wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   tuin  /  tuinontwerp  /   10-tips-voor-een-stijlvolle-wintertuin

10 tips voor een stijlvolle wintertuin

Er zijn niet veel tuinen waar ook in de winter een gezellige sfeer hangt.

  • Fotocollectie

De planten die in rust zijn hebben niet veel kleur en we ontzien het vaak om in het natte najaar nog in de tuin te werken. Met name wanneer je een tuin met een terrasoverkapping van Tuinmaximaal hebt, loont het de moeite je even een dagje in te zetten voor het creëren van een stijlvolle wintertuin. Hier zijn onze 10 tips voor een stijlvolle wintertuin.

Tip 1

Probeer er bij de aanleg op te letten dat je beplanting voor een derde bestaat uit groenblijvers. In de winter is je tuin dan niet helemaal kaal, het kleurt mooier bij de winterbloeiers en de gevallen herfstbladeren.

Tip 2

Knip niet alles weg. Verdroogde hortensiabloemen, uitgebloeide siergrassen en rozenbottels geven 's winters onder de rijp prachtige plaatjes.

Tip 3

Zorg dat je voldoende winterbloeiers hebt, zowel op de bodem als in de hoogte. Laagbloeiers zijn bijvoorbeeld helleborus, sneeuwklokjes en heide. Toverhazelaars en kardinaalshoedjes komen met hun fraai gevormde fijne bloemetjes meer op ooghoogte.

Tip 4

Zodra winterbloeiers als de helleborus en sneeuwklokjes hun bloemen gaan vertonen, mag je best een beetje opruimen en wegknippen. Helleborus geeft vaak voor de bloei al wat lelijke bladeren en het kleine sneeuwklokje heeft soms wat moeite om boven het gevallen blad en achtergebleven snoeisel uit te komen. Ook de rozen mogen in deze koudste maanden gesnoeid worden. De rozenbottels zijn nu vaak toch weggerot.

Tip 5

Zet na de zomer alleen de terracotta potten binnen want deze vriezen kapot. Van de kunststoffen en fiberclay potten vervang je de aarde en vult ze met winterviolen, sierkool, skimmia of een andere winterbloeier. Stijlvolle potterie mag gewoonweg niet ontbreken als je een terrasoverkapping hebt.

Tip 6

Nog zo'n stijlvolle sfeermaker voor onder de terrasoverkapping of in de tuinkamer is de wintertafel. Zet simpelweg wat mandjes met denneappels, kleurige kalebassen, windlichten met vrolijke kerstballen of verlichting op wat kistjes, een oud tafeltje of een plank, en klaar is de wintertafel.

Tip 7

Licht mooie plekjes uit; daar waar de helleborus opkomt, de kardinaalshoed of de omlijsting van een aanbouw of tuinkamer. Doordat je lichtjes met een warme kleur de tuin in brengt, schep je een gezellige, stijlvolle sfeer.

Tip 8

Vergeet de vogels niet. Niet alleen staat een voedertafel en een pindasnoer heel leuk, je doet onze kleine vrienden er ook een groot plezier mee.

Tip 9

Ga ook op de winterstand op het overkapte terras. Leg een rendierhuid of schapenvacht op je loungeset. Ook een elektrische vloerverwarmingsmat of haardvuur verhoogt zonder meer het comfort. Zo af en toe een winterbarbecue organiseren voor vrienden is ook helemaal in.

Tip 10

Heb je een hottub, verberg deze dan niet onder een beschermend zeil. Maak er een gezellige plek van met kuipplanten en windlichten. Ga, net als de Finnen, ook met echt winters weer nog in de tobbe.

Tags: tuin tuinen wintertuin wintertuinen

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent