Duurzaam wonen? Begin bij isoleren!

Isoleren is altijd het startpunt richting een duurzame woning. Want: houd je de warmte vast dan gaat je verbruik ook naar beneden.

Leer meer over isoleren   

Wil je dus gaan verduurzamen? Kijk dan dus allereerst naar de isolatie in je woning. Met een goede isolatie verhoog je je wooncomfort en verlaag je jouw energierekening. Het klinkt heel logisch, maar toch isoleren nog heel veel huizenbezitters hun woning nog niet optimaal.

Wat zijn de mogelijkheden voor isolatie? 

Zonder goede isolatie verdwijnt 30% van de warmte via het dak, 20% via de muren en 10% via de vloer. Daarnaast bespaar je gemiddeld € 800,- op je energierekening. Bovendien stijgt je woning in waarde dankzij (met name) vloer- en spouwisolatie. Ga je ook nog voor HR++-glas? Dan levert ongeveer nog eens een besparing van van € 260,- per jaar. Zeker de moeite waard dus om serieus naar te kijken!

Spouw

De buitengevel van je huis bestaat uit twee muren. Tussen deze muren zit een lege plek, de spouw. Door deze spouw verlies je veel warmte. Met spouwmuurisolatie vul je de spouw met bijvoorbeeld purschuim of minerale glaswol.

Dak 

Is je dak geïsoleerd? Van belang is sowieso wat voor isolatiemateriaal gebruikt is. Voor woningen uit de jaren 70 of 80 geldt vaak dat het isolatiemateriaal 3 tot 5 cm dik is. In de jaren 90 werd 8 tot 10 cm aangebracht. Voor een isolatiewaarde die hoort bij een energiezuinige tot -neutrale woning heb je zeker zo’n 13 cm nodig aan isolatiemateriaal. Je kunt de isolatiewaarde verhogen door extra isolatie toe te voegen of de bestaande isolatielaag weg te halen en te vervangen door dikker isolatiemateriaal.

Vloer

De kruipruimte houdt je huis droog, maar ook via deze ruimte gaat er veel warmte verloren. Bij vloerisolatie breng je isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de vloer.

Wat is er al gedaan?

Veel huizen in Nederland zijn niet of slecht geïsoleerd. Zonder want als je minder hoeft te stoken verlaag je direct de stookkosten en CO2-uitstoot. Waar moet je beginnen? Begin bij het bouwjaar van je huis, hieraan kun je vaak al afleiden welke isolatie nodig is. Zeker als je een oudere woning hebt, is er vaak werk aan de winkel. Goed isoleren maakt je huis minder gehorig, houdt warmte binnen en vocht- en schimmelvorming buiten.

Wat kost het en hoeveel kun je besparen?

Vloerisolatie – Investering € 1250,-.
Besparing per jaar € 220,-

Gevelisolatie – Investering € 5500,-.
Besparing per jaar € 600,-

Dakisolatie – Investering € 6500,-.
Besparing per jaar € 700,-

Bron: MilieuCentraal/verbeterjehuis.nl

Wat nu?

Maak een afspraak met ATAG als dé lokale energieadviseur. Zij bieden de beste oplossing voor jouw situatie om op een energiezuinige- en duurzame manier je woning te verwarmen.