Van het aardgas af en nu?

Duurzaam verwarmen in 4 duurzaamheidsstappen

Woorden die veel in het nieuws verschijnen zijn ‘klimaatneutraal’ en ‘gasvrij’. Maar wat er nu precies mee wordt bedoeld is niet altijd duidelijk. Belangrijke vragen die gesteld moeten worden zijn: Gaat het om gasloos of om aardgasloos?

Zijn er alternatieven en gaat het lukken om in korte tijd ‘aardgasvrij’ te worden.
Aardgas is eindig en diverse alternatieven zijn in ontwikkeling. Direct al ‘van het gas af’ is in veel gevallen te drastisch. Graag praten we je bij aan de hand van 4 duurzaamheidsstappen hoe jij je woning kunt verduurzamen.

Stap 1- Verwarmen met aardgas

De rol van aardgas is op dit moment nog niet uitgespeeld. In bepaalde gevallen is verwarmen met aardgas nog steeds een goede tussenoplossing. Zo kan er gekozen worden voor de overstap van een standaard CV-ketel naar een CV-ketel met tapwater- cq. rookgaskoeler-technologie (de ATAG EC varianten) om het energieverbruik terug te dringen.

Stap 2 - Verwarmen met zon

De zon is een onuitputtelijk bron van licht en is in de combinatie aardgas en zon voor verwarming en warm water een belangrijke stap vooruit naar een duurzame samenleving en geeft direct een aanzienlijke energiebesparing.

Stap 3 - Hybride verwarmen

Voor bestaande woningen kan een hybride warmtepomp een goede keuze zijn om een aantal stappen te zetten richting een groenere wereld. De CV-ketel speelt alleen een rol in koude situaties, wanneer de warmtepomp niet voldoende capaciteit heeft om de woning met buitenlucht te verwarmen. Je kunt een hybride warmtepomp inzetten bij de bestaande CV-ketel maar ook als een overbrugging, waarbij je deze over 15 jaar vervangt door een All-Electric versie. In deze 15 jaar kan je je huis geschikt maken voor volledig elektrisch verwarmen. Met hybride verbruik je minder aardgas en draag je een belangrijke steen bij aan een duurzame samenleving doordat de CO?-uitstoot fors verlaagd wordt.

Stap 4 - All-Electric verwarmen

Hierbij wordt je huidige CV-ketel vervangen door een All-Electric oplossing. Je woning wordt verwarmd door een warmtepomp, die energie opwekt uit de buitenlucht. Het aardgas wordt niet meer toegepast, terwijl je wel meer elektriciteit gaat verbruiken. In deze stap wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd en draag je op de grootst mogelijke manier bij aan een beter milieu/groenere wereld. Je woning moet wel geschikt zijn voor deze stap.

En de rol van de installateur/ATAG SelectDealer?

De installateur bekijkt de situatie ter plaatsen en maakt een voorstel op basis van wat hij heeft gezien de keuze welke duurzaamheidsstap de meest geschikte is. Samen met jou als bewoner wordt de juiste route bepaald om te komen tot een duurzame woning.

Voor een installateur bij jou in de buurt, ga je naar www.atagverwarming.nl.