Foto: Meister_Longlife-parket_Residence_PS500_Eik_authentic_wit

Prachtige parketvloer!

Met een parketvloer kun je werkelijk alle kanten op. Creëer je eigen unieke parketvloer met verschillende kleuren en patronen.

Guido van Loon

Parket is een verzamelnaam geworden voor houten vloeren die opgebouwd zijn uit stroken hout die smaller zijn dan 18 centimeter, bijvoorbeeld lamelparket, tapisparket, massief of mozaïek.

Het heeft de authentieke eigenschappen van een houten vloer én de variatiemogelijkheid van een laminaatvloer: parket. Hiermee heb je dus het beste van twee werelden! Voorzie je parketvloer van een persoonlijke tintje met de verschillende soorten hout, kleuren, structuur en legpatroon. We maken onderscheid in twee soorten: traditioneel en industrieel parket. Daarnaast zijn er samengestelde vloeren, die zich goed laten combineren met kokos, bamboe en kurk.

Traditioneel parket (voorgefabriceerd) is massief en duurzaam, en wordt pas ná het leggen geschuurd en afgewerkt. Het leggen moet in principe door een vakman worden gedaan. Industrieel parket (ook wel systeemparket genoemd) wordt kant-en-klaar geleverd en hoeft na het leggen niet meer te worden behandeld. Dit type parket is doorgaans goed zelf te leggen. Samengestelde vloeren hebben een standaard onderlaag en een toplaag in een houtsoort naar keuze.

Traditionele parketvloeren

Qua traditionele parketvloeren zijn er drie categorieën: tapis-, stroken- en mozaïekparket.

Tapisparket

Tapisparket, van het Franse woord voor tapijt, is 'tapijtdik'-parket van 6 tot 10 mm dikte dat bestaat uit massieve houten plankjes zónder messing of groef. De plankjes worden gelijmd en gespijkerd op een tussenvloer van houtachtig plaatmateriaal (meestal spaanplaat), die op zijn beurt wordt gelijmd en gespijkerd op de ondervloer. De naden en spijkergaatjes worden dichtgesmeerd, waarna de parketvloer wordt geschuurd en afgewerkt.

Strokenparket

Strokenparket bestaat uit een combinatie van houten latjes mét messing en groef rondom. De lengte bedraagt minimaal 60 cm, de breedte varieert grofweg van 50 tot 90 mm en de dikte van 15 tot 22 mm. Wanneer de onderconstructie op verend materiaal rust en de overige ruimte onder de vloer wordt opgevuld met mineraalwol, kan dit parket als akoestisch isolerende (zwevende) vloer worden toegepast. Strokenparket is dikker dan tapisparket, maar kan daardoor ook meer gaan krimpen en uitzetten onder invloed van de luchtvochtigheid.

Mozaïekparket

Mozaïekparket bestaat uit massief houten rechthoekige latjes die worden samengevoegd tot vierkante blokjes van 12x12 cm of 16x16 cm. Deze blokjes worden haaks op elkaar gelegd waardoor een mozaïekpatroon ontstaat. Mozaïekparket is meestal 8-10 mm dik en wordt vaak geleverd in matjes die aan de onderzijde bij elkaar worden gehouden door een net of door papier. Deze kunnen direct op een vlakke ondervloer worden gelijmd.

Parket of planken?

De dikte van de plank is het grootste verschil tussen parket en een plankenvloer. Kenmerkend bij een plankenvloer is ook de tand en de groef. Parket is daarentegen eigenlijk een verzamelnaam voor houten vloeren opgebouwd uit dunne stroken hout die in een speciaal motief worden geplaatst.

Industrieel parket

Sterk in opkomst is het parket dat eigenlijk kant-en-klaar geleverd kan worden, ook wel systeemparket genoemd. Dit type parket is goed zelf te leggen (klikken) en al in de fabriek afgewerkt, zodat het na het leggen direct gebruiksklaar is.

Lamelparket

Lamelparket wordt zwevend op de ondervloer gelegd en kan daarom makkelijk zelf worden gelegd én verhuisd. Lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen: een toplaag van circa 4 mm, met eronder meestal twee lagen van vurenhout. De drie lagen worden kruiselings verlijmd; een stabiele constructie die nauwelijks kan uitzetten of krimpen. De toplaag wordt in de fabriek voorgelakt of geolied, en is verkrijgbaar in vrijwel alle houtsoorten. Net als traditioneel parket moet lamelparket van tijd tot tijd worden geschuurd, wat door de dikte van de toplaag maar een beperkt aantal keren mogelijk is. Lamelparket is meestal rondom voorzien van messing en groef, en verkrijgbaar in verschillende breedtes: 2-strooks, 3-strooks en breedstrooks, die het meest lijkt op de plankenvloer.

MDF-parket

MDF-parket bestaat uit een kern van MDF met een boven- en onderlaag van 0,7-0,9 mm. Het wordt in de fabriek geschuurd en gelakt en wordt geleverd in stroken en blokken voorzien van messing en groef. MDF-parket kan net als tapisparket of in stroken worden gelegd.

Massieve vloerdelen

Massieve vloerdelen zijn gemaakt van massief hout van 20-22 mm dikte. De delen bestaan uit twee aan elkaar gelijmde stroken en zijn rondom voorzien van messing en groef. De breedte van de delen varieert van circa 13-24 cm en de lengte van 75 tot wel 370 cm. De toplaag is circa 4 mm dik en wordt afgewerkt met lak, olie of was. Massieve vloerdelen kunnen zwevend of vast gelegd worden en zijn geschikt voor elke vlakke ondervloer. Een vochtwerende onderlaag is aan te raden.

Samengestelde vloeren

Er zijn méér ontwikkelingen op het gebied van de klassieke parketvloer. Dé trend van afgelopen jaren zijn de samengestelde vloeren. Dit zijn vloeren met een standaard onderlaag en een toplaag in een houtsoort naar keuze. Het voordeel van dit type vloer rechtstreek verlijmd kan worden op de ondervloer en hij daardoor laag blijft. Hierdoor is de kans op werking ook minder en de vloer is verhuisbaar. Bovendien is er geen spaanplaatmateriaal meer nodig. Verder is bij een samengestelde parketvloer het rendement bij vloerverwarming veel groter. En wist je dat ook kokos, bamboe en kurk heel goed combineren met hout?

Hout en kurk

Iets aparts is de vloer waarbij plankdelen van hout en kurk in één stuk worden verlijmd (Iso Parketvloer). Het resultaat is een planken- of parketvloer die eenvoudig en snel te leggen is met behulp van een geavanceerde contactlijm. Dankzij de speciaal ontwikkelde kurklaag onder het hout worden warmte en geluid uitstekend geïsoleerd. De vloer heeft een natuurlijke uitstraling en heeft weinig last van krimpen of uitzetten. Iso Parket is inmiddels officieel erkend door TNO en wint snel aan populariteit.

Kokosparket

Een parketvloer mag dan iets klassieks hebben, tóch volgen de innovaties elkaar snel op. Ken je bijvoorbeeld het kokosparket al? Omdat de kokospalm geen zichtbare jaarringen heeft, valt dit materiaal niet onder de houtsoorten. Toch is kokospalm harder dan eiken en het krimpt en zwelt minder. Kokosparket valt op door de diepe kleur en bijzondere tekening en krijgt daarom volop aandacht van designers en architecten. Het materiaal kan worden geolied of gelakt en is geschikt voor vloerverwarming.

Bamboe

Is geen houtsoort maar een grassoort. De Bamboeplex heeft een mes-en-groef verbinding en is opgebouwd uit 2 lagen: een 6 mm dikke bamboe toplaag en een 15 mm dikke dwarsgeperste multiplex onderlaag. Bamboe heeft een karakteristiek uiterlijk dankzij de oppervlaktestructuur met 'knopen'. Het is zeer hard (harder dan bijvoorbeeld eiken) en daardoor uiterst duurzaam. Een parketvloer van bamboe hoeft slechts eens per 5 tot 8 jaar te worden geschuurd en opnieuw van een lak- of olielaag te worden voorzien. Bamboe heeft weinig last van krimpen en uitzetten (iets minder dan eiken) en is daarom goed toepasbaar in het Nederlandse klimaat. Bamboeparket is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals massieve delen, tapis, lamel- en hoogkantparket.

Legpatronen

Mozaïek, diagonaal, visgraat, scheepsdek of ladderpatroon. Dit zijn slechts enkele van de legmogelijkheden. Het patroon waarin de houtstroken gelegd zijn heeft veel invloed op de uitstraling. Echter, elk te leggen patroon is door werking van het hout wel gebonden aan regels. Informeer hier altijd naar bij jouw vloerenspecialist.

Lange levensduur

Bepalend voor de sterkte en levensduur van een parketvloer zijn vooral de dikte en de houtsoort van de toplaag en de lak of finish waarmee deze is behandeld. Bij een toplaag van enige millimeters hout met een hoge hardheid en een goede afwerklaag, kun je uitgaan van een lange levensduur. De slijtlaag kan van lak, olie, was of een speciaal soort zeep zijn. De lagen die zich onder de toplaag bevinden, hebben met de eigenlijke slijtage niets te maken.

Natuurproduct

Omdat hout een natuurproduct is, ‘werkt’ parket. Dat wil zeggen dat het krimpt en zwelt onder invloed van het wisselende vochtgehalte van de lucht in huis. Sommige houtsoorten zijn hiervoor gevoeliger dan anderen en hebben een structuur die het vocht makkelijker opneemt. Tapis- en lamelparket zijn het minst gevoelig. Het leggen van parket in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet kán wel, maar is niet altijd aan te raden.

Wel is de parketvloer geschikt voor vrijwel elke ondervloer, mits deze vlak en droog is. Kleine oneffenheden in de ondervloer worden door de eventuele tussenvloer opgevangen. Deze zorgt tegelijk voor betere geluidsisolatie. Door sommige specialisten wordt de combinatie van parket en vloerverwarming afgeraden, toch bestaan er wel degelijk mogelijkheden. Voorwaarde is een harde parketsoort. Veel leveranciers zijn aangesloten bij de Vereniging van Parketvloeren Leveranciers (VPL).

Geluidsoverlast?

Parketvloeren worden regelmatig geassocieerd met holle geluiden. Het geluid dat je hoort wanneer je over een parketvloer loopt, is het lucht/loopgeluid dat terugkaatst tegen spullen in de ruimte zoals meubilair en gordijnen. Ook is de manier van leggen verantwoordelijk voor het geluid dat de vloer produceert. Zit je niet te wachten op deze geluiden? Kies dan voor een tussenvloer die onder het parket geplaatst wordt. Comfortabel voor jou en voor je buren.

Meer voorbeelden zien? Kijk eens bij Parketdirect.nl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties