Kosten voor tuinonderhoud

Een tuin vereist regelmatig onderhoud. Benieuwd wat de kosten zijn voor het onderhouden van een tuin? In dit artikel lees je er alles over!

Tuinonderhoud

Een tuin is leuk om te hebben maar niet iedereen heeft even groene vingers of voldoende tijd om de tuin bij te houden zodat deze niet verwildert en je er van kunt blijven genieten. In dat geval kun je ook een hovenier inschakelen om de tuin te laten verzorgen zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Hier zijn natuurlijk wel kosten mee gemoeid dus het is zaak dat jij een hovenier kiest die binnen het budget past en die ook nog eens doet wat jij graag wilt. Vraag altijd offertes aan zodat je verschillende hoveniers met elkaar kunt vergelijken.

Uurtarief voor een hovenier

Een hovenier kan tal van werkzaamheden verrichten zodat je tuin er altijd mooi bij ligt. Het is zaak dat je regelmatig een hovenier laat komen zodat alles in orde blijft. Naast reguliere bezigheden zoals snoeien, onkruid verwijderen, gras maaien, blad ruimen enzovoort zijn er tal van bezigheden die nodig zijn in de tuin. Een hovenier berekent de prijzen doorgaans per uur maar voor klussen die maar af en toe voorkomen kan een eenmalige prijs berekend worden.

Soort tuinonderhoud Gemiddelde prijzen
Hovenier inhuren €35,- tot 55,- per uur
Planten, struiken en bomen snoeien €35,- tot 55,- per uur
Boom kappen €400,- tot 800,- per boom

Prijzen voor tuinonderhoud

Een gazon dien je goed bij te houden. Dit betekent dat er met regelmaat gemaaid dient te worden maar ook dat de kantjes geknipt worden, het gras geverticuteerd indien nodig en het gemaaide gras wordt afgevoerd. Voor deze werkzaamheden worden prijzen gehanteerd per m².

Gazon onderhoud Gemiddelde prijzen Gemiddelde prijzen voor een gazon van 12 m²
Grasmaaien €0,25 tot €0,30 per m² €3,- tot €4,-
Grasmaaien (inclusief afvoeren gras) €0,35 tot €0,45 per m² €4,- tot €6,-
Gras verticuteren €1,- tot €1,40 per m² €12,- tot €17,-
Gras verticuteren (inclusief afvoeren groenafval) €1,20 tot €1,65 per m² €14,- tot €20,-
Kantjes snijden €0,50 tot €0,75 per m² n.v.t.

Wat houdt tuinonderhoud in?

Tuinonderhoud is een belangrijke zaak als je wilt dat de tuin er tiptop uit blijft zien en dat deze ook goed gezond blijft. Niet iedere klus dient in dezelfde tijd van het jaar gedaan te worden. Zo vindt snoeien in een ander jaargetijde plaats dan nieuwe aanplant en is gras maaien hoofdzakelijk nodig als het gras groeit in het voorjaar en de zomer. Tuinonderhoud bestaat uit verschillende klussen waarbij je kunt denken aan onkruidbeheersing, onderhoud van het gras, bemesting, snoeien, bladblazen en -ruimen, zomer- en winterklaar maken van de tuin en het schoonhouden van de verharde delen van de tuin.

prijzen voor tuinonderhoud

Wanneer is tuinonderhoud nodig?

Een tuin heeft op zijn tijd altijd wel onderhoud nodig. Alleen is niet alles tegelijk aan de beurt. Om ervoor te zorgen dat de tuin er altijd netjes bijligt kun je het beste een contract afsluiten met een hovenier. Zij maken gebruik van een zogenaamde tuinkalender en bepalen zo wanneer klussen gedaan dienen te worden. Deze plannen zij dan in voor jouw tuin zodat ze er altijd netjes mee op tijd zijn. Ook als je zelf de tuin bijhoudt kun je gebruik maken van een dergelijke kalender zodat je altijd weet wanneer het de juiste tijd is om een bepaalde tuinklus uit te voeren.

Tuin winter- en zomerklaar maken

Een tuin is een genot om te zien en in te zitten mits deze goed onderhouden wordt. Afhankelijk van de periode van het jaar kun je je tuin winter- en zomerklaar maken. Hier horen diverse werkzaamheden bij die juist in die tijd van het jaar uitermate geschikt zijn om te doen. Bij het winterklaar maken kun je bijvoorbeeld denken aan het gras bemesten en voor de laatste keer dat jaar knippen en het terugsnoeien van struiken en planten. Voor de zomer strooi je juist kalk op het gras, doe je nieuwe aanplant en ruim je dor blad op.

Bespaartips!

Een tuin aan laten leggen en laten bijhouden door een hovenier is niet goedkoop maar er zijn wel manieren om te besparen op de kosten. Zo is het altijd slim offertes aan te vragen van diverse hoveniers zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Kies voor een standaard tuinontwerp om kosten te besparen en niet voor de allerduurste planten die er zijn. Je kunt zowel op de indeling als het materiaal besparen en ook met minder dure planten kan een tuin er geweldig uitzien. Doe zelf klussen zodat je niet overal de hovenier voor hoeft in te schakelen.

Handige links voor meer informatie: