Foto: wave-plus-airthings

Frisse buitenlucht - frisse binnenlucht!

In de winter is het buiten vaak lekker fris. Maar hoe is het binnen, in huis?

Nu we – zeker door de lockdown – nog meer dan voorheen binnen zitten, is de binnenluchtkwaliteit belangrijker dan ooit. Immers, we werken, studeren en ontspannen thuis en daarom moet thuis een plek zijn, waar je je goed kunt concentreren en waar je je goed voelt.

Onderzoek van de Universiteit Maastricht tijdens een officieel schaaktoernooi laat zien dat een goede binnenluchtkwaliteit daarbij helpt. Een te hoog CO2-gehalte en fijnstof in huis leiden namelijk gemakkelijk tot concentratieverlies en het nemen van slechte beslissingen. Zeker nu we veel thuiswerken, maar ook als je je kans op winst wilt vergroten tijdens een potje Fortnite, is het dus belangrijk dat de binnenluchtkwaliteit goed in de gaten gehouden wordt.

Hoe krijg je slechte binnenlucht?

Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte luchtkwaliteit in huis. De belangrijkste zijn een hoog CO2-gehalte en een hoge concentratie van fijnstof of vluchtige organische stoffen. In een gesloten ruimte kan het CO2-gehalte snel stijgen doordat wij CO2 uitademen. Ook fijnstof en vluchtige organische stoffen zijn veroorzakers en komen in de lucht door gebruik van het gasfornuis, de droger, reinigingsmiddelen en cosmetica. Verder kan een te hoge luchtvochtigheid in huis, door de damp van onder andere douchen, lekkages of slechte ventilatie, leiden tot het ontstaan van ongezonde schimmels. Een te lage luchtvochtigheid – veroorzaakt door bijvoorbeeld het koude weer en de verwarming – zorgt voor een te droge lucht. Droge lucht en lage temperaturen werken de verspreiding via de lucht van overdraagbare virussen, zoals de griep, in de hand. Daarom hebben we elk jaar in dezelfde periode een griepseizoen.

Hoe kun je de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren?

Dat begint natuurlijk met meten. Want meten is weten. Met de Wave Plus van Airthings weet je precies hoe het ervoor staat met de binnenluchtkwaliteit en kun je direct actie ondernemen als je ziet dat de kwaliteit slechter wordt. Gelukkig is de binnenluchtkwaliteit makkelijk te verbeteren. Een aantal tips op een rij: 
- Om te beginnen is het belangrijk om vaak stof af te nemen, omdat chemicaliën en allergenen zich daar graag in ophopen.
- Kies voor minder schadelijke reinigingsmiddelen en luchtverfrissers
- Gebruik natuurlijke alternatieven, zoals citroensap, baking soda, verse limoen of lavendel.
- Zorg ervoor dat je ruimtes regelmatig lucht, zeker nu het koud is en je de neiging hebt om ramen en deuren zo dicht mogelijk te houden.
- Plaats een filtersysteem in de kamer om allergenen buiten te houden.
- Heb je airconditioning, zorg er dan voor dat je de filters regelmatig checkt en zo nodig schoonmaakt.
- Laat gewassen kleding in huis drogen, zet de badkamerdeur open tijdens het douchen of schaf een luchtbevochtiger aan om droge lucht tegen te gaan. Zet juist het raam open en ventileer vochtige ruimtes als je last hebt van een te hoge luchtvochtigheid.

Met deze tips weet je zeker dat je thuis goed zit en dat de binnenlucht net zo fris is als de buitenlucht.

Reacties