Hypotheekrente 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2016? In deze renteverwachting leest u of de hypotheekrente laag blijft of gaat stijgen.

Waarom is de hypotheekrente laag?

De hypotheekrente is historisch laag. Dit wordt voor een groot deel te maken met de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft genomen.

Onder andere door de beleidsrente laag te houden wordt lenen (en geld uitgeven) goedkoop. Sparen wordt juist onaantrekkelijk gemaakt. De ECB wil hiermee de bestedingen en daarbij de economie aanjagen.

Gaat de hypotheekrente in 2016 stijgen?

Eind 2015 heeft de centrale bank bekend gemaakt de maatregelen te verlengen tot 2017. Dit betekent dat deze ook in 2016 drukkend werken op de hypotheekrente. We verwachten dan ook dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft.

Wanneer het huidige economische herstel doorzet, gaat ook de hypotheekrente stijgen. Dit zal het eerste gelden voor de lange tarieven, bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast. Deze tarieven staan namelijk het meest onder invloed van de internationale handel. De vraag is echter of dit in 2016 al het geval is.

Houd onze hypotheekrenteverwachting 2016 in de gaten voor de laatste wijzigingen.