wonen.nl logo
aanmelden

Meer inspiratie?

Vraag hier gratis brochures aan
en laat je inspireren.

Tuinwinkel

Ben je op zoek naar
een tuinwinkel?

Woonnieuws, trends en winacties in je mailbox?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Tuinideeën nodig?

Lees hier de leukste tips.

Download gratis de Wonen.nl - app.

En laat je inspireren door onze magazines!

Het is een wens van veel tuinbezitters: een vijver in de tuin. Met het aanleggen een vijver kun je vele kanten op. Een vijver kan het stralende middelpunt van de tuin zijn, maar ook een intiem watertje bij het prieeltje achterin de tuin. Afhankelijk van wat je wil met je vijver maak je een keuze uit de vissen en het type beplanting. Zorg dat je, voordat je water in je vijver doet, bodemsubstraat over de bodem van je vijver hebt gestrooid. Zodra je je vijver met leidingwater gevuld hebt, moet je een week wachten voordat je de vijver met planten kunt vullen. Denk goed na over de samenstelling van de planten in je vijver.

Plaatsing vijver

Waar je je vijver in de tuin plaatst is erg belangrijk. Zorg dat je vijver moet zo'n zes tot acht uur zonlicht per dag krijt, maar ook de nodige schaduw. Hiermee voorkom je problemen met onzuiver water en zuurstofplanten in je vijver. Uiteraard wil je ook dat je vijver niet te ver van je terras of woonkamer is, zo kun je namelijk zo vaak mogelijk van je vijver genieten. Is er geen andere optie dan je vijver op een plaats in de schaduw te leggen? Zorg dan voor waterplanten die weinig zonlicht behoeven.

Onderhoud vijver

Wil je graag een heldere vijver? Investeer dan in zuurstofplanten. Vaak zul je zien dat vijvers op termijn troebel worden. Dit kan komen door een te grote hoeveelheid vissen, overbemesting, rottende planten en resten visvoer. Een troebele vijver zorgt voor veel organisch voedsel. Organisch voedsel leidt weer tot verzuring van het water van je vijver en vissterfte. Belangrijk is daarom dat het water in je vijver dagelijks gereinigd wordt. Je hebt hier verschillende filters voor vijvers voor. Mechanische filters kun je het beste gelijk bij het plaatsen van je vijver installeren.

Zwemmen in de vijver

Een vijver in je tuin om in te zwemmen heeft vele voordelen: je beleeft er in het zuiver, chloorvrije water net zoveel plezier als in een meer. De vijver ziet er het hele jaar door netjes uit en vraagt weinig onderhoud. Dit type vijver is vooral bijzonder wanneer deze wordt geïntegreerd in het totale concept van je tuin. Een zwemvijver wordt op een biologische manier gefilterd: bacteriën en moerasplanten zorgen samen met de filter en pompen in de vijver dat je zwemvijver schoon blijft. De planten in de vijver verbruiken de moleculen die de bacteriën produceren. Zo is de biologische kringloop rond. De pompen in een zwemvijver draaien de hele tijd op een langzaam tempo, dit scheelt je in de energierekening. 

Minivijver voor balkon en terras
NIEUWS

Minivijver voor balkon en terras

Vijver zonder tuin: het is mogelijk met deze minivijver.

Trendy Pond mini-vijver Velda
NIEUWS

Trendy Pond mini-vijver Velda

Plantenbak maakt plaats voor mini-vijver Trendy Pond Velda

Geniet van uw vijvertuin en spaar het milieu: Greenmax
NIEUWS

Geniet van uw vijvertuin en spaar het milieu: Greenmax

Vijverpompen voor fonteinen en waterornamenten.

Stijlvolle vijver voor iedereen en overal met een vierkante meter water
NIEUWS

Stijlvolle vijver voor iedereen en overal met een vierkante meter water

Nee, dit is geen benodigdheid voor een recept. Dit is wel een ingrediënt voor elk terras, elk balkon, elke kamer of kantoor. Water creëert rust en water brengt leven. Velda brengt water naar iedereen.

Langs de oevers
NIEUWS

Langs de oevers

De oeverzone is het rijkst beplante deel van iedere natuurlijke vijver. Oeverplanten zijn er in enorme variatie, met prachtig blad en schitterende bloemen.

Een vijver aanleggen: water in de tuin
TIP

Een vijver aanleggen: water in de tuin

Met een vijver heb je eindeloze mogelijkheden voor water in de tuin. Leg een vijver aan in je tuin. Lees hier tips.

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent