Steeds minder mensen laten geld uitkeren bij woningschade

MainPlus: vaker herstel door verzekeraar door tekort vakmannen

13 Mei 2018

Consumenten kiezen er steeds vaker voor om schade aan de woning te laten herstellen door de verzekeraar, in plaats van het schadebedrag te laten storten op de bankrekening. Tijdens de crisis kozen consumenten juist liever voor geld dan voor het zogenaamde ‘herstel in natura’.

Van de schade van de storm in januari hebben diverse verzekeraars zelfs 60 procent in natura hersteld, waar dat normaal 15 procent is. Dat meldt MainPlus in zijn jaarverslag. Deze onderhoudsspecialist heeft ruim 150.000 Nederlandse huurwoningen in beheer.

MainPlus ziet ook steeds vaker dat klanten die in eerste instantie voor uitbetaling van het schadebedrag kozen, vragen of ze dit alsnog kunnen omwisselen naar een regeling met herstel in natura. “Er is momenteel een groot tekort aan goede vakmannen. Het kan makkelijk een half jaar duren voor ze tijd hebben om bij je langs te komen. En zo lang wil je niet met schade blijven zitten. Verzekeraars werken samen met onderhoudsbedrijven en hebben deze vakmannen dus wel op korte termijn beschikbaar”, aldus MainPlus-directeur Joost Versteeg.

Ontzorgen

Versteeg verwacht dan ook dat er steeds vaker gekozen zal worden voor herstel in natura. “In de crisis zag je dat mensen voor het geld kozen, zodat ze zelf de reserves konden aanvullen. Nu het weer beter gaat, zie je dat gedupeerden vooral ontzorgd willen worden en het fijn vinden als ze geen omkijken hebben naar het herstel.”

Ook vanuit verzekeraars gaat steeds vaker de voorkeur uit naar deze vorm van uitkeren, merkt Versteeg. “Verzekeraars hebben zo de zekerheid dat schade volgens hun eigen kwaliteitseisen hersteld wordt, waardoor het risico op vervolgschade afneemt.”

Vier keer zoveel schade in januari

MainPlus beschikt over over een database met gegevens van ruim 500.000 woningen en zag het aantal schademeldingen in het bijzonder in de eerste maanden explosief stijgen. Het hoogtepunt was januari, toen er twee grote stormen over het land raasden: er kwamen ruim vier keer zoveel meldingen binnen als in diezelfde maand een jaar eerder.

Dat consumenten verzekerd willen zijn van de beschikbaarheid van goede vaklieden blijkt ook uit het succes van de pilot die MainPlus in 2017 met Essent startte en die zal worden uitgebreid. Via de speciale klusdienst ZoOpgelost kunnen huizenbezitters direct een vakman vinden die reparaties aan of in hun woning op het voor hen meest geschikte tijdstip komt uitvoeren. Via het online platform kunnen consumenten gemakkelijk en snel een afspraak inplannen met de juiste vakman zoals een loodgieter, elektricien of timmerman.

Reacties
Anderen bekeken ook