Foto: Zo-kan-je-in-de-toekomst-je-woning-verwarmen_jpg

Zo kan je in de toekomst je woning verwarmen

Het is niet dat 2050 al aanstaande is, maar het kan geen kwaad om alvast na te denken over de toekomst.

Guido van Loon

Vanaf 2050 is het (in principe) niet meer mogelijk om te stoken op aardgas. Iedereen zal over moeten stappen op duurzame installaties. Inspiratie nodig? Dan is dit het artikel voor jou!

Voorbeelden van duurzaam verwarmen

Bij duurzaam verwarmen kan je aan veel zaken denken. Warmtepompen komen dan vaak voorbij. Daarmee heb je airconditioning in de zomer en verwarming in de winter. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond of de lucht, wat wordt afgegeven in jouw woning. Je kunt kiezen uit een volledig elektrische, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Zonnepanelen en zonneboilers behoren eveneens tot de mogelijkheden. Zonnepanelen leveren niet direct warmte, maar kunnen wel op een duurzame manier energie opwekken. Een zonneboiler levert wel direct warmte, met speciale buizen die gebruik maken van de zon.

Pelletketels worden steeds populairder. Door de verbranding van pellets komt er een hoge temperatuur warmte vrij. Een pelletketel lijkt op een cv-ketel, maar heeft nog wat extra's. Je hebt in tien jaar de pelletketel terugverdiend.

De installatie

Het is logisch dat je bang bent dat er veel in je huis verbouwd moet worden als je overstapt op duurzame verwarming. Dat is echter niet altijd het geval. Sowieso is het een absolute aanrader om een specialist in de arm te nemen voor de installatie van de verwarming. Het is logisch dat je dan het beste advies krijgt en zeker weet dat de installatie op de juiste wijze gebeurt.

Je hoeft niet bang te zijn dat de installatie dagen in beslag gaat nemen. Zeker een hybride warmtepomp is in een dag geïnstalleerd. Een volledig warmtepompsysteem neemt wel meer tijd in beslag. Maar dan ben je wel meteen klaar voor de toekomst.

Goede isolatie

De basis voor een duurzaam huis is goede isolatie. Huizen van voor 2000, vooral van voor 1970, zijn over het algemeen minder goed geïsoleerd. Met HR++ glas ga je sowieso al minder nodig hebben om je woning te verwarmen. Isolatie van gevels, muren, vloeren en daken zijn eveneens belangrijk.

Tot slot kan je door slim met warmte om te gaan een hoop geld besparen. De temperatuur kan een graadje lager en je kan ook eerder een dikke trui aantrekken. Dit zijn handige tips om de tijd te overbruggen totdat je woning toekomstbestendig is geworden.

Reacties