Foto: tweewielers-aan-huis-gestolen-hoe-voorkom-je-dit

De meeste tweewielers worden aan huis gestolen; hoe voorkom je dit?

De tijd dat we onze tweewieler zonder slot konden laten staan is al lang voorbij. Waarschijnlijk kennen alleen de opa’s en oma’s die tijd nog.

De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er veel tweewielers worden gestolen, maar wat ze vaak niet weten is hoe ze dit kunnen voorkomen. Een op de drie tweewielers wordt thuis gestolen. Gek genoeg zijn we bezorgder over onze tweewieler als we die ergens op straat hebben geparkeerd dan wanneer deze voor de deur staat. Tijd om meer bewustzijn te creëren over het enorme aantal diefstallen aan huis. Met deze tips 5 kun je voorkomen dat jouw tweewieler gestolen wordt.

1. Koop een goed slot

De beveiliging van je tweewieler begint met een goed slot. Met een goed slot is je fiets namelijk een stuk minder makkelijk te stelen. Een goede versie is een ART gekeurd slot. Per type tweewieler heeft stichting ART een categorie ontwikkeld. Deze zijn aangegeven met sterren. Het begint met 1 ster en eindigt met 5 sterren. Hieronder een kort overzicht:
Fietsen: 1 of 2 sterren
Scooters/brommers: 3 sterren
Motorfiets: 4 of 5 sterren

Kies altijd voor het juiste slot bij het juiste voertuig. Mocht je je tweewieler hebben verzekerd dan is het handig om even met de verzekering kort te sluiten welk slot je moet kopen. Je kunt eigenlijk bij elke fiets-, brommer of scooterzaak een gekeurd slot kopen. Voor een fiets kun je het best kiezen voor een kettingslot. Uiteraard kun je kettingsloten ook via internet bestellen. Er zijn ook webshops, zoals motorsloten.eu die alleen gekeurde kettingsloten verkopen. Op hun website vind je ook uitgebreide informatie over de beveiliging van je tweewieler. Ze helpen je graag bij het maken van een goede keuze.

Voor een fiets is het misschien niet direct iets waarvoor je zou kiezen, maar voor een scooter of motor is een alarmsysteem ook een optie. Let wel op dat een alarmsysteem SCM gekeurd is. Er zijn verschillende klassen. Vraag na bij een officiële SCM-alarminstallateur wat voor jou het beste is. Een groot voordeel van een SCM-alarm is dat je hiermee ook een fikse korting kan krijgen op je verzekeringspremie.

Naast het hebben van een goed slot is het ook belangrijk om je tweewieler altijd op slot te zetten. Ook thuis!

2. Zet je tweewieler binnen als dit mogelijk is

Als je tweewieler binnen staat, wordt deze minder snel gestolen. Natuurlijk is dit niet bij alle woningen mogelijk. Maar heeft jouw woning een garage, schuur of ander soort opbergruimte? Parkeer je tweewieler dan hierin. Welke opbergruimte je ook gebruikt, deze moet inbraakwerend gemaakt worden. Dat betekent solide ramen en deuren, maar ook goed hang- en sluitwerk. Goed hang- en sluitwerk is SKG gekeurd.

Je kunt de buitenruimte minder toegankelijk maken door een hekwerk of hoge schutting te plaatsen. Ook de poort tot de buitenruimte moet stevig zijn. Daarnaast kun je de ramen van de opbergruimte blinderen, zodat dieven de tweewieler niet van buitenaf kunnen zien staan. En je kunt camerabewaking installeren of buitenverlichting plaatsen die automatisch aangaat bij beweging.

3. Koop een rek met een aanbindoog of een muuranker

Is het in jouw woning niet mogelijk om je tweewieler binnen neer te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om een rek met aanbindoog aan te schaffen. Aan het oog kun je dan een kettingslot vastleggen. Als alternatief kun je een muuranker nemen. Dit is een beugel die je aan een muur kunt monteren. Ook hier kun je een kettingslot aan vastleggen. Let wel op: als je een huurwoning hebt, kan het zo zijn dat de verhuurder de plaatsing van een rek met aanbindoog of muuranker niet toelaat. Vraag dus altijd vooraf schriftelijk bij de bewonersvereniging of verhuurder of plaatsing hiervan is toegestaan. Probeer bij afwijzing draagvlak te creëren bij medebewoners.

Als de verhuurder of de bewonersvereniging absoluut niets wil weten van dit soort preventieve maatregelen dan kun je nog altijd voorstellen om camerabewaking te laten installeren. Zeker als er vaker tweewielers worden gestolen zou men daar gehoor aan moeten geven.

4. Plaats je tweewieler binnenshuis

Je kunt er ook voor kiezen om je tweewieler in je woning neer te zetten. Bij een woning die gelijkvloers is, is dit natuurlijk gemakkelijker dan bij een flat zonder lift. Vaak wordt een tweewieler, meestal een fiets, in de gang geplaatst.

Er zijn ook creatieve manieren om je fiets binnenshuis veilig op te bergen. Zo bestaan er kasten waarin je een fiets kunt plaatsen. Daarnaast is er een fietsboom die tegen de muur geplaatst wordt en waar je zelfs twee fietsen aan op kunt hangen. En zo zijn er nog meer creatieve manieren om fietsen op te bergen.

5. Start een buurtpreventie-initiatief

Spreek met de buren af dat jullie op elkaars spullen letten. Dat spreekt voor zich zou je denken, maar niet iedereen kent elkaar goed genoeg om vreemde situaties in en om elkaars woning te herkennen. De laatste tijd worden er steeds meer WhatsApp-buurtpreventie-initiatieven gestart; een groep waarin burgers uit de straat, wijk of buurt met elkaar communiceren als er iets niet in de haak lijkt te zijn in hun omgeving. Als er al een groep is, vraag dan om toegevoegd te worden. Is er nog geen groep begin er dan zelf een. Je bent dan beheerder en bepaalt wie je toevoegt en eventueel verwijdert. Een groep beginnen is gemakkelijk en deze groeit vaak organisch. Je kunt tot 100 mobiele telefoonnummers toevoegen. Als je een buurtpreventie-initiatief wil beginnen, neem dan contact op met de wijkagent en de gemeente. De wijkagent zal dit initiatief eigenlijk altijd ondersteunen. Voeg de wijkagent ook toe en vraag of hij of zij ook personen uit de buurt kent die wellicht geïnteresseerd zijn.

Let wel op wie je allemaal toevoegt. Het kan natuurlijk ook een goede bron van informatie zijn voor kwaadwillende. Verder moet je spelregels hanteren, want niemand zit te wachten op veel berichten over zaken die in principe off topic zijn. Het moet geen discussiegroep worden, maar enkel een groep om meldingen van verdachte zaken in de buurt te melden. Als je beheerder bent, kun je dit in de hand houden. Verder kun je de gemeente vragen een WhatsApp-buurtpreventie-bord op te laten hangen. Je ziet ze steeds vaker en zo’n bord weert dieven af.

Reacties