Foto: dakkapel-vergunning

Mag je een dakkapel plaatsen zonder vergunning?

Het antwoord op de vraag of je zonder vergunning een dakkapel mag plaatsen, is niet eenvoudig. Het mag namelijk soms wel en soms niet.

Dit is afhankelijk van je woonsituatie, maar ook van de plaats en het formaat van de dakkapel. Aangezien een vergunning behoorlijk duur is (de prijs kan oplopen tot €400,-), is het goed om te kijken of je hem kan plaatsen zonder vergunning. Wanneer heb je een vergunning nodig en wanneer mag je een dakkapel plaatsen zonder vergunning?

1. Eisen aan het pand

Allereerst moet het pand voldoen aan een aantal eisen om een dakkapel te mogen plaatsen. Zo zijn de regels anders vooMar vakantiehuisjes die niet permanent bewoond worden. Verder moet het gaan om een woonadres, dus niet om een bedrijfspand. Voor bedrijfspanden moet standaard wel een vergunning worden aangevraagd. Ten laatste mag het pand uiteraard geen monument zijn. Een monumentaal pand mag vrijwel nooit van uiterlijk veranderen dus een vergunning voor een dakkapel aanvragen is vrij zinloos.

2. Plaats van de dakkapel

De plaats van de dakkapel is heel belangrijk voor de vraag of je een vergunning nodig hebt. Zo mag je een dakkapel zonder vergunning bouwen als die zich aan de achterkant van de woning bevindt. Aan de voorkant (straatkant) heb je altijd een vergunning nodig. Aan de zijkanten van de woning heb je alleen een vergunning nodig als deze kant grenst aan een weg, straat of ander openbaar gebied.

3. Vorm van de dakkapel

Soms heeft ook de vorm van de dakkapel invloed op het wel of niet nodig hebben van een vergunning. Een standaard dakkapel heeft geen vergunning nodig, maar bijzondere vormen wel. Als je dakkapel bijvoorbeeld glazen zijkanten heeft of als de bovenkant van de dakkapel niet plat is maar schuin, moet je wel een vergunning aanvragen.

4. Afmetingen van de dakkapel

Een bijzonder grote dakkapel mag ook alleen met vergunning gebouwd worden. Dit zijn de maten waar je binnen moet blijven om zonder vergunning te mogen bouwen:

Hoogte: Maximaal 1,75 m vanaf de basis

Onderkant: Tussen 50 cm en 1 m boven de onderkant van het dak
Bovenkant: Minimaal 50 cm onder de nok van het dak
Zijkanten vrijstaand: Minimaal 50 cm vanaf de zijkanten van het dak
Zijkanten rijtjeshuis: Minimaal 50 cm vanaf de woningscheidende muur onder het dak

Deze afmetingen zijn zo bepaald om te voorkomen dat een dakkapel op een opvallende vreemde plaats wordt gezet. Je mág wel buiten deze normen treden, maar dan is daarvoor een vergunning nodig. Ook als je bijvoorbeeld samen met de buren een dubbele dakkapel plaatst over de woningscheidende muur heen.

5. Burenrecht

Ook de buren hebben bepaalde rechten. Ze kunnen je niet direct verbieden een dakkapel te plaatsen als je binnen de gestelde normen blijft, maar ze kunnen het je wel onnodig lastig maken. Wees daarom verstandig en nodig de buren even uit voor een bakje koffie om uit te leggen wat de plannen zijn. Soms blijkt dat de buren heel praktische bezwaren hebben waardoor je de plannen tijdig kunt wijzigen, maar in de meeste gevallen zijn de buren gewoon heel blij dat je even meldt wat je wilt.

6. Het aanvragen van de vergunning

Je kunt een vergunning aanvragen bij het omgevingsloket. Maar als je dit kunt voorkomen door binnen de normen te blijven is dat zeker een aanrader. Niet alleen bespaar je flink wat kosten, maar ook bespaar je jezelf heel veel gedoe en tijd. Soms kan het wel een aantal maanden duren voordat de aanvraag van je vergunning wordt behandeld. Verder hebben ook buren het recht om invloed uit te oefenen op de aanvraag van een vergunning.

Het uiteindelijk plaatsen van de dakkapel zal, als je geen vergunning nodig hebt, heel snel klaar kunnen zijn. Het is wel verstandig om even van tevoren de dakkapel prijzen te vergelijken. Verder doe je er goed aan om klus offertes op de vragen bij verschillende bedrijven, zodat je zeker weet dat je niet meer betaalt dan nodig is bij het plaatsen van jouw dakkapel. Bij het plaatsen van een dakkapel moet op veel dingen worden gelet, waarbij vooral de kwaliteit van het werk bepalend is. Het is heel vervelend als er later problemen ontstaan zoals lekkage. Kijk daarom ook of de bedrijven waarvan je offertes wilt aanvragen zijn aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven. Zo weet je zeker dat je snel én voordelig kunt beginnen met het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning!

Reacties