Foto: PlasmaMade-Cleanair-filter

‘De Johan Cruiff Arena: Testgrond voor Plasmamade en de TU/e’

Een concert bijwonen of een sportwedstrijd bezoeken; net als thuis een groot aantal mensen ontvangen is dit al een tijdlang niet meer mogelijk.

Het besmettingsrisico is hiervoor te hoog, zo werd lang aangenomen. Maar wellicht dat hier binnenkort verandering in komt. Er zijn namelijk nog erg veel onduidelijkheden over hoe het corona-virus verspreidt wordt en wat het besmettingsrisico precies is. Om deze onduidelijkheden te proberen weg te nemen is de TU Eindhoven een onderzoek gestart naar hoe aerosolen - kleine en grote speekseldruppels - in grote, druk bezochte ruimte precies verspreid worden. Dat doen ze met behulp van PlasmaMade Aircleaners.

PlasmaMade Aircleaners

De PlasmaMade Air Cleaner is zeer effectief tegen aerosolen, huisstofmijt, bacteriën, pollen en stof. Met deze mobiele Air Cleaner is schone lucht altijd en overal mogelijk. De Air Cleaner creëert een verticale luchtstroming. Deze verticale, opwaartse luchtstroming neemt de aanwezige (fijn)stoffen en aerosolen, welke vrij in de ruimte zweven, mee naar beneden.

Het onderzoek van de TU Eindhoven vond plaats in de Johan Cruijff Arena op 27 Maart. In de gangpaden van de tribunes stonden om de paar meter de luchtreinigers van Plasmamade. Deze hoge, stalen kasten detecteren precies hoeveel van de uitgestoten aerosolen afgevangen kunnen worden. Martin van der Sluis van PlasmaMade: 'Onze filters zijn efficiënt en onderhoudsvriendelijk. Ze halen al het vuil uit de lucht en gebruiken slechts 100 watt per uur, wat ze erg milieuvriendelijk maakt."

Door de lucht onder stroom te zetten met statische elektriciteit klonteren deeltjes in de lucht, fijnstof maar ook virusdeeltjes, in de machine samen tot een zandkorrel volgens Van der Sluis. 'De uitgeblazen korrels vallen op de grond waar ze makkelijk zijn op te zuigen.'

In gesloten, kleine ruimtes werkt de plasmaluchtreiniger erg goed. We gaan nu zien wat het apparaat doet in grotere, soms half open ruimtes. Dat is namelijk weer heel anders, met temperatuurverschillen en weersinvloeden.' aldus professor civiele techniek Bert Blocken van de TU Eindhoven tijdens het onderzoek.

Na afloop vertelde Martin; ‘De test met echte mensen in de Arena was voor ons de afsluiter waarop we gehoopt hadden. En nu hopen we dat de economie snel weer open kan!

Meer van PlasmaMade
Reacties