Foto: philips-ledino-led-1

Ledverlichting uitgelicht

De beste ledlampen zijn maar liefst 85% zuiniger dan gloeilampen. Ledverlichting wordt ook steeds populairder; helemaal nu het assortiment groeit.

Guido van Loon

Ledlampen zijn over het algemeen niet alleen efficiënt met energie, ze hebben ook een zeer lange levensduur. Volgens de fabrikanten branden ze 35.000 tot 50.000 uur; ze gaan dan tot vijftig keer langer mee dan een gloeilamp. Het ultieme voorbeeld van duurzaamheid dus!

Light emitting diodes

Led is de afkorting van light emitting diodes. In een ledlamp zit een halfgeleider. De halfgeleider straalt licht uit als er elektriciteit doorheen gaat. Een enkel ledje geeft relatief weinig licht. Daarom staan ze altijd in groepjes. Welke kleur een ledlamp geeft, hangt af van het materiaal. Er zijn ledlampen met rood, blauw, groen en wit licht.

De eerste led

Led is geen nieuwe ontwikkeling. Oleg Vladimirovich Losev ontdekte reeds halverwege de jaren ‘20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Helaas bleef Losev’s werk onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende led (bron: Wikipedia).

Voordelen van led

Ledlampen bieden een aantal voordelen ten opzichte van de meeste andere lichtbronnen:
- zeer lange levensduur;
- laag energieverbruik;
- geringe warmteontwikkeling, de lampen worden dus niet warm;
- lage aansluitspanning, dus zeer veilig toe te passen;
- schokbestendig;
- nagenoeg geen uv- en infraroodstraling.

Welke lampen kan ik vervangen?

Bijna elke lamp kan wel vervangen worden door een ledlamp. Inmiddels zijn er zeer veel verschillende soorten ledvervangingslampen op de markt. De ledvervangingslampen laten zich verdelen in: gloeilampvervangers, halogeenvervanger, tl-vervangers en kant-en-klare sets.
De gloeilampvervangers zijn uitgevoerd met een E27 (grote) fitting of een E14 (kleine) fitting. De meeste ledlampen kunnen een gloeilamp van 35 à 40 watt vervangen. Er zijn ook enkele lampen die meer lichtopbrengst hebben.
De halogeenlamp verbruikt veel stroom en laat zich perfect vervangen door ledlampen. Was bij de eerste generatie ledlampen het licht nog blauwig en kon je de led nog zien zitten, bij de huidige generatie is het licht mooi warm wit en kun je het verschil met een halogeenlamp niet meer zien.
Er komen ook steeds meer led-tl-vervangers op de markt. Deze ontwikkeling is nu nog volop bezig en de verwachting is dat deze binnenkort de tl-lamp compleet kunnen vervangen.
De toekomst van de verlichting zal te vinden zijn bij de complete sets. Nu al zijn er complete ledstrips en -armaturen te koop, maar in de toekomst zal de led bij de fabricage al bij de armaturen zijn toegevoegd. Je hoeft dan nooit meer een lamp te verwisselen. Doordat met led alle vormen gemaakt kunnen worden, zijn de ontwerpers nu reeds met zeer creatieve lampen bezig.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties