wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   verbouwen  /  verf-behang  /   beginnen-met-behangen

Beginnen met behangen

Behangen is een klus die erg secuur moet gebeuren en waarbij in perfecte omstandigheden gewerkt moet worden. Je wilt straks genieten van je nieuwe, netjes behangen wanden.

  • Fotocollectie
auteur: Guido van Loon

Foto boven: Graham & Brown.

Een juiste voorbereiding en uitvoering zal het resultaat ten goede komen.Het gehele behangproces is in een aantal fasen te verdelen.

Over oud behang heen behangen?

Alleen als het oude behang overal goed vast zit, geen profiel heeft en geen gaten en/of scheuren kun je er zo over heen behangen. Hou er rekening mee dat als het oude behang overlappend geplakt is dat je deze naden door het nieuwe behang heen ziet.

Het belang van een gladde muur

Belangrijk is een gladde muur. Hieronder kun je zien wat voor voorbehandeling noodzakelijk is;

Oud behang, zonder relief, dat vast zit en geen scheuren, gaten en naden vertoont: direct overheen behangen. Alle andere behang verwijderen.
Glad gestukadoorde wand (stucwerk moet minimaal zes maanden oud zijn!): direct overheen behangen.

Sierpleister: eerst glad stukadoren.
Gipswand: eerst voorlijmen.
Bouwbehang: verwijderen nadat het minstens zes maanden op de muur zit.

De behangtest

De wand die je gaat behangen moet voldoende zuigkracht hebben om de lijm goed te laten hechten, maar niet zoveel dat het behang zich direct vast zuigt. Je moet het behang op de muur nog iets kunnen verschuiven en als het zich heel snel vast zuigt gaat dat niet meer. Twijfel je doe dan de volgende test:

Maak wat behangplaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing (die varieert per merk). Plak een stuk behang van 30 X 30 op de muur. Niet aandrukken met de behangborstel of roller. Kijk vervolgens hoe lang je dit stuk nog enigszins kunt bewegen. Deze tijd heb je straks ook bij de echte klus. Twee à drie minuten is prima. Als het behang binnen 10 seconden al niet meer te bewegen is heb je een probleem. Je moet de muur eerst voorbehandelen, strijk de hele muur in met voorstrijkmiddel of verdund behangplaksel. Minimaal 24 uur laten drogen. Herhaal hierna de ‘behangtest’.

Als de muur te weinig hechting heeft – dat wil zeggen het behang is na 15 minuten nog te bewegen - dan moet je de muur eerst opschuren met fijn schuurpapier. Anders loop je het risico dat het behang gaat zakken na het behangen.

Veiligheid voor alles!

Zorg dat er geen stroom op de stopcontacten staat! Verwijder het stopcontact voor je gaat behangen. Nadat het nieuwe behang erop zit monteer je de stopcontacten weer. Zo krijg je het mooiste resultaat. Ook alle pluggen/schroeven, haakjes en andere uitstekende delen verwijderen. Indien nodig de muur glad plamuren.


Meer weten over verf & behang? Lees dan ook de volgende artikelen:

Verftips

Aan de slag met verf

Hoe verven lukt en leuk is!

Magisch effect met behang

Uniek behang: alles is mogelijk!

Dat kan wel een kleurtje gebruiken!

Soorten behang: welk behang wordt het?

Soorten verf: de mogelijkheden op een rij

Guido van Loon - Wonen.nl

Tags: wonen bouwen en verbouwen zolder behang behangen muurbekleding muur muren doe-het-zelf doe-het-zelvers behangtips wand wanddecoratie behanglijm lijm lijmen plaktafel stomen stoomapparaat afweekmiddel afsteken egaliseren behangbanen banen plakken

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent