Scheiden en een koopwoning: wat nu?

Scheiden kan een vervelende situatie zijn. Los van de emoties, komen er ook financiële aspecten bij kijken. Hoe zit het met de hypotheek als jullie gaan?

In het rijtje van meest ingrijpende gebeurtenissen staat echtscheiding hoog genoteerd. De periode van uit elkaar gaan (en soms ook nog daarna) is vaak emotioneel en onzeker voor de betrokkenen, zeker als er ook nog kinderen in het spel zijn. Er komt een boel op je af en er moet veel geregeld worden. Zaken waar je vaak niet eerder bij stil stond.

Wie blijft in het huis wonen?
Als beide partners eigenaar van de woning zijn, heb je kort gezegd twee mogelijkheden: een van de ex-partners blijft wonen of, als dat niet lukt of men dat niet wil, de woning wordt verkocht. Je kunt ervoor kiezen om de volledige hypotheekschuld op je te nemen of om je partner als het ware uit te kopen. Hierdoor kan je in de koopwoning blijven wonen. Het hypotheekdeel dat je overneemt, moet annuïtair of lineair afgelost worden om aanspraak te blijven maken op de hypotheekrenteaftrek. Dit is verplicht. Het behouden van je hypotheek en scheiden wordt beoordeeld door de geldverstrekker. Die kijkt of jij in eentje de waarde van het huis of de woonlasten kunt betalen.

Of toch verkopen?
Als geen van beiden wil of kan blijven wonen, wordt de woning meestal te koop gezet. Is er sprake van overwaarde, dus een positief verschil tussen verkoopprijs en de hypotheek, dan is dat prettig. Wel moet deze overwaarde vaak in de nieuwe koopwoning(en) worden gestopt. Blijft er na verkoop echter een restschuld over en was de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, dan kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding daarvan. Zonder NHG zal het tekort zelf moeten worden bijgelegd, of geleend. 

De scheidingsregeling
Het afwikkelen van de scheiding vergt meestal veel tijd. Bovendien staan in huidige tijd woningen vaak langer te koop dan voorheen. Gelukkig bestaat de scheidingsregeling. Die houdt in dat de vertrekkende partner toch nog twee jaar lang de hypotheekrente kan aftrekken van zijn deel van de woning. Het betaalde eigenwoningforfait wordt verrekend als betaalde alimentatie.

Uit elkaar gaan is een emotionele gebeurtenis. Er moeten in korte tijd tal van (ingewikkelde) zaken geregeld worden terwijl je hoofd er eigenlijk niet naar staat. Raadzaam dus om je te laten bijstaan door iemand met veel kennis hiervan. Je Hypotheekshop-adviseur doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je straks weer prettig woont maar ook voldoende geld overhoudt voor andere zaken. Zodat je niet wakker hoeft te liggen van je hypotheek. Want scheiden is niet alleen een einde maar vooral ook weer een begin.