Foto: vocht-problemen-huis-1

Vochtproblemen in huis? Zo los je dit op!

Je huis zou een comfortabele en behaaglijke plek moeten zijn. Vind je het soms wat koud en kil aanvoelen in huis?

Bron

Dat heeft vaker te maken met een te hoge luchtvochtigheid dan met een te lage temperatuur. Vocht in huis heeft allerlei nare gevolgen, zo zorgt het bijvoorbeeld voor een hogere energierekening, kunnen de constructie van het huis en schilderwerk aangetast worden en is de kans op ongedierte groter.

Maar er zijn ook allerlei gezondheidsrisico’s. Zo is wetenschappelijk bewezen dat mensen die hier gevoelig voor zijn, in een vochtig huis meer last hebben van stoornissen aan de ademhalingswegen zoals astma, astmatische bronchitis, chronische bronchitis en chronische neusverkoudheid. Daarnaast kunnen ook allergieën voor huisstofmijt of sporen van schimmels of eczeem ontstaan of verergeren. Hieronder lees je hoe je vocht in huis zou kunnen verminderen, zodat het leefklimaat binnen een stuk aangenamer wordt.

Waar komt al dat vocht vandaan?

De lucht in huis is altijd iets vochtig, de vochtproductie van een gemiddeld gezin is bij dagelijkse bezigheden al tien liter. Denk hierbij aan het verliezen van lichaamsvocht (tot 1,5 liter per persoon), douchen, koken, wassen en de was te drogen hangen. Zijn er geen goede ventilatiemogelijkheden, dan slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of in kelders. Bij voldoende ventilatie zou deze hoeveelheid vocht echter geen probleem moeten zijn.

Daarnaast zijn er bouwkundige problemen die de veroorzaker zouden kunnen zijn. Ten eerst is er optrekkend vocht. Dit komt je woning vooral via funderingen, kruipruimten of kelders en (spouw-)muren binnen, en het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. Het scheelt vaak al veel als de onderste laag van het huis droog blijft. Zo kun je de kruipruimte of kelder waterdicht maken door middel van de injectiemethode of door een laag Krystol aan tebrengen.

Vocht in huis kan ook door lekkage veroorzaakt worden. De effecten zie je meestal snel, maar de precieze plek en veroorzaker zijn vaak moeilijk aan te wijzen. Lekkage kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slechte kitvoegen in de badkamer, of lekke afvoeren of waterleidingen.

Vaak is aan de binnenzijde van je huis door vocht schilderwerk aangetast, bijvoorbeeld op kozijnen of wanden. Wacht altijd met het uitvoeren van schilderwerken totdat het probleem dat het vocht veroorzaakt is opgelost, anders kun je het later nogmaals (laten) doen. Heb je een huis gekocht waarin vochtproblemen moeten worden aangepakt? Doe dit dan voordat je je gaat verhuizen. Niet alleen praktischer, maar ook beter voor je gezondheid.

Hoe kun je het vochtgehalte thuis verminderen?

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen. Hierboven was al aangegeven dat ventilatie en luchten erg belangrijk zijn. Dit geldt vooral als er veel mensen in huis zijn of waren. Al eerder was genoemd dat verder veel vocht vrijkomt tijdens het koken, douchen en drogen van gewassen kleding. De hoeveelheid vocht dat na het douchen nog verdampt kun je beperken door de badkamer altijd droog te maken met een doek of trekker. Verder is het verstandig bij het koken altijd de afzuigkap in te schakelen (ook tegen etensgeuren natuurlijk), en de was zoveel mogelijk buiten te drogen te hangen. Heb je mechanische ventilatie? Zet deze tijdens en nog een half uur na het koken en douchen in de hoogste stand.

Ook het huis voldoende op temperatuur houden scheelt al een hoop als het op vocht aankomt. Het helpt natuurlijk al heel wat als je huis goed geïsoleerd is. In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken voor een fijne temperatuur, maar de kans op condensatie is ook kleiner. Ook is het verstandig in de winter de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten.

Reacties