Doschawol

De bouw verandert, de vraag verandert. Nieuwe inzichten geven ons een andere kijk op comfort, gezondheid, duurzaamheid en toekomst voor ons en onze kinderen. Duurzaam en gezond bouwen is er op gericht de milieu- en gezondheidseffecten als gevolg van het bouwen, gebouwen en de gebouwde omgeving te reduceren. Doschawol past naadloos in deze nieuwe visie van bouwen. Doschawol is een innovatief isolatiemateriaal op basis van schapenwol met prestaties die verder gaan dan conventionele isolatiematerialen.

Productomschrijving

 

Doschawol® is een (thermisch/akoestisch) isolatiemateriaal dat qua duurzaam- en gezondheidsaspecten zeer goed presteert. De meerwaarde van Doschawol zitten echter in de technische eigenschappen (fysisch, chemisch en mechanisch) die verder gaan dan de ‘minimale eis isolatiematerialenÂ’. Eigenschappen als vochtregulatie, warmteaccumulatie, geluidsabsorptie en het actief verbeteren van het binnenmilieu met positieve effecten op welzijn, gezondheid en productiviteit, dragen bij aan een hoger prestatieniveau van een gebouw.
Doschawol bestaat voor 100% uit de technisch hoogwaardige dierlijke vezel keratine (schapenwol) en bevat geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere toevoegingen. Keratine is een vernieuwbare, ecologische en secundaire grondstof, waardoor Doschawol minimaal milieubelastend is. Aanbrengen doet men zonder speciale kleding en er gelden geen bijzondere verwerkingsrichtlijnen.

Met Doschawol kiest u eigenlijk niet alleen voor een andere manier van isoleren, echter ook voor een andere visie ten aanzien van bouwen in het algemeen. Daarbij spelen duurzaamheid, gezondheid, arbo, (binnen-)milieu, comfort en uw eigen inzichten een belangrijke rol. Doschawol kent veelzijdige toepassingen in de bouw, industrie en daarbuiten.  

 

 

 

Eigenschappen

Thermisch:
De primaire functie van isoleren is om 's winters de kou buiten te houden en de warmte binnen, waarbij de energiekosten beperkt blijven. Deze isolerende werking is in de zomer ook van belang. Dit is echter niet alleen afhankelijk van de isolatiewaarde, juist de warmteaccumulerende eigenschappen van een isolatiemateriaal spelen hierbij een belangrijke rol. Bij Doschawol is die aanzienlijk hoger ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Zomers blijft het daardoor binnen aangenaam koeler en door minder thermische schommelingen in de constructie vermindert u tevens de kans op bouwkundige schades zoals scheurvorming.

 

Akoestisch:
Doschawol heeft zeer goede geluidsabsorberende en akoestische eigenschappen door de elasticiteit van de keratinevezel en de door productie verkregen hoge dichtheid. Doschawol voldoet aan de geluidscomfort eisen die u als klant mag verwachten van een innovatief isolatiemateriaal.

 

Vochtgedrag:
Doschawol heeft de eigenschap dat het bij een hoge relatieve luchtvochtigheid (RLV) waterdamp kan opnemen tot ca. 35% van het eigengewicht om vervolgens bij een lage RLV deze waterdamp weer af te geven aan de omgeving (vochtregulerend). Tegelijkertijd is Doschawol hydrofoob (waterafstotend) wat inhoud dat het geen water in vloeibare vorm opneemt. Ondanks dat Doschawol waterdamp in gasvorm opneemt heeft dit proces nauwelijks invloed op de isolatiewaarde. Daardoor kan in veel gevallen veilig met Doschawol dampdoorlatend (na-)geïsoleerd worden, zonder vocht- en schimmelproblemen te veroorzaken.
ItÂ’s in our natureÂ…

 

Brandveiligheid:
Doschawol is een veilig isolatiemateriaal bij brand mede omdat het geen brandende druppels vormt. De brandvertragende eigenschappen van Doschawol hebben te maken met het hoge stikstofgehalte van 16% een relatief vochtgehalte van 14 - 18%, de ontbrandingstemperatuur van 600°C, de lage verbrandingswarmte van 20,5 KJ/gram waarbij opgemerkt moet worden dat keratine endotherm is en dus meer energie nodig heeft voor verbranding dan afgeeft tijdens verbranding, aanvullend de hoge grenswaarde in de zuurstofindex van 25,2%. Dit houdt in dat voor de zelfstandige verbranding van keratine een zuurstofgehalte van minimaal 25% nodig is. Lucht bevat echter maar 21% zuurstof, vandaar dat keratine niet zelfstandig brand. Deze fysische eigenschappen en door de productie verkregen mechanische structuur zorgen ervoor dat Doschawol is ingedeeld in Euroklasse E, zonder gebruikmaking van brandvertragers zoals boorzuur, borax of ammoniumverbindingen.

 

Mensvriendelijk:
Doschawol bevat geen (huid)irriterende vezels en/of chemische toevoegingen en kan zonder voorzorgsmaatregelen worden aangebracht. Keratine stofdeeltjes die door inademing in ons lichaam terechtkomen, worden binnen 4 dagen biologisch afgebroken en leveren daarbij geen gevaar op voor uw gezondheid. Je zou kunnen zeggen dat de cellen van een keratinevezel als lichaamsvriendelijke cellen door ons lichaam worden herkend. De ervaring is dat werken (ARBO) met Doschawol als zeer plezierig wordt ervaren. Eenmaal aangebracht draagt Doschawol actief bij aan een hoger prestatieniveau van het gebouw, zeker als het om het binnenmilieu gaat.

 

Huidvriendelijk & Non-allergeen:
Op de vraag of mensen allergisch kunnen zijn voor Doschawol kunnen wij u verzekeren, na verschillende studies, dat dit niet het geval is. Mensen zijn niet allergisch voor de keratinevezel zelf maar voor de toevoegingen daaraan, zoals bleekmiddelen en kleurstoffen. Doschawol bevat geen toevoegingen waardoor allergieën uitgesloten zijn. De roodverkleuring van de huid, meestal op dunne huidgedeelten, wordt verklaard als een mechanische irritatie van de keratinevezel op de huid en is daarom geen allergische reactie.
(Bron: DWI, Duitsland)

 

Milieuvriendelijk:
Door het gebruik van keratine als vernieuwbare, ecologisch en secundaire grondstof is Doschawol minimaal milieubelastend en tast u niet de natuur of het landschap aan. Daarbij is de energiebehoefte bij de productie zeer gering, tenslotte energiebesparing is de opzet van het isoleren. De levensduur van meer dan 100 jaar met behoud van alle eigenschappen zorgt ervoor dat u voor nu en voor de toekomst milieuverantwoord isoleert.

 

Economisch:
Doschawol is bij aanschaf relatief duurder. Wanneer er echter problemen te verwachten zijn zoals condens, schimmels, gezondheidsproblemen of warmtedoorslag dan zijn de bouwkundige oplossingen daarvoor vele male duurder dan gebruikmaking van Doschawol. De technische levensduur en het totaal aan eigenschappen geeft Doschawol een meerwaarde waardoor een weloverwogen economische keuze gemaakt kan worden. Daarbij moet u ook bedenken dat het prestatieniveau van een gebouw in een ander daglicht staat dan enkele jaren geleden.

 

Luchtzuiverend:
Doschawol heeft de unieke eigenschap om schadelijke gassen en ongewenste geurtjes te ontrekken uit de lucht. Met andere woorden, Doschawol zuivert de binnenlucht van een gebouw. Wetenschappelijk is de bewijslast daarvoor geleverd. Verzadiging zal in een mensenleven niet ontstaan omdat de capaciteit om deze luchtzuiverende reacties aan te gaan enorm groot zijn. De aanwezigheid van schadelijke gassen (formaldehyde, zwaveldioxide, stikstofoxide, ozon, ammoniakgas, VOCÂ’s etc.) zijn één van de factoren van het "sick building syndrome" ook wel gebouw gerelateerde klachten genoemd.

 

Toepassingen:
Doschawol kent veelzijdige toepassingen in de bouw, industrie en daarbuiten.

Veelgestelde vragen

Bestaat Doschawol al lang?
Doschawol wordt vanaf 1995 in de BeNeLux geleverd, daarnaast is schapenwol het oudste type isolatiemateriaal.

 

Heeft Doschawol nadelen?
Ja, Doschawol is helaas duurder dan traditionele isolatiematerialen.

 

Hoe bevestig je Doschawol?
Doschawol kan met een tacker worden bevestigen.

 

Hoe verwerk je Doschawol?
Doschawol is te sterk om te snijden maar kan wel geknipt worden met een schaar of hevelmes.

 

In welke landen is Doschawol leverbaar?
Doschawol is leverbaar in heel Europa.

 

Is Doschawol geschikt bij voorzetwanden?
Ja, Doschawol is zeer geschikt bij voorzetwanden.

 

Is Doschawol geschikt voor systeemplafonds?
Ja, Doschawol is zeer geschikt als thermisch / akoestisch isolatiemateriaal voor systeemplafond.

 

Is Doschawol geschikt voor 0-energiewoningen of passiefhuizen?
Ja, Doschawol is zeer geschikt voor houtskeletbouw (www.VerantwoordBouwen.nl)

 

Is Doschawol geschikt voor gevelisolatie zonder afwerking?
Nee, Doschawol moet buiten altijd worden afgewerkt om goed te kunnen functioneren.

 

Kan Doschawol onafgewerkt aangebracht worden?
Ja, bij Doschawol is een afwerking binnen niet altijd noodzakelijk.

 

Kan Doschawol worden ingeblazen in een bestaande spouwmuur?
Nee, Doschawol is niet geschikt om in te blazen in een bestaande spouwmuur.

 

Kan Doschawol altijd zonder dampremmer worden toegepast?
Nee, niet altijd maar in veel gevallen wel, echter dit is afhankelijk van de totale constructieopbouw.

 

Waar kan Doschawol toegepast worden?
Doschawol kan voor (na-)isolatie van vloeren, wanden, daken et cetera worden toegepast.

 

Waar kan ik Doschawol bestellen?
Doschawol kunt u als particulier, aannemer en groothandel bestellen bij Doscha BV.

 

Wat kost Doschawol?
Prijzen staan niet vermeld op de website. Voor een vrijblijvende offerte verzoekt Doscha BV u telefonisch contact op te nemen.

Producten