Foto: HR-zonwering-romazo

HR-zonwering: minder energiekosten - meer comfort

Zonwering met een HR-label. Dit label staat voor: energiebesparende zonwering en een comfortabel leefklimaat.

 

Een cv-ketel is vanzelfsprekend minimaal een HR-ketel en als je een ruit vervangt, kies je automatisch voor HR-glas. Sinds kort is er ook zonwering met een HR-label. Dit label staat garant voor energiebesparende zonwering die oververhitting voorkomt, meer comfort geeft en bovendien zorgt voor een beter leefklimaat. Momenteel zijn een aantal zonweringspecialisten al SKG* gecertificeerd om HR-zonwering te leveren. Daarnaast zijn tientallen bedrijven bezig om dit certificaat te behalen. Volgens manager Martin Straver van Romazo, de branchevereniging van samenwerkende zonweringbedrijven in Nederland, is HR voor zonwering straks net zo vanzelfsprekend als HR bij glas of cv-ketels.

In de zomer een airco laten draaien of in de winter de verwarming goed hoog zetten, het lijkt dé oplossing om binnenshuis een comfortabel klimaat te creëren. Dat kan echter een stuk slimmer: met HR-zonwering. HR-zonwering zorgt er namelijk voor dat je huis altijd aangenaam op temperatuur blijft. Het systeem houdt de hitte buiten door een buitensensor die reageert en stuurt op zonnestraling en de kracht van de wind. Als de zonnestraling te sterk is, gaat de zonwering naar beneden. Als de wind te krachtig is, gaat de wering weer omhoog.

Mogelijkheden en eisen

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het huis kan zonwering worden geplaatst. Keuze en mogelijkheden te over in wat het best bij jou en je huis past. Bij slim gebruik van de combinatie binnen- en buitenzonwering kun je zorgen voor een optimale temperatuur en minimaal energieverbruik in huis.

Om een HR-label te mogen dragen, moet zonwering aan bepaalde eisen voldoen. Zo is de ultramoderne HR-zonwering bestand tegen windkracht 5, laat ze slechts 10 tot 15 procent van de zonnewarmte binnenkomen, bij HR+ is dit zelfs minder dan 10%, en heeft ze een automatische sturing. Deze eisen zijn opgesteld door SKG, het keuringsinstituut voor kwaliteit en veiligheid.

Thuiswerken

Met HR-zonwering kies je voor comfort en kostenbesparing. Zowel in je leef- als in je werkklimaat zijn dat belangrijke punten. Helemaal in een tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken. Te veel zonlicht in een werkruimte vermindert je concentratie en dus ook je productiviteit. En dat kan aardig in de papieren lopen voor een zelfstandige.

Naast het weren van zonlicht en warmte in de zomer, kun je ook de kou van buitenaf terugdringen met goede zonwering. Volgens ING-ergonoom Paul Settels, bestuurslid van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), blijft zonwering bij velen een ondergeschoven kindje, mede omdat de materie complex is. 'Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een groot raam veel koude afgeeft, ook al heeft het dubbel glas.'

Goed voor de portemonnee
Met de introductie van HR-zonwering zijn we ook weer een stukje milieubewuster geworden. Met HR-zonwering is het namelijk mogelijk om het energieverbruik met vijf tot tien procent per huishouden te verlagen.

Meer informatie: www.romazo.nl

Publicatiedatum: 6 juni 2013

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties