Foto: De-5-ergste-vlekken-en-hoe-je-ze-uit-de-vloer-krijgt

De 5 ergste vlekken en hoe je ze uit de vloer krijgt

Hoewel de meeste vloeren onderhoudsvriendelijk zijn, is het belangrijk dat je (grote) vlekken zo snel mogelijk uit de vloer weet te krijgen.

Guido van Loon

Feestje gehad of een klein ongelukje op de vloer op het moment dat je de deur uit moet? Balen! Hoewel de meeste vloeren onderhoudsvriendelijk zijn, is het belangrijk dat je (grote) vlekken zo snel mogelijk uit de vloer weet te krijgen. Als je dat niet doet, kunnen er lelijke vlekken ontstaan in het oppervlak en dat wil natuurlijk niemand.

Hoewel het er met name vanaf hangt wat voor type vloer je in huis hebt liggen, is het bij eigenlijk alle vloeren belangrijk dat je deze goed weet te onderhouden. Logisch dat waar je leeft ook vlekken zullen ontstaan, maar deze wil je er wel zo snel mogelijk uit zien te krijgen.

De 5 ergste vlekken

Druppeltje water geknoeid? Dat is meestal geen probleem, maar er zijn ook producten die lelijke vlekken kunnen achterlaten. Zowel op vloeren van hout en pvc als vloeren van natuursteen zoals graniet of marmer kunnen vlekken ontstaan. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Marmer onderhoud je bijvoorbeeld door het te laten impregneren. Hierdoor krijgen vlekken geen kans om in te trekken en zich te hechten aan het materiaal.

Mocht jouw vloer niet geïmpregneerd zijn en is er toch een vlek ontstaan? Lees dan de onderstaande tips om jouw vloer weer als nieuw te krijgen!

1. Wijnvlekken

Ai, wijn geknoeid? Met name rode wijn kan afgrijselijke vlekken achterlaten op de vloer. Wanneer dit gebeurt, is het allereerst belangrijk dat je de wijn dept. Eerst met wat keukenpapier of een droge doek, daarna met een vochtige doek. Als de vlek nog niet weg is, probeer het dan met wat groene zeep en lauwwarm water. 

2. Zure vlekken

Een zure vloeistof geknoeid op de vloer? Dan kan dit niet alleen lelijke vlekken achterlaten, het kan ook de houtsoort of de natuursteen uitbijten. Wees dus vliegensvlug met het verwijderen van zure vloeistoffen. Dep de vlek direct met een vochtige doek en gebruik in ieder geval geen agressieve schoonmaakmiddelen. Dit zal de vlek alleen maar erger maken. 

3. Natte vlekken zoals koffie en thee

Wanneer een vlek nog erg nat is, is het belangrijk dat je de plek zo snel mogelijk dept. Het liefst met keukenpapier want dit neemt veel vocht op. Hierdoor zal de meeste vloeistof door het doekje worden geabsorbeerd en niet in de vloer trekken. Ook bij dit type vlek geldt, hoe sneller je erbij bent hoe beter de schade beperkt blijft.

4. Verfvlekken

Verfvlekken verwijder je het makkelijkst wanneer ze nog nat zijn, doe dit met een droge pluisdoek. Is het verf op waterbasis en is deze al opgedroogd? Dan kan een beetje Zwitsal wonderen doen. Check van tevoren wel of jouw vloer daartegen bestand is.

5. Vet- en olievlekken

Probeer de vlek schoon te maken met een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Voeg maar een minimaal beetje groene zeep toe, anders wordt je vloer spekglad. Droog de vloer hierna grondig af met een droogdoek. Voor vrijwel elk type vloer geldt dat een goede behandeling vooraf, vlekken kan voorkomen of beperken. Overweeg daarom altijd om je vloer te laten behandelen door een specialist.

Reacties