Foto: marmer-Nibo-Stone

Marmer; weer helemaal van nu

Het klassieke materiaal heeft een ware comeback gemaakt. In de badkamer, in de keuken, in de woonkamer. Je ziet marmer overal terugkomen.

Als je aan marmer denkt, denk je al snel aan de klassieke oudheid. Griekse tempels opgetrokken uit wit marmer, de veelkleurige marmeren vloer in het Pantheon in Rome of de beroemde David van Michelangelo, gehouwen uit het witste marmer van de beste kwaliteit. Grote statige herenhuizen met balzalen vol glimmende marmeren vloeren. Je zou het er bijna koud van krijgen.

Maar niets is minder waar. Marmer past ook heel goed in een moderne woning en geeft je interieur een fantastische en warme uitstraling.

Wat zo bijzonder aan marmer is, is het levendige karakter dat zowel past in een klassiek interieur als in een moderne en strakke omgeving. Bovendien is het erg praktisch, want het is makkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Het materiaal is, met een moeilijk woord, gemetamorfoseerd. Het is een gesteente dat door verschuivingen in de aardkorst (door vulkanische krachten) onder grote druk is komen te staan. Daarbij komt er erg veel warmte vrij, de gesteenten worden daardoor weer wat vloeibaar en ondergaan daarbij een verandering. Als zo'n gesteente weer afkoelt, is er een nieuw gesteente ontstaan. Marmer wordt voornamelijk gewonnen uit de bergen in het gebied rondom de Middellandse Zee, waarbij de meest bekende misschien wel Carrara-marmer uit Italië is. Bekijk het indrukwekkend filmpje hieronder van de winning van marmer maar eens.

Naast marmeren vloer- en wandtegels, zijn er tal van toepassingen mogelijk met marmer. Je komt het tegen in allerlei vormen, maten en kleuren.

Bekijk hier verschillende voorbeelden.

Reacties