Foto: _GGP4957

Heerlijk warme voeten zonder gas en zonder warmtepomp?

Vaak wordt gesproken over een warmtepomp. Maar er zijn wel degelijk alternatieven om je huis te verwarmen.

Heerlijk warme voeten zonder gas? Dat kan met infrarood vloerverwarming!

Het creëren van een fijn klimaat in huis is cruciaal voor een optimaal woongenot. Met name in de winter wil je er letterlijk warmpjes bij zitten, zonder dat je stookkosten door het dak gaan. Juist stoken op gas wordt steeds duurder en uiteindelijk wil de Nederlandse overheid dat alle huishoudens van het gas af gaan. Infrarood vloerverwarming werkt zonder gas en biedt nog veel meer voordelen ten opzichte van andere gasloze warmtebronnen zoals de warmtepomp.

Vroeg of laat moet elke woning in Nederland van het aardgas af. Een enorme operatie, terwijl de tot nu toe geboden alternatieve warmtebronnen verre van ideaal zijn. Voor koken zonder aardgas zijn er inmiddels voldoende oplossingen, maar ons huis verwarmen zonder aardgas blijkt nog niet zo eenvoudig.

De warmtepomp wordt op dit moment gezien als het meest voor de hand liggende alternatief. Wie zich echter verdiept in deze techniek loopt helaas al snel tegen vele vragen en praktische bezwaren op.

Waarom niet iedereen warmloopt voor de warmtepomp

In bepaalde situaties kan een warmtepomp een prima alternatief zijn als gasloze warmtebron. Via deze techniek wordt er namelijk aardwarmte gebruikt om de woning te verwarmen. Een kleine bijkomstigheid is dat er voor de aanleg van de installatie ook een gat in de grond geboord moet worden om toegang te krijgen tot die aardwarmte. Dankzij de riante subsidies die de overheid hiervoor beschikbaar stelt, hoeft het plaatsen van een warmtepomp desondanks niet veel te kosten.

Is het gasprobleem hiermee opgelost? Helaas blijken er nog de nodige haken en ogen te zitten aan de warmtepomp, waardoor de meeste woningeigenaren hier toch van afzien.

De grootste nadelen van een warmtepomp

• De installatie neemt relatief heel veel ruimte in beslag
• Het apparaat maakt veel lawaai
• De vele losse onderdelen maken de installatie onderhoudsgevoelig

De installatie van een warmtepomp vraagt nogal wat ruimte. Je hebt eigenlijk een soort technische ruimte nodig in je huis om dit bakbeest een goede plek te kunnen geven. Maar ja, de meeste Nederlandse woningen hebben die ruimte helemaal niet. Voor populaire ‘Tiny houses’ is het plaatsen van een warmtepomp zelfs onmogelijk!

Naast de omvang maakt een warmtepomp ook veel geluid en veroorzaakt zelfs trillingen. Dit is zowel voor jezelf als voor jouw buren natuurlijk niet fijn.

Een ander nadeel is de onderhoudsgevoeligheid van een warmtepomp. De installatie bestaat uit veel losse draaiende en bewegende onderdelen, die uiteindelijk allemaal stuk kunnen gaan. Een warmtepomp zal op termijn daarom regulier onderhoud vragen en een extra kostenpost opleveren. Pluspunt is wel dat een goed onderhouden warmtepomp zo’n 20 tot 30 jaar mee kan gaan.

Wat maakt infrarood vloerverwarming dan een beter alternatief?

Vloerverwarming is natuurlijk niet nieuw en zorgt al bij veel Nederlandse huishoudens voor warme voeten. Het maakt die lelijke radiotoren en buizen overbodig en bestaande vloerverwarming kan worden aangesloten op een warmtepomp. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming nog altijd aangesloten op de ouderwetse Cv-installatie en dus verwarmd met aardgas.

Infrarood vloerverwarming biedt alle voordelen van de traditionele vloerwarming, maar werkt volledig op elektra. Voor deze vorm van vloerverwarming is dus geen gas of een warmtepomp nodig. Dit maakt het dus een alternatief voor een warmtepomp.

Zoals de naam al doet vermoeden komt de warmte van veilige infraroodstralen, net zoals de zon ons verwarmd maar dan zonder de schadelijke bijwerkingen. De infraroodstralen verwarmen rechtstreeks het vloeroppervlak, personen en objecten, maar niet de lucht. Daardoor droogt de lucht in je woning niet uit, wat beter is voor de luchtvochtigheid en uiteindelijk voor je huid!

Hoe infrarood vloerverwarming werkt

Op de betonnen ondergrond worden speciale Amorfe verwarmingslinten en matten aangebracht. Het infrezen van leidingen is dus niet nodig. Het materiaal is zeer flexibel, wat veel mogelijkheden tijdens het leggen biedt. Infrarood vloerverwarming kan dan ook onder elk type vloer worden aangebracht, van laminaat tot vloerbedekking en zelfs onder gietvloeren.

Bovendien is er ten opzichte van traditionele vloerwarmingsbuizen voor infrarood vloerverwarming minder materiaal en manuren nodig, wat weer scheelt in de kosten!

Het systeem wordt aangesloten op de elektra en is klaar om binnen een halfuur je huis lekker op te warmen. Eenmaal aangelegd is er geen onderhoud meer nodig en mag je ervan uit gaan dat het hele systeem minstens 25 jaar mee kan.

Infrarood vloerverwarming werkt bovendien zeer efficiënt. Je kunt zonegericht verwarmen, waardoor je veel zuiniger met energie omgaat. Zo bepaal je zelf welke ruimte in je woning je wel en niet wilt verwarmen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van infrarood vloerverwarming voor jouw woning? Dutch Heating Products is specialist en leverancier van Amorfe infrarood vloerverwarming. Zij vertellen je graag meer over hun producten en kunnen een passende vloerverwarming offerte opstellen.

Reacties