Foto: Hoor-je-de-afvoer-borrelen-Let-op

Hoor je de afvoer borrelen? Let op!

In Nederland hebben we het wat riolering betreft goed voor elkaar. Wist je dat vrijwel 100 procent de bevolking is aangesloten op het riool?

Guido van Loon

Het rioleringsnetwerk dan ook een totale lengte van 126.000 kilometer. Dat is ietsje minder lang dan ons gehele wegennet, want dat beslaat zo’n 139.294 kilometer. Een goed werkend riool is van een enorm belang. Maar hoe weet je nou of er iets aan de hand is met jouw afvoer- en rioleringssysteem? Hier lees je er alles over!

Borrelende afvoer

Misschien hoor je soms vreemde, borrelende geluiden in de afvoer van je gootsteen of wc. Vooral als het regent doet dat zich voor. Wat zou het zijn? Kan het riool al die overvloedige regenval niet aan? Die kans is aanwezig, maar niet erg aannemelijk. Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen. De ontluchter zit vaak op het dak van je woning. Mogelijk zit het probleem daar! 

Verstoppingen

Verstoppingen van je gootsteen, je wastafel, douche of afvoer van de vaatwasser kunnen ook duiden of rioolproblemen. Misschien zit de verstopping ‘hoog’, dus in de zwanenhals al van de afvoer. Dat kun je vaak zelf eenvoudig verhelpen, zeker als het een gootsteen, wastafel of afvoer van de vaatwasser betreft. Het kan evenwel ook zijn dat het probleem ‘dieper’ ligt. Misschien zijn de afvoerleidingen buiten verzakt en daardoor gescheurd. Dan loopt het vuile water niet meer door naar het riool en krijg je dus vroeg of laat problemen met afvoerwater dat terug omhoog komt.

Rioolvliegjes

Rioolvliegjes worden ook wel latrinevliegjes of motmuggen genoemd, want het is geen vliegje, maar een muggensoort. Rioolvliegjes zijn vaak het gevolg van een rioolprobleem. Dat kan een verstopping zijn, een breuk in de afvoer of een lekkage, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Zorg dat het rioolprobleem zo snel mogelijk wordt opgelost, want je krijgt er steeds meer rioolvliegjes bij. Deze vliegjes leven van vocht en organisch afval en kunnen allerlei bacteriën verspreiden, dat wil je echt niet!

Rioollucht

Als je rioollucht ruikt in of rond je woning, is dat vaak een eerste teken dat er problemen zijn met de riolering. Door de stank kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of andere gezondheidsklachten ervaren. Kijk of je kunt achterhalen waar de lucht vandaan komt. Komt het uit de badkamer? Dan kan er een probleem zijn met de afvoer van de wastafel, douche of het bad. Vaak kun je dit zelf oplossen door de sifon open te draaien en schoon te maken. Het kan ook zijn dat je de voorziening lang niet hebt gebruikt, waardoor de sifon droog is komen te staan. Daardoor werkt het waterslot niet meer. Dan volstaat het opendraaien van de kraan om het probleem te verhelpen. Als de rioollucht door het hele huis te ruiken is, dan is er mogelijk iets mis met de ontluchting van je afvoersysteem.

Lekkages en wateroverlast

Als je te maken hebt met een lekkage en daardoor wateroverlast, dan wel een vochtige muur, plafond of vloer, dan kan dat ook duiden op een rioolprobleem. Weggewerkte afvoerbuizen kunnen gaan lekken als er veel druk komt op verbindingen doordat er ergens in het rioleringssysteem een verstopping zit.

In dat laatste geval heb je behoefte aan een lekdetectie specialist. In de andere gevallen is het raadzaam om een rioolvakman in te schakelen. 

Riolering versus beerput

Nederland heeft dus een wijdvertakt, goed functionerend rioleringssysteem en daar mag het land trots op zijn. In België bijvoorbeeld wordt er nog veel gewerkt met septische putten of zelfs beerputten. Die moeten met regelmaat worden leeggemaakt door de specialisten van Putprobleem Kwijt,  waarna de inhoud naar de waterzuivering wordt gebracht. In Caribisch Nederland wordt de inhoud van beerputten vaak in zee wordt gespoten. Een slechte zaak voor het milieu natuurlijk en de koraalriffen lijden er dan ook enorm onder.

Reacties