Het belang van ventilatie

We brengen zo'n 70 procent van onze tijd door in huis. Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn we vaker thuis en werken we ook meer vanuit huis.

Een gezond binnenklimaat is dan ook erg belangrijk. De binnenlucht in huis bevat na verloop van tijd veel schadelijke stoffen en vocht, wat (gezondheids) klachten kan veroorzaken. Door goed te ventileren en verse buitenlucht naar binnen te halen, optimaliseer je het klimaat in huis. Een gezond huis, met zuivere lucht, draagt bij aan onze gezondheid.

De voor- en nadelen van goed isoleren

Vroeger werden gebouwen vanzelfsprekend geventileerd door alle gaten en kieren. Tegenwoordig worden ruimtes steeds beter geïsoleerd, het voordeel hiervan is dat er minder energie verloren gaat (de warmte blijft binnen), tocht afneemt, er minder geluidsoverlast is en schimmel- en condensvorming weinig kans krijgen. Een nadeel is wel dat er weinig verse lucht binnen komt, de lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was en transpireren. Door te ventileren wordt deze vervuilde lucht afgevoerd en verdund met verse lucht.

Ventileren is iets anders dan luchten

Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam of deur voldoende is om een ruimte van frisse lucht te voorzien. Dit noemen we luchten. Luchten is nuttig om snel vervuilde lucht, bijvoorbeeld na het verven of koken, af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg; zodra het raam dicht is hoopt de vervuiling zich weer op. Daarom is ventileren noodzakelijk voor een constante stroom van verse lucht, 24 uur per dag.

Minder gezondheidsklachten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen bij elkaar in een kleine, slecht geventileerde ruimte hét recept is voor een snelle verspreiding van virussen. Verkoudheids- en griepvirussen, maar ook het coronavirus. Door te ventileren verdun je de vervuiling door lucht toe te voeren en vervuilde lucht af te voeren, dit geeft minder kans op besmetting. Daarnaast leidt onvoldoende ventilatie tot een hoge luchtvochtigheid en een hoge concentratie van verontreinigde stoffen. Hierdoor heb je ook meer kans op andere gezondheidsklachten, zoals gevoelige ogen, hoofdpijn, concentratieproblemen of hoesten.

Natuurlijk of mechanisch

Ventileren kan op verschillende manieren; natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door ventilatieroosters die overal in huis te vinden zijn. Belangrijk is dat ze altijd open staan, ook in de winter. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrisch ventilatiesysteem. Oxygen2 van Jaga is het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. De ventilatie-unit kan optioneel ingebouwd worden in een Low-H2O radiator van Jaga. Zo heb je alles in één apparaat.

Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Lange luchttoevoer kanalen zijn niet nodig. Daarnaast voldoet het systeem aan alle geluidseisen.

Energiebesparing

Het is een fabel dat ventileren leidt tot meer stookkosten. Een slecht geventileerde woning is vaak vochtig. Vochtige lucht is lastiger te verwarmen dan droge lucht. Het opwarmen van droge lucht gaat dus sneller en kost minder energie.

Thuis ventileren

Het is dus goed om na te denken over de ventilatie in je woning. Het is beter voor je gezondheid en voor het comfort in huis. Met deze 10 tips kun je je woning beter ventileren.

1. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht, ook in de winter.
2. Laat de lucht in huis doorstromen (onder de deuren moet minstens 1,5 cm ruimte zitten).
3. Rook niet in huis.
4. Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer.
5. Maak regelmatig je ventilatieroosters goed schoon.
6. Check de geiser en openhaard regelmatig.
7. Ventileer extra als er meer mensen in een ruimte zijn.
8. Verminder vocht in huis door de vloeren en wand na het douchen/baden direct af te doen.
9. Zorg voor een goed onderhouden ventilatiesysteem, neem eventueel een ventilatiedeskundige in de arm.
10. Wil je écht weten hoe het ervoor staat? Meet de lucht in verschillende ruimtes eens met een CO2-meter.