string(1) "p"

Gietvloer + vloerverwarming?

Is een gietvloer te combineren met vloerverwarming?

De Gietvloer is een relatief nieuw begrip binnen de vloerenmarkt. Toch worden de vloerafwerkingen al zo’n 12 jaar aangeboden binnen de particuliere markt. Hoewel het product met de jaren bekender raakt krijgen vaak de vraag: ‘ is een gietvloer te combineren met vloerverwarming?’. In dit artikel beantwoorden wij de beruchte vraag.

In de hedendaagse nieuwbouw wordt vloerverwarming standaard aangeboden. Dit wordt tijdens de bouw in de dekvloer verwerkt en afgetopt met een afwerkvloer van bijvoorbeeld zandcement of anhydriet. Grote voordelen van vloerverwarming zijn dat u het kunt gebruiken als hoofdverwarming en dus geen radiatoren meer nodig heeft. Dit zorgt voor meer ruimte en een hogere esthetische waarde van uw woning. Daarnaast geeft het een betere luchtcirculatie en een aangename temperatuur in ieder vertrek. Tevens kan uw systeem worden aangebracht met zones, zo kunt u per ruimte de warmte apart regelen. Niet alleen in nieuwbouw kan vloerverwarming worden toegepast maar ook in bestaande oftewel rennovatiebouw. Bij dekvloeren van zandcement of anhydriet kan de vloerverwarming worden ingefreesd. U dient na het aanbrengen van de vloerverwarming de dekvloer te laten egaliseren. Op houten ondervloeren is vloerverwarming ook mogelijk maar worden er vaak lichte en compacte systemen aangeboden bijvoorbeeld Vario Komp. Ook hier voor geldt dat de vloer naderhand geëgaliseerd moet worden.

Maar wat voor vloerafwerking neem je in combinatie met vloerverwarming. Uiteraard speelt de esthetische waarde van wat je mooi vind een grote rol. Maar je wilt ook een goed rendement behalen in combinatie met uw vloerverwarming. Het is belangrijk dat de afwerkvloer niet een te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte niet de ruimte of te laat. De meest bekende en traditionele vloerafwerking zijn vaak plavuizen of tegels. Maar ook gietvloeren werken in combinatie perfect.

Een kwalitatief goede gietvloer wordt opgebouwd uit diverse lagen. Deze lagen zorgen voor een optimale warmte verdeling en kunnen hiermee een gunstig warmte coëfficiënt behalen. Omdat de gietvloer van een vrij relatief dun materiaal is kent het product een RC waarde van 0,05 KW per vierkanter meter. De gemiddelde norm voor een gunstig rendement ligt rond de 0,05 a 0,06 KW waarde. U zult merken dat de gietvloer de warmte van de vloerverwarming per vierkante meter optimaal verdeeld en zeer prettig is om op te leven.

Bij nieuwe vloerverwarming systemen is het ook mogelijk om de vloer in warme dagen te koelen. In plaats van warm water wordt er koud water door de leidingen gepompt. Hierdoor zal de tempratuur in huis een paar graden zakken. Ook hier heeft de gietvloer geen problemen mee en zal optimaal functioneren.

Voor meer informatie over de Solo Gietvloeren in combinatie met vloerverwarming kunt u altijd contact met ons opnemen. Benieuwd naar de projecten die we hebben uitgevoerd? Check dan onze inspiratiepagina.