Foto: Binnenshuis-verwarmen-wat-is-de-beste-keuze

Binnenshuis verwarmen: wat is de beste keuze?

Je woonkamer, badkamer of slaapkamer binnenshuis verwarmen kan op allerlei manieren.

Guido van Loon

Elke manier heeft zijn eigen kosten en scoort anders in het kader van duurzaamheid. In deze blog behandelen we kosten van de investering en de mate waarin het bijdraagt aan een de duurzaamheidsdoelen.

Infrarood warmtepanelen

Infrarood warmtepanelen is zeker een duurzame investering voor je woning. Het nadeel van een infrarood warmtepaneel is echter dat het rendement, de warmte, minder is dan bijvoorbeeld een radiator. Een infrarood warmtepaneel is in veel situaties geen logische keuze om als centrale verwarming te gebruiken. Infrarood warmtepanelen zijn enkel geschikt om te gebruiken wanneer je gebruik maakt van duurzame stroom, zoals het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. De kosten van een infrarood warmtepaneel bedraagt zo’n 400 euro voor een kamer met een grootte van 12 m2.

Radiatoren

Radiatoren zijn in totaliteit een breed begrip. Radiatoren zijn tegenwoordig nog steeds een van de meest gebruikte bronnen om warmte te geven. Daarbij heb je energiezuinige radiatoren en radiatoren die veel energie verbruiken. Je hebt namelijk energiezuinige radiatoren die vrijwel geen CO2 uitstoten. Dit zijn één van de meest ecologische keuze en geeft zijn in elke situatie binnen het huis toe te passen. Doorgaans geeft een radiator namelijk meer warmte af dan een infrarood paneel. De kosten van energiezuinige radiatoren kosten tussen de 300 en 500 euro.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een duurzame methode van het verwarmen van je woning. Het is doorgaans duurzamere bron van verwarming dan radiatoren. In combinatie met bijvoorbeeld infrarood warmtepomp is het een ideale oplossing richting een duurzame woning. Vloerverwarming combineer je namelijk vaak met een andere methode van verwarmen, omdat het anders niet genoeg warmte geeft. De investering van vloerverwarming en de opbouw van vloerverwarming is duurder dan die hiervoor genoemde methoden. Voor vloerverwarming betaal je circa 1000 euro per 15m2. Op de website van wth.nl vind je alles van vloerverwarmingen tot en met thermostaten.

Warmtepomp

Warmtepompen dragen ook in goede mate bij aan een duurzame samenleving. Dit komt simpelweg omdat er vaak bij een warmtepomp gebruik wordt gemaakt van een alternatieve energiebron zoals aarde, water en lucht. Hierdoor stoot je minder CO2 uit en bespaar je maandelijks kosten op je energierekening. De kosten voor de installatie van een warmtepomp is wel duurder dan andere alternatieven. De kosten van een warmtepomp kan wel oplopen tot 8000 euro. Op lange termijn heeft het zeker een besparing, alleen moet je wel voldoende geld bezitten, wil je deze investering maken.

Reacties