Stormschade dak: wat moet je doen?

Stormschade aan daken komt steeds vaker voor. Weet jij wat je moet doen bij schade en of je verzekerd bent? In dit artikel lees je er meer over

Wat is stormschade?

De laatste jaren komen er nog wel eens stormen voor in ons land Als de storm dermate hevig is dat het dak van je huis beschadigd is dien je de schade wel te laten herstellen. In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto’s van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen. Als dit eenmaal gedaan is kun je een bedrijf erbij halen dat de schade herstelt. 

Is stormschade aan mijn dak verzekerd?

Als je huis schade heeft opgelopen door een storm is het zaak dat je ten eerste goed vastlegt wat er gebeurd is. Als je daarna contact opneemt met de verzekeraar kun je laten zien wat er beschadigd is. Informeer daarom altijd eerst goed wat er vergoed wordt. De schade wordt doorgaans wel vergoed maar het is daarbij wel zaak dat je niet zelf meteen begint met herstellen zonder dat de verzekering alles gezien heeft. Om zeker te weten wat er vergoed wordt bij schade lees je de polis door en contacteer je de verzekeringsmaatschappij voor de vergoeding.

Stormschade eigen risico

Indien er schade aan je woning is ontstaan bij zware storm of regen kun je deze doorgeven bij de verzekering om zo een deel ervan vergoed te krijgen. Als er sprake is van storm gaan de verzekeraars meestal uit van een windkracht 7 of hoger. De schade die je dan opgelopen hebt valt onder de opstalverzekering van je woning. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent wordt er een bepaald bedrag uitgekeerd maar heb je ook nagenoeg altijd te maken met een verhoogd eigen risico bij stormschade. Hoe hoog dit is verschilt per verzekeraar dus het is zinvol altijd eerst daarnaar te informeren.

Gevolgen stormschade dak

Als je schade aan het dak van je woning hebt is het zaak dat deze zo snel mogelijk hersteld wordt. Doe je dit niet dan kan dat vervelende gevolgen hebben op zowel de korte als langere termijn. Als er een gat in het dak zit kan dit betekenen dat het binnen regent en er schade ontstaat door vocht. Daarnaast kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan die in de regel moeilijk te bestrijden zijn en slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners. Indien de schade niet gerepareerd wordt kan deze er zelfs toe leiden dat het dak op den duur wegrot en volledig vervangen dient te worden.

stormschade dak repareren

Dakreparatie schade door storm

Als je schade aan het dak hebt kun je deze zelf verhelpen maar na contact met de verzekeraar zullen zij vaak een expert sturen en een bepaald bedrijf mag dan de klus komen klaren. De kosten voor het herstellen van de schade aan het dak kunnen uiteenlopen en worden bepaald door wat voor dak je woning heeft en de soort klus. Daarnaast spelen de benodigde materialen en het uurloon van het bedrijf dat komt om de schade te herstellen een belangrijke rol.

Dakreparatie Gemiddelde kosten per m²
Plat dak herstellen €175,- tot 275,-
Hellend dak (dakpannen) vervangen €110,- tot €310,-
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,-
Dakgoten vervangen €45,- tot €90,-

3 Tips om stormschade te voorkomen

Om te voorkomen dat je woning schade aan het dak oploopt tijdens een storm kun je zelf maatregelen nemen. Zorg ervoor dat je dak goed schoon blijft. Als je het laat coaten en impregneren betekent dit dat het dak beter in orde blijft. Als er pannen stuk zijn of er een gat in het dak zit kun je dit het beste meteen repareren zodat je meer schade voorkomt. Zorg ervoor dat bomen rondom het huis op tijd gesnoeid worden zodat er geen grote hoeveelheid bladeren op het dak terecht komt en draag zorg voor een goede afwatering.

Als je meer wilt leren over werk op en aan het dak vind je op Dakdekkersgids.nl alle informatie die je nodig hebt.

Vergelijken dakdekkersbedrijven voor reparatie

Als er schade aan het dak geconstateerd is wil je deze zo snel mogelijk verhelpen zodat erger voorkomen wordt. Als je een bedrijf zoekt om de reparatie te doen is het wel zinvol van tevoren een aantal offertes aan te vragen. Vraag op voorhand offertes aan bij diverse dakdekkers zodat jij het bedrijf kunt kiezen dat je het meeste aanstaat. Als je een professioneel bedrijf inschakelt, heb je de meeste kans dat het goed gebeurt en mocht er iets niet naar je zin zijn dan kun je altijd op het bedrijf terugvallen.

Nog een paar handige links voor meer informatie: