektrische verwarming voor het leggen, want niks is een vervelender dan een gelegde verwarming die niet werkt. Gebruik een multimeter waarmee u controleert of de meetwaarden tussen de zwarte en blauwe draad overeenkomen met de op het etiket aangegeven waarde. De gemeten waarde mag maximaal -5 % tot +10 % van de opgegeven waarde afwijken, vervolgens moet je de isolatiewaarde met de isolatiemeter testen en afstemmen. De meetwaarde moet groter zijn dan 10 MΩ en worden ingevuld op het garantiebewijs.
5. Netsnoer en vloersensor monteren, breng in de aangebrachte gleuf in de muur en vloer een aparte leiding aan voor de vloersensor en het netsnoer van de verwarmingsmat.
6. Leggen, na het grondig reinigen en een hechtmiddel als grondlaag, kan er gelegd worden. Begin in de buurt van de lichtnetaansluiting, trek de folie van de mat en begin met rollen!
7. Afdichten, druk de mat na het leggen stevig aan op de vloer, voer beide NTC-weerstanden terug naar het aansluitpunt van de thermostaat en gebruik fijn beton of vloermortel om de vloerverwarming af te dichten.

Reacties