Een lekkage, en nu?

Lekkage, wat nu? Lees hier in dit artikel wat je kunt doen bij schade en welke technieken bedrijven gebruiken om de lekkage te verhelpen.

Een lekkage, en nu?

Het kan zomaar gebeuren dat je in je woning of bedrijfspand last krijgt van lekkage. Lekkage kan vele verschillende oorzaken hebben – en ook vele verschillende gevolgen. Zo kan je door lekkage bijvoorbeeld last krijgen van vochtplekken, die kunnen veranderen in schimmels. Schimmels zien er vaak uit als donkere plekken of als dons op de muur of op de vloer. Door vocht- en schimmelplekken kan de lucht in de ruimte ongezond worden om in te ademen. Zo kan lekkage zelfs nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk dat lekkage altijd zo snel mogelijk verholpen wordt – of natuurlijk voorkomen. Als je op zoek bent naar een professioneel bedrijf dat je kan helpen met lekkage, dan ben je bij Loodgietersbedrijf Eteb aan het juiste adres.

Voorkom verdere schade

Zodra je merkt dat je last hebt van lekkage, is het het allerbelangrijkste dat je voorkomt dat de schade zich verspreidt. Dit kun je in eerste instantie doen door alles zo snel mogelijk droog te maken. Daarna kun je het beste deskundige hulp inschakelen.

Opsporingstechnieken

Endoscopie

De endosopie methode wordt gebruikt om een lekkage in een ruimte op te sporen. Hiervoor wordt een hele kleine beweegbare camera gebruikt. Deze camera wordt door een klein gat van acht millimeter geduwd. Door de camera te bewegen, worden er foto’s gemaakt van de leidingen. Zo wordt het al snel duidelijk waar de lekkage vandaan komt. Deze beelden worden namelijk doorgestuurd naar een monitor. De specialisten kunnen zo vrijwel meteen de lekkage opsporen.Akoestisch

Ook met akoestisch onderzoek kunnen lekkages in leidingen worden opgespoord. Dit geldt voor zowel CV-leidingen als waterleidingen. Bij akoestisch onderzoek wordt er gebruik gemaakt van een stethoscoop. Dit komt omdat een lek in een leiding over het algemeen een ruisend geluid maakt. Doordat dit geluid door de stethoscoop versterkt wordt, kan de lek zo snel en gemakkelijk worden getraceerd. Akoestisch onderzoek is dus een hele eenvoudige methode. De muren hoeven niet te worden opengebroken.

Thermografie

Deze methode maakt gebruik van kou- en warmtestromen. Zo kan men met infraroodtechniek precies in beeld brengen waar het warmteverlies optreedt. Ook vochtplekken worden zo geconstateerd. Door de combinatie van warmte- en koustromen kan het probleem snel ontdekt worden. Zo hoef je dus niet lang met een lekkage te blijven zitten. Bovendien wordt thermografie gewoon overdag uitgevoerd, zodat je geen last hebt van het proces. Ook hoeven er geen vloeren of muren voor worden verwijderd.Traceergas

Lekdetectie kan ook worden uitgevoerd met behulp van traceergas. Traceergas heeft veel voordelen, omdat het erg gebruiksvriendelijk is en relatief goedkoop is. De lekdetectie instrumenten kunnen worden gebruikt voor een lekdichtheids controle. Je hebt hiervoor geen pompen nodig en hoeft weinig te onderhouden. Het gas wordt in de ruimte gespoten waar waarschijnlijk een lek is. Het gas zal vervolgens snel wegsijpelen via deze lek. Zo kun je snel zien waar de lek zich bevindt.

Verzekering vergoedt meestal

Veel verzekeringen in Nederland zorgen ervoor dat kosten voor het behandelen van een lekkage worden vergoed. Dit wordt meestal een lekkage verzekering genoemd, maar ook opstal verzekering is een veelgebruikte term. Voordat je dus begint aan de behandeling van de lekkage, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van jouw verzekeringsmogelijkheden. Vraag dit daarom altijd even na aan je verzekeraar.