Foto: Eerste-huis-gekocht--Verlaag-de-maandlasten-met-de-voorlopige-aanslag

Eerste huis gekocht? Verlaag de maandlasten met de voorlopige aanslag

Wie voor het eerst een huis koopt, komt ineens voor grote uitgaven te staan.

Starters op de woningmarkt kunnen hun maandlasten verlagen door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Hiermee ontvangen zij het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek per maand in plaats van achteraf na de aangifte via de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Dat scheelt soms wel een paar honderd euro per maand. Een voorlopige aanslag over 2020 aanvragen kan via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Ruim 30% van de hypotheekaanvragen komt van starters op de woningmarkt (Monitor Koopwoningmarkt 2019-3, Hypotheken Data Netwerk). Door een voorlopige aanslag aan te vragen, ontvangen starters maandelijks al het belastingvoordeel van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek van de Belastingdienst.


Hoe werkt de voorlopige aanslag?

Het is eigenlijk net als bij een energierekening. Daarbij betalen verbruikers maandelijks een bedrag, waarbij aan het einde van het jaar de balans opgemaakt wordt. De voorlopige aanslag werkt net zo. Met de voorlopige aanslag ontvang of betaal je maandelijks belasting, in plaats van na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor huiseigenaren met een baan in loondienst komt dat meestal neer op maandelijkse teruggaaf.


Houd de voorlopige aanslag actueel

Voor starters op de woningmarkt die ervoor kiezen een voorlopige aanslag aan te vragen, is het wel belangrijk om veranderingen in de financiële situatie door te geven aan de Belastingdienst door de voorlopige aanslag aan te passen. Zo heeft een extra aflossing, het verhogen van de hypotheek of een renteverandering invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag.

Huiseigenaren die al een voorlopige aanslag hebben, ontvangen van Belastingdienst in principe voor het volgende jaar automatisch een nieuwe voorlopige aanslag. Deze hoeft dan alleen gecontroleerd en eventueel aangepast te worden.

Image

Ook andere veranderingen in de persoonlijke financiële situatie kunnen van invloed zijn op de hoogte van de voorlopige aanslag. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een onderneming, het gaan samenwonen of juist scheiden. Is dit van toepassing, dan is het verstandig de voorlopige aanslag aan te passen. Zo voorkomen huiseigenaren dat zij bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting in één keer een bedrag moet terugbetalen, omdat ze gedurende het jaar teveel belastingvoordeel hebben ontvangen. De Belastingdienst adviseert ook ontvangers van toeslagen om te controleren of ze deze ook moeten aanpassen.


4 tips voor nieuwe aanvragers

  1. Het eerste jaar kunnen maandelijkse lasten verder naar beneden worden gebracht door ook andere gemaakte kosten als eenmalige aftrekpost op te geven. Dit zijn bijvoorbeeld notariskosten voor de hypotheekakte- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Lees op www.belastingdienst.nl/koopwoning welke kosten aftrekbaar zijn. Pas het jaar erop dan de voorlopige aanslag aan zodat deze niet te hoog is.   
  2. Bewaar relevante gegevens en documenten goed bij elkaar en houd ze binnen handbereik. Deze gegevens zijn nodig bij het aanpassen van de voorlopige aanslag en bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.
  3. Vraag de voorlopige aanslag direct aan bij het afsluiten van een hypotheek. Het duurt namelijk ongeveer 4-6 weken voor de aanvraag is verwerkt. Zo wordt de wachttijd voor de teruggaaf beperkt.  
  4. Wie vooraf wil weten hoeveel belasting hij terugkrijgt na een wijziging kan het formulier invullen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat levert een indicatie op van de gevolgen van de wijziging. Ondertekenen en versturen kan dan later.
Reacties