Foto: PlastiPro-zwemvijver-water-tuin

Een vijver aanleggen: water in de tuin

Met een vijver heb je eindeloze mogelijkheden voor water in de tuin. Leg een vijver aan in je tuin. Lees hier tips.

Guido van Loon

Een veelgehoorde wens van tuinbezitters: water in de tuin. Dit kan op uiteenlopende manieren; van fonteintje en waterval tot een vijver of waterkanaal. 

Vijverplanten

Een vijver kan het stralende middelpunt van de tuin zijn, maar ook een intiem watertje bij het prieeltje achterin de tuin. Afhankelijk van uw wensen kies je de vissen en soort beplanting. Strooi, voordat je water in je vijver doet, bodemsubstraat uit over de bodem. Je kunt beginnen met het ‘interieur’ van je vijver als deze ongeveer een week is gevuld met leidingwater. Zorg altijd voor een evenwichtige beplanting. Zuurstofplanten (waterranonkel, fonteinkruid) zijn dus een absolute voorwaarde, daarna kun je denken aan sierplanten. Zet planten altijd in speciaal samengestelde vijvergrond en nooit in gewone potgrond, hierin zitten zoveel voedingsstoffen dat er een explosieve algengroei zal ontstaan. Qua beplanting maken we onderscheid tussen onderwaterplanten, drijfplanten en oeverplanten. Onderwaterplanten groeien in het midden van de vijver (lelies, hoornblad, gele plompen), drijfplanten drijven op het water en houden de felle zon tegen (kikkerbeet, puntroos, krabbenscheer) en oeverplanten hebben vooral decoratieve waarde (zwanenbloem, iris, egelskop). Waterlelies staan vaak bovenaan de wensenlijst vanwege de mooie bloem, maar kijk vooral ook eens verder bij het tuincentrum in de buurt. Zorg ervoor dat maximaal eenderde van het wateroppervlak met bladeren van drijfplanten is bedekt, anders wordt de vijver te donker en krijgen je zuurstofplanten te weinig zonlicht!

 

Vissen in de vijver

Als je vissen in de vijver wilt uitzetten, moet je minimaal een maand wachten voordat het water hiervoor geschikt is. Giet van tevoren enkele emmers water uit een gezonde sloot in de volle vijver en zet niet direct teveel vissen uit. De eerste tijd dienen de vissen gevoerd te worden, maar na een paar seizoenen kunnen ze zich voeden met wat de vijver te bieden heeft. Te veel vissen in de vijver vervuilen het water en verstoren het biologisch evenwicht. Stelregel is twee vissen per vierkante meter. De meest bekende siervissen zijn de winde, de rozette (deze jaagt tevens op muggen en andere insecten), de koi-karper, de goudvis en de shubunkin (deze wroet graag in de bodemlaag of plantenbak).

 

Waar plaats je je vijver?

De plaats van een vijver is cruciaal: een vijver moet namelijk tussen de zes en acht uur zonlicht per dag krijgen, plus de nodige schaduwmomenten. Dit om te voorkomen dat je moeilijkheden krijgt met zuurstofplanten en onzuiver water. Een andere afweging voor de plek van je vijver is vlakbij het terras of de woonkamer, zodat je er vaak van kan genieten. Heb je geen andere keuze dan de vijver op een schaduwrijke plaats aan te leggen, koop dan waterplanten die weinig zonlicht vragen.

 

Wie een vijver wil aanleggen, kan grofweg kiezen uit drie verschillende bodemsoorten.

 

Kunststof 

Bij tuincentra zijn tal van kant-en-klare (polyester) vijverbakken te koop in verschillende afmetingen en vormen. Deze voorgevormde kuip plaatst u eenvoudig in een kuil in de grond.

 

Folie 

De tweede optie is vijverfolie. Het voordeel hiervan is dat je de vijver qua vorm en maat volledig naar eigen inzicht kunt maken. Vijverfolie is bij tuincentra vanaf de rol te koop. Rubber is zeer rekbaar (tot 300%) en heeft als enige van de foliesoorten niet altijd een beschermende onderlaag nodig. Een onderlaag voorkomt dat wortels en stenen de folie beschadigen en lekkage veroorzaken.

 

Beton

Het is ook mogelijk om beton te gebruiken voor de vijverbodem, hoewel dit voor gewone tuinvijvers niet gebruikelijk is. Het aanleggen ervan is namelijk een behoorlijk karwei en beslist werk voor de hovenier.

 

Vijverrand

De makkelijkste manier om de vijverrand weg te werken is beplanten. Kies voor een plant met een overhangend blad dat ook daadwerkelijk de rand aan het oog onttrekt. Ook met veenturven bereik je een natuurlijke overgang. Een andere optie is betegelen, bijvoorbeeld met tegels van het aangrenzende terras. Laat de tegels dan iets over de rand steken. Ook houten vlonders zijn een optie. Met flagstones bereik je een geheel andere sfeer. Door ze op elkaar te stapelen creëer je met deze onregelmatige natuurstenen tegels een speels karakter.

 

Accessoires vijver

Dezelfde flagstones kun je ook gebruiken voor het stapelen van een klaterend watervalletje. Verschillende waterniveaus zijn altijd leuk. Met verlichting leg je hier nog eens de nadruk op. Drijvende verlichting is verrassend omdat het altijd een andere plek uitlicht. Ook onderwaterspots zijn een mogelijkheid. Andere accessoires zijn waterfonteinen of spuitfiguurtjes. Liever kunst in de tuin? Plaats een kunstvoorwerp in het midden van de vijver. Met een fraai vormgegeven rooster maak je de vijver veiliger voor kleine kinderen. Heel handig om naast de zwemvijver te hebben: de buitendouche.

 

Reinigen vijver

Wie prijs stelt op een heldere vijver doet er goed aan te investeren in zuurstofplanten. Veel vijvers worden op termijn troebel door overbemesting, een te grote hoeveelheid vissen, resten visvoer en rottende planten. Hierdoor ontstaat een te hoog gehalte aan organisch voedsel, dat weer kan leiden tot verzuring van het water en vissterfte. Om dit te voorkomen, moet het water dagelijks worden gereinigd. Hiervoor zijn diverse filtersystemen op de markt. Bij de biologische systemen zorgen bacteriën voor de afbraak van organische deeltjes. Mechanische filtersystemen kunnen het best direct bij plaatsing van de vijver geïnstalleerd worden.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties