Foto: 5-tips-voor-efficient-en-duurzaam-verwarmen-in-de-wintermaanden

5 tips voor efficiënt en duurzaam verwarmen in de wintermaanden

Nu de winter nadert, is het tijd om ervoor te zorgen dat elk huis klaar is voor de koudere en kortere dagen.

We brengen in deze maanden meer tijd binnenshuis door, daarom willen we dat het er warm, comfortabel en gezellig is. Hoe kun je je huis efficiënt, kosteneffectief en met minimale impact op het milieu verwarmen? We geven 5 tips.

1. Warmtepompen hebben de toekomst

De warmtepomp is een blijvertje. Ontwikkelingen als de energietransitie, subsidies en nieuwe, strengere normen maakt het steeds aantrekkelijker om voor deze duurzame oplossing te kiezen. Een goed voorbeeld is de lucht-water warmtepomp. Deze haalt energie uit de omgevingslucht en zet het in om water voor woningen te verwarmen of indien gewenst te koelen. Tot 80% van de energie die nodig is om een woning te verwarmen kan uit de buitenlucht worden gewonnen, ook bij extreem lage temperaturen. Een warmtepomp is daarmee energie-efficiënt en ook zeer duurzaam.

Daarnaast kan een warmtepomp worden aangesloten op zonnepanelen en gecombineerd worden met vloerverwarming, ventilatorconvectoren of laagtemperatuur radiatoren. Dat maakt het een ideale vervanger van de cv-ketel en is een volledige renovatie van de woning niet nodig. Ook omdat er tegenwoordig voor iedere woning - ongeacht omvang – wel een passende oplossing beschikbaar is.

2. Maak gebruik van Passiefhuis-componenten

Het Passiefhuis-concept is de enige internationaal erkende, op prestatie gebaseerde energiestandaard in de bouw en wordt beschouwd als een gebouw dat 'echt energiezuinig, comfortabel en tegelijkertijd betaalbaar' is. Passiefhuis is een vrijwillige norm (maximaal 15 kWh/m² per jaar) voor energie-efficiëntie in een gebouw, die de ecologische voetafdruk van het gebouw verkleint. Het resulteert in zeer energie-efficiënte gebouwen die weinig energie nodig hebben voor verwarming of koeling.

Door gebruik te maken van Passiefhuis-componenten kan een hogere energie-efficiëntie in de woning worden gerealiseerd. Zo zijn de lucht-water warmtepompen en ventilatie-unit van Panasonic gecertificeerd dankzij de hoge prestaties, het uitzonderlijke comfort en de lage energiekosten. Als een van de weinige fabrikanten produceren zij warmtepompmodellen van 3 kW, wat de meeste passiefhuisgebouwen gebruiken omdat het energie levert en een hoog rendement biedt.

3. De airconditioner kan ook verwarmen

In steeds meer woningen is een airconditioningssysteem geïnstalleerd. Deze wordt vaak alleen voor koelen gebruikt, maar is echter ook voor verwarmen te gebruiken. Daarnaast is een airconditioner energiezuinig, omdat - door de standaard warmtepompfunctie - het grootste deel van de energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Dat zorgt ervoor dat het rendement drie tot vier keer zo hoog is als van een cv-ketel. Zeker nu, met de hoge gasprijs, kan daarmee op de energiekosten worden bespaard.

Een groot voordeel van verwarmen en koelen met een airconditioner is dat je in relatief korte tijd een ruimte op de gewenste temperatuur kunt brengen. Zo hoeft de thuiswerker niet de volledige woning te verwarmen of te koelen als hij toch van 9 tot 5 vooral in dezelfde werkruimte zit.

4. Zorg voor een optimale binnenluchtkwaliteit

Een goede binnenluchtkwaliteit is het hele jaar door belangrijk, maar behoeft juist in de winter meer aandacht omdat we dan de woning minder goed ventileren. Panasonic heeft ter verbetering van deze binnenluchtkwaliteit de onderhoudsvrije nanoe™X-technologie ontwikkeld. Het maakt gebruik van OH-radicalen, die veelvuldig in de natuur voorkomen en bepaalde vervuiling, virussen en bacteriën remmen. Het brengt deze voordelen naar de binnenruimte, waar het harde oppervlaktes, zachte stoffen en het binnenklimaat schoner en aangenamer maakt.

Een voordeel van deze technologie is dat de luchtzuivering plaats vindt buiten het apparaat door actief hydroxylradicalen de kamer in te drijven en niet alleen wanneer ze in het apparaat zelf worden gezogen. Dat is een andere methode dan apparaten die de lucht neutraliseren die door de apparaten stroomt en die periodieke filterreiniging vereisen om de geclaimde eigenschappen te behouden.

5. Zet slimme technologie in

Door gebruik te maken van een warmtepomp die in verbinding staat met het internet, worden functionaliteiten toegankelijk waarmee energiebesparing, comfort en bediening vanuit elke willekeurige locatie mogelijk is. Het energieverbruik is op afstand uit te lezen en kan met behulp van energiebesparende opties worden teruggedrongen.

Bovendien kan het ook worden verbonden met een onlineservice waarmee installateurs eenvoudig op afstand toegang kunnen krijgen tot de verwarmings- en koelsystemen van hun klanten. De responstijden worden zo korter, omdat installateurs overal de situatie van de systemen kunnen inzien en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Zo wordt tijd en geld bespaard.

Meer van Panasonic
Reacties