Uw CV-ketel winterklaar 

Voorkom storingen aan uw CV ketel door periodiek onderhoud.

Uw CV-ketel winterklaar 

Als het om de auto gaat “de heilige koe” dan krijgt deze vaak een servicebeurt voor de winter begint en worden de winterbanden uit de berging gehaald. We willen immers zonder problemen de winter doorkomen. De auto is belangrijk, omdat we die vaak dagelijks nodig hebben en krijgt daarom alle aandacht.

Maar hoe zit het nu met de cv-ketel?
De CV-ketel, een apparaat waar men 24 uur per dag en 365 dagen per jaar en 15 jaar lang warmte en warmwater van wil hebben. De mens heeft immers graag comfort in huis. Maar hoe zit het met de aandacht voor de cv-ketel? Het apparaat hangt ergens uit het zicht, op zolder of zo, en er wordt zelden naar gekeken. Pas als je onder een koude douche staat of ‘s morgens het huis nog koud is, dan pas krijgt de cv-ketel alle aandacht. Er is weinig aandacht voor het onderhoud van de CV-ketel, dat is de mening van Gasservice- Kennemerland. Zodra de eerste koude dagen hun intrede doen, komen de storingen binnen stromen. Meestal hebben de melders van de storing geen service contract en heeft de cv-ketel achterstallig onderhoud. Veel van deze storingen hadden voorkomen kunnen worden met een service contract. Uiteraard kun je niet alle storingen voorkomen maar met preventief onderhoud is de bedrijfszekerheid groter. Daarnaast wordt gecontroleerd of de CV-ketel efficiënt en veilig zijn werk doet. Treedt er dan toch nog een storing op, dan is er vaak dezelfde dag nog een monteur die de storing kan oplossen. Het is goed als men er eens bij stilstaat dat een cv-ketel vele malen meer bedrijfsuren maakt dan een auto en dat de cv-ketel dus ook meer aandacht verdient.

Ook voor de toekomst is de CV-ketel nog lang niet afgeschreven. Er wordt veel geschreven over energie neutrale woningen met behulp van bijvoorbeeld warmtepompen *. Punt is echter dat bestaande woningen niet allemaal geschikt zijn voor een warmtepomp. De mate van isolatie en de radiatoren en/of de vloerverwarming moeten hiervoor geschikt zijn. Een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp is vaak wel mogelijk. Toepassing van warmtepompen in bestaande woningen geven een aardige energiebesparing maar vragen vaak hoge investeringskosten. Per situatie moet altijd gekeken worden of toepassing van warmtepompen financieel verantwoord is. Ook hier weer de conclusie dat de cv-ketel voorlopig nog niet uitgerangeerd is en onze aandacht blijft vragen.

Maak een afspraak voor preventief onderhoud met onze serviceafdeling.

* Een warmtepomp s een apparaat dat energie van een laag temperatuur niveau omzet naar energie van een hoger temperatuur niveau (verwarmt). Een warmtepomp werkt met hetzelfde natuurkundige principe als een koelkast maar dan omgekeerd. Een koelkast brengt energie van een hoog niveau naar een laag niveau (koelt).